Συνταγές: Vegan πραλίνα φουντουκιού

Συνταγές: Vegan πραλίνα φουντουκιού | Enallaktiko.gr
Ξεχάστε τη merenda και τη nutella! Η καλύτερη πραλίνα σοκολάτας-φουντουκιού είναι αυτή που θα φτιάξετε με τα χεράκια σας μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. 

Αν και σε πολλές συνταγές χρησιμοποιούνται συχνά η ζάχαρη άχνη, το ζαχαρούχο γάλα, το σπορέλαιο και το βούτυρο, εμείς μπορούμε να φτιάξουμε μία αρκετά πιο υγιεινή εκδοχή της χρησιμοποιώντας μόνο υλικά φυτικής προέλευσης, με όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία και χωρίς επιπλέον ζάχαρη πέραν φυσικά αυτής που εμπεριέχεται στην κουβερτούρα. 

Ποσότητα: 400gr
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Χρόνος μαγειρέματος: 0’
Βαθμός δυσκολίας: 1/5

Υλικά:


= 100gr

Το φουντουκοβούτυρο δεν είναι τίποτε άλλο από φουντούκια που έχουν αλεστεί σε μορφή πάστας. Αν διαθέτετε πάντως εξοπλισμό που να σας επιτρέπει μία ικανοποιητική άλεση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια ποσότητα σε ωμά ανάλατα φουντούκια.


= 100gr


= 150gr

Εδώ προτίμησα το γάλα καρύδας, όχι μόνο λόγω της ευχάριστης γεύσης και του εξωτικού του αρώματος, αλλά και για το γεγονός πως πρόκειται για ένα προϊόν χωρίς περιττά πρόσθετα. Φυσικά, εσείς μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε φυτικό ρόφημα, αρκεί το προϊόν που θα χρησιμοποιήσετε να μην έχει πρόσθετη ζάχαρη.


= 50gr

Αντί για σιρόπι αγαύης, μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε την ίδια ποσότητα σε σιρόπι σφενδάμου ή μέλι. Λάβετε ωστόσο υπόψιν πως στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε σιρόπι σφενδάμου, το μείγμα σας θα βγει ελαφρώς πιο υδαρές.


< 20gr

Το κακάο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε - αν χρειαστεί - για να δώσετε στο μείγμα σας μεγαλύτερη πυκνότητα. Ωστόσο, η προσθήκη του θα πρέπει να γίνεται με σύνεση καθώς υπερβολική ποσότητα κακάο θα δώσει μία όχι και τόσο ευχάριστη πικράδα στην πραλίνα σας. 

Διαδικασία:

1. Αν επιλέξετε να αλέσετε τα φουντούκια σας, αλέστε τα έως ότου αποκτήσουν κρεμώδη υφή. 

Με το συνηθισμένο οικιακό εξοπλισμό, η πλήρης άλεση των φουντουκιών δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Για να διευκολύνετε την διαδικασία, μπορείτε προαιρετικά να προσθέσετε μαζί με τα φουντούκια και 1-2 κουταλιές της σούπας από το γάλα καρύδας. 

2. Σε ένα μπολ σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια. 

3. Σε ένα μεγάλο μπρίκι ή ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε καλά το γάλα καρύδας. Έπειτα το μεταφέρουμε αργά-αργά μέσα στο μπολ με τα κομμάτια σοκολάτας, ανακατεύοντας με μία σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα. 

Εναλλακτικά, μπορείτε απλώς να προσθέσετε το γάλα καρύδας στο ίδιο μπολ με τη σοκολάτα, αφήνοντάς το στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 1'. Έπειτα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανακατέψετε καλά το μείγμα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. 

4. Αναμειγνύουμε καλά τα αλεσμένα φουντούκια με το μείγμα της σοκολάτας και του γάλακτος καρύδας και στη συνέχεια προσθέτουμε το σιρόπι της επιλογής μας, δοκιμάζοντας παράλληλα την γλυκύτητα της παρασκευής μας. 

Παρατηρήσεις:

Φυλάξτε την πραλίνα σας στο ψυγείο, σε κλειστό αποστειρωμένο βαζάκι για διάστημα όχι μεγαλύτερο από μία εβδομάδα. 

Η πραλίνα φουντουκιού - εκτός από συνοδεία του ψωμιού ή της φρυγανιάς - μπορεί επίσης να αποτελέσει τη βάση για πολύ ωραίες γλυκές παρασκευές. 

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Συνταγές: Ένα γρήγορο & υγιεινό γεύμα για τη δουλειά | Enallaktiko.gr
Στο εμπόριο υπάρχουν πλέον αρκετές επιλογές έτοιμων γευμάτων - αν και όχι πάντα με κύριο γνώμονα την ποιότητα - τα οποία πάντως αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις μια κάποια λύση για όσους - λόγω εργασίας - δεν έχουν την πολυτέλεια να τρέφονται όπως θα έπρεπε. 
Συνταγές: Εύκολο ζελέ φράουλας χωρίς ζελατίνη & ζάχαρη | Enallaktiko.gr
Ένα από τα πιο εύκολα και γρήγορα γλυκά που μπορεί να φτιάξει κανείς είναι χωρίς αμφιβολία το ζελέ "φρούτων". Ναι, αυτή η έτοιμη σκόνη που βρίσκουμε στα supermarket και η οποία αποτελείται εξ ολοκλήρου από ζάχαρη, ζελατίνη χοιρινών οστών, κιτρικό οξύ και διάφορες χρωστι