Το να ακολουθεί κανείς μία σωστή διατροφή δε σημαίνει πως δε μπορεί να απολαύσει και ένα νόστιμο γλυκό. Και φυσικά, ένα νόστιμο γλυκό δεν είναι εξ ορισμού ανθυγιεινό.
Τουλάχιστον σε αυτό εδώ το blog το έχουμε αποδείξει επανειλημμένως με μία σειρά από υγιεινά - ακόμη και θρεπτικά - γλυκά, τα οποία μπορείτε να ανακαλύψετε εδώ.
Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα πανεύκολο παντεσπάνι χωρίς βούτυρο, χωρίς αβγά και χωρίς ζάχαρη, αλλά με μία απίστευτα καλή γεύση που συνδυάζει τη μπανάνα με την καρύδα.
Υλικά:
Για να φτιάξουμε ένα παντεσπάνι διαμέτρου περίπου 20cm και πάχους περίπου 1,5cm, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:
= 1 ώριμη μπανάνα μεσαίου μεγέθους
= 100gr
= 1¼ φλιτζάνια του τσαγιού
= 110gr
Αν θέλετε να κάνετε το παντεσπάνι σας σοκολατένιο, μπορείτε να αντικαταστήσετε μισό φλιτζάνι από το αλεύρι με την αντίστοιχη ποσότητα σε κακάο (75gr).
= ½ κουταλάκι του γλυκού
Διαδικασία:
1. Ζυγίζουμε όλα μας τα υλικά.
2. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C.
3. Αν το λάδι καρύδας είναι σε στερεά μορφή, το θερμαίνουμε ελαφρώς σε ένα μπρίκι μέχρι να λιώσει.
4. Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ λιώνουμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι και από πάνω προσθέτουμε το λάδι και το γάλα καρύδας και το σιρόπι Αγαύης.
5. Ανακατεύουμε τα υλικά μας και προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο (αν βάλουμε), το baking powder, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και χτυπάμε με ένα μείγμα χειρός μέχρι το μείγμα μας να αφρατέψει.
6. Με λίγο χαρτί κουζίνας καθαρίζουμε το μπρίκι όπου θερμάναμε το λάδι καρύδας και με αυτό λαδώνουμε τη φόρμα όπου θα ψήσουμε το παντεσπάνι μας. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε τη φόρμα με λίγο αλεύρι και μεταφέρουμε σε αυτήν το μείγμα μας.
7. Ψήνουμε το παντεσπάνι μας για 30' στους 180ºC.
8. Αφήνουμε το παντεσπάνι μας να κρυώσει και το μεταφέρουμε προσεκτικά σε μία πιατέλα.
Δοκιμάστε να φτιάξετε μία super υγιεινή τούρτα με μους από αβοκάντο ή σπιτική πραλίνα φουντουκιού και σαντιγύ από κρέμα καρύδας.
Λαμπρινή Παντελή
Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον.
Σχόλια (0)