Το καλάθι μου

Συνταγές: Εύκολη μους σοκολάτας με αβοκάντο


Υπάρχουν κάποιες συνταγές που μας δίνουν τόσο νόστιμες δημιουργίες και ταυτόχρονα είναι τόσο εύκολες, που όταν τις ανακαλύψουμε είναι δύσκολο να μην αναφωνήσουμε "Μα πώς δεν το είχα σκεφτεί νωρίτερα;". Μία τέτοια συνταγή είναι και αυτή της μους σοκολάτας με αβοκάντο. 

Υλικά:

Για την παρασκευή περίπου μισού κιλού μους θα χρειαστούμε μόλις 3 υλικά και 5' από το χρόνο μας. 

= 2 ώριμα αβονάντο μετρίου μεγέθους

= 450gr (μόνο η σάρκα)

Είναι πολύ σημαντικό τα αβοκάντο που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι ώριμα.  

= 1 φλιτζάνι του τσαγιού

= 40gr

= 8 κουταλιές της σούπας

= 80gr

Η χρήση σιροπιού Αγαύης καθιστά τη συνταγή μας κατάλληλη ακόμη και για τους vegan. Ωστόσο, η συνταγή μπορεί κάλλιστα να εκτελεστεί και με τη χρήση μελιού

Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε μέλι, λάβετε υπόψιν πως - εξαιτίας του υψηλότερου ιξώδους του - θα μας δώσει μία μους αντίστοιχης πηκτότητας. 

= 1 κουταλιά του γλυκού

Το εκχύλισμα βανίλιας θα δώσει στην παρασκευή μας ένα ευχάριστο άρωμα. Η χρήση του συστήνεται ειδικά για την περίπτωση που ως γλυκαντικό επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε μέλι, καθώς το σιρόπι Αγαύης είναι από μόνο του πιο αρωματικό.

Διαδικασία:

1. Με ένα μαχαίρι κόβουμε προσεκτικά τα ώριμα αβοκάντο στη μέση. Έπειτα, αφαιρούμε το κουκούτσι τους και με ένα κουτάλι του γλυκού μεταφέρουμε τη σάρκα τους απευθείας στον κάδο του multi. 

2. Έπειτα προσθέτουμε το κακάο και τη γλυκαντική μας ουσία και αλέθουμε για περίπου 1' έως ότου το μείγμα μας αποκτήσει την επιθυμητή ομοιογένεια. 

3. Η μους μπορεί να καταναλωθεί επί τόπου, να χρησιμοποιηθεί σε άλλες γλυκές παρασκευές ή να φυλαχθεί σκεπασμένη στο ψυγείο για μερικές ημέρες.

Συνδυάζεται ιδανικά με κάποιο φρούτο εποχής, μπισκότα ή δημητριακά

Παρατηρήσεις:

Το αβοκάντο είναι ένα ιδιαίτερο φρούτο, καθώς είναι το μοναδικό που περιέχει λιπαρά, τα οποία - αν και πρόκειται για ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (με κυριότερο το ελαϊκό οξύ) - καθιστούν το αβοκάντο ως ένα από τα πιο θερμιδογόνα φρούτα και ως εκ τούτου πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. 

Το κακάο αποτελεί μία εξαιρετική πηγή σιδήρου, καθώς κάθε 100 γραμμάρια σκόνης κακάο μας δίνουν περίπου 13,9mg σε σίδηρο. Ενδεικτικά αναφέρεται πως 100 γραμμάρια φακές - ένα τρόφιμο που παραδοσιακά θεωρείται πλούσιο σε σίδηρο - μας δίνουν μόλις 3,3mg σιδήρου. Εκτός όμως από σίδηρο, το κακάο είναι ιδιαίτερα πλούσιο και σε κάλιο με 1.524mg καλίου ανά 100gr. 

Το σιρόπι Αγαύης προέρχεται από το κακτοειδές φυτό Agave Tequiliana, το ίδιο φυτό που μας χαρίζει και την περισσότερο γνωστή τεκίλα. Αποδίδει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το μέλι (310kcal έναντι 340kcal ανά 100gr), ενώ έχει επίσης χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (30 έναντι 55). 

κακαο, αβοκαντο, μουσ, μους, μερεντα, μερέντα, πραλινα, πραλινα, μελι, σιροπι αγαυης, πεύκου, πευκου, πεύκο, πευκο, πευκομελο, αβοκαντο, αβοκάντο, σοκολατα, σκοκολάτα, σοκολάτας, σοκολατας, κακάο, κακαο,