Ξεχάστε τη merenda και τη nutella! Η καλύτερη πραλίνα σοκολάτας-φουντουκιού είναι αυτή που θα φτιάξετε με τα χεράκια σας μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.
Αν και σε πολλές συνταγές χρησιμοποιούνται συχνά η ζάχαρη άχνη, το ζαχαρούχο γάλα, το σπορέλαιο και το βούτυρο, εμείς μπορούμε να φτιάξουμε μία αρκετά πιο υγιεινή εκδοχή της χρησιμοποιώντας μόνο υλικά φυτικής προέλευσης, με όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία και χωρίς επιπλέον ζάχαρη πέραν φυσικά αυτής που εμπεριέχεται στην κουβερτούρα.
Ποσότητα: 400gr
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Χρόνος μαγειρέματος: 0’
Βαθμός δυσκολίας: 1/5
= 100gr
Με το συνηθισμένο οικιακό εξοπλισμό, η πλήρης άλεση των φουντουκιών δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Για να διευκολύνετε την διαδικασία, μπορείτε προαιρετικά να προσθέσετε μαζί με τα φουντούκια και 1-2 κουταλιές της σούπας από το γάλα καρύδας.
2. Σε ένα μπολ σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια.
3. Σε ένα μεγάλο μπρίκι ή ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε καλά το γάλα καρύδας. Έπειτα το μεταφέρουμε αργά-αργά μέσα στο μπολ με τα κομμάτια σοκολάτας, ανακατεύοντας με μία σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα.
Εναλλακτικά, μπορείτε απλώς να προσθέσετε το γάλα καρύδας στο ίδιο μπολ με τη σοκολάτα, αφήνοντάς το στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 1'. Έπειτα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανακατέψετε καλά το μείγμα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
4. Αναμειγνύουμε καλά τα αλεσμένα φουντούκια με το μείγμα της σοκολάτας και του γάλακτος καρύδας και στη συνέχεια προσθέτουμε το σιρόπι της επιλογής μας, δοκιμάζοντας παράλληλα την γλυκύτητα της παρασκευής μας.
Η πραλίνα φουντουκιού - εκτός από συνοδεία του ψωμιού ή της φρυγανιάς - μπορεί επίσης να αποτελέσει τη βάση για πολύ ωραίες γλυκές παρασκευές.
Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον.
Αν και σε πολλές συνταγές χρησιμοποιούνται συχνά η ζάχαρη άχνη, το ζαχαρούχο γάλα, το σπορέλαιο και το βούτυρο, εμείς μπορούμε να φτιάξουμε μία αρκετά πιο υγιεινή εκδοχή της χρησιμοποιώντας μόνο υλικά φυτικής προέλευσης, με όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία και χωρίς επιπλέον ζάχαρη πέραν φυσικά αυτής που εμπεριέχεται στην κουβερτούρα.
Ποσότητα: 400gr
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Χρόνος μαγειρέματος: 0’
Βαθμός δυσκολίας: 1/5
Υλικά:
= 100gr
Διαδικασία:
1. Αν επιλέξετε να αλέσετε τα φουντούκια σας, αλέστε τα έως ότου αποκτήσουν κρεμώδη υφή.Με το συνηθισμένο οικιακό εξοπλισμό, η πλήρης άλεση των φουντουκιών δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Για να διευκολύνετε την διαδικασία, μπορείτε προαιρετικά να προσθέσετε μαζί με τα φουντούκια και 1-2 κουταλιές της σούπας από το γάλα καρύδας.
2. Σε ένα μπολ σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια.
3. Σε ένα μεγάλο μπρίκι ή ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε καλά το γάλα καρύδας. Έπειτα το μεταφέρουμε αργά-αργά μέσα στο μπολ με τα κομμάτια σοκολάτας, ανακατεύοντας με μία σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα.
Εναλλακτικά, μπορείτε απλώς να προσθέσετε το γάλα καρύδας στο ίδιο μπολ με τη σοκολάτα, αφήνοντάς το στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 1'. Έπειτα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανακατέψετε καλά το μείγμα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
4. Αναμειγνύουμε καλά τα αλεσμένα φουντούκια με το μείγμα της σοκολάτας και του γάλακτος καρύδας και στη συνέχεια προσθέτουμε το σιρόπι της επιλογής μας, δοκιμάζοντας παράλληλα την γλυκύτητα της παρασκευής μας.
Παρατηρήσεις:
Φυλάξτε την πραλίνα σας στο ψυγείο, σε κλειστό αποστειρωμένο βαζάκι για διάστημα όχι μεγαλύτερο από μία εβδομάδα.Η πραλίνα φουντουκιού - εκτός από συνοδεία του ψωμιού ή της φρυγανιάς - μπορεί επίσης να αποτελέσει τη βάση για πολύ ωραίες γλυκές παρασκευές.
Σχόλια (0)