Συνταγές: Σπιτικό παντεσπάνι με μπανάνα & καρύδα

Συνταγές: Σπιτικό παντεσπάνι με μπανάνα & καρύδα | Enallaktiko.gr

Το να ακολουθεί κανείς μία σωστή διατροφή δε σημαίνει πως δε μπορεί να απολαύσει και ένα νόστιμο γλυκό. Και φυσικά, ένα νόστιμο γλυκό δεν είναι εξ ορισμού ανθυγιεινό. 

Τουλάχιστον σε αυτό εδώ το blog το έχουμε αποδείξει επανειλημμένως με μία σειρά από υγιεινά - ακόμη και θρεπτικά - γλυκά, τα οποία μπορείτε να ανακαλύψετε εδώ

Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα πανεύκολο παντεσπάνι χωρίς βούτυρο, χωρίς αβγά και χωρίς ζάχαρη, αλλά με μία απίστευτα καλή γεύση που συνδυάζει τη μπανάνα με την καρύδα. 

Υλικά:

Για να φτιάξουμε ένα παντεσπάνι διαμέτρου περίπου 20cm και πάχους περίπου 1,5cm, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

= 1 ώριμη μπανάνα μεσαίου μεγέθους

= 100gr

= 1¼ φλιτζάνια του τσαγιού

= 110gr

Αν θέλετε να κάνετε το παντεσπάνι σας σοκολατένιο, μπορείτε να αντικαταστήσετε μισό φλιτζάνι από το αλεύρι με την αντίστοιχη ποσότητα σε κακάο (75gr).

= ¾ φλιτζανιού του τσαγιού

= 110gr

Αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε γάλα καρύδας, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με 100ml νερό, αυξάνοντας όμως κατά 10gr το λάδι καρύδας ώστε να εξισορροπήσετε τα λιπαρά που θα χάσετε από την αφαίρεση του γάλακτος.

= ¾ φλιτζανιού του τσαγιού

= 75gr

= ¼ φλιτζανιού του τσαγιού

= 35gr

Το σιρόπι αγαύης είναι ένα φυσικό γλυκαντικό με εξαιρετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (12-30) που το καθιστά κατάλληλο ακόμη και για διαβητικούς. Στο εμπόριο θα το βρείτε επεξεργασμένο (χρυσοκίτρινο) και ακατέργαστο (σκούρο καραμελέ) - προτιμήστε το δεύτερο! Εναλλακτικά, μπορείτε να το αντικαταστήσετε και με σιρόπι σφενδάμου (γλυκαιμικός δείκτης: 54).

= ½ κουταλάκι του γλυκού

= ¼ κουταλάκι του γλυκού

= 1 πρέζα

Μία πολύ μικρή ποσότητα αλατιού είναι αρκετή για να ενεργοποιήσει τις γευστικές απολήξεις της γλώσσας μας, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση της γεύσης του γλυκού μας.

Διαδικασία:

1. Ζυγίζουμε όλα μας τα υλικά. 

2. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C.

3. Αν το λάδι καρύδας είναι σε στερεά μορφή, το θερμαίνουμε ελαφρώς σε ένα μπρίκι μέχρι να λιώσει. 

4. Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ λιώνουμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι και από πάνω προσθέτουμε το λάδι και το γάλα καρύδας και το σιρόπι Αγαύης. 

5. Ανακατεύουμε τα υλικά μας και προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο (αν βάλουμε), το baking powder, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και χτυπάμε με ένα μείγμα χειρός μέχρι το μείγμα μας να αφρατέψει.  

6. Με λίγο χαρτί κουζίνας καθαρίζουμε το μπρίκι όπου θερμάναμε το λάδι καρύδας και με αυτό λαδώνουμε τη φόρμα όπου θα ψήσουμε το παντεσπάνι μας. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε τη φόρμα με λίγο αλεύρι και μεταφέρουμε σε αυτήν το μείγμα μας.

7. Ψήνουμε το παντεσπάνι μας για 30' στους 180ºC.

8. Αφήνουμε το παντεσπάνι μας να κρυώσει και το μεταφέρουμε προσεκτικά σε μία πιατέλα. 

Δοκιμάστε να φτιάξετε μία super υγιεινή τούρτα με μους από αβοκάντο ή σπιτική πραλίνα φουντουκιού και σαντιγύ από κρέμα καρύδας.

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Συνταγές: Ρεβύθια με σπανάκι (espinacas con garbanzos) | Enallaktiko.gr
Η σημερινή μας συνταγή μας έρχεται από την Ισπανία και συγκεκριμένα από την επαρχία της Σεβίλλης και συνδυάζει τα ρεβύθια με το σπανάκι, παραπέμποντας σε δύο δικά μας παραδοσιακά φαγητά - τα μαυρομάτικα φασόλια με σπανάκι από τη Μάνη και τα ποντιακά "μαύρα λάχανα με τα φασούλια". 
Συνταγές: Vegan παρμεζάνα με διατροφική μαγιά & σπόρους κάνναβης | Enallaktiko.gr
Σε άλλη ανάρτηση αναφερθήκαμε στο πώς μπορούμε να φτιάξουμε μία vegan εκδοχή της αγαπημένης μας παρμεζάνας με διατροφική μαγιά και κάσιους. Σήμερα θα προτείνουμε κάτι ακόμα καλύτερο, μία "παρμεζάνα" με διατροφική μαγιά και αποφλοιωμένους σπόρους κάνναβης!