Το Enallaktiko.gr μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο με ενεργοποιημένη την

JAVASCRIPT

Ενεργοποίησέ την μέσα από τις ρυθμίσεις του περιηγητή σου!
Συνταγές: Σαντιγύ από κρέμα καρύδας

Το καλάθι μου

Συνταγές: Σαντιγύ από κρέμα καρύδας


Η κρέμα καρύδας αποτελεί μία εξαιρετική πρώτη ύλη, ειδικά όταν αυτή αντικαθιστά άλλα, βαριά επεξεργασμένα υλικά. Σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μία πανεύκολη σαντιγύ με βασικό μας υλικό την κρέμα καρύδας.

Υλικά:

Για να φτιάξουμε περίπου 300 γραμμάρια σαντιγύ θα χρειαστούμε μόλις 2 βασικά υλικά:

= 400ml

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλών ειδών υποπροϊόντα καρύδας. Το πιο κλασικό λάθος που μπορείτε να κάνετε είναι να θεωρήσετε πως το γάλα καρύδας είναι το ίδιο με την κρέμα καρύδας, καθώς μόνο το δεύτερο έχει τα λιπαρά και την πυκνότητα που θέλουμε για αυτή τη συνταγή.

= 2 κουταλιές του γλυκού

Αντί για σιρόπι σφενδάμου, μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε την ίδια ποσότητα σε ακατέργαστο σιρόπι Αγαύης, το οποίο σημειωτέον διαθέτει εξαιρετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (12-30), γεγονός που το καθιστά κατάλληλο ακόμη και για άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ.

Και τα δύο αυτά γλυκαντικά υπόκεινται σε ελάχιστη επεξεργασία, διατηρώντας όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Μάλιστα, το έντονο φυσικό τους άρωμα καθιστά την προσθήκη εκχυλίσματος βανίλιας προαιρετική.

= ¼ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Διαδικασία:

1. Τοποθετούμε αποβραδίς την κρέμα καρύδας στο ψυγείο. 

Μπορεί για κάποιους να φαντάζει σαν λεπτομέρεια, ωστόσο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η κρέμα καρύδας μας να είναι παγωμένη, διαφορετικά η παρασκευή μας απλώς δε θα πετύχει.

2. Όταν ανοίξουμε τη συσκευασία της κρέμας μας, το νερό θα έχει διαχωριστεί από το λιπαρό μέρος, το οποίο θα έχει παγώσει. Για να φτιάξουμε τη συνταγή μας θα χρειαστούμε μόνο τα λιπαρά. Για το λόγο αυτό θα χρειαστεί να μεταφέρουμε το νερό σε ένα φλιτζάνι, κρατώντας το για να φτιάξουμε ένα ωραιότατο smoothie ή ό,τι άλλο θέλουμε.

3. Σε ένα μεγάλο μπολ μεταφέρουμε την κρέμα με ένα κουτάλι και τη χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός μέχρι αυτή να αφρατέψει.

4. Μόλις η κρέμα μας αφρατέψει αρκετά, προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου ή το ακατέργαστο σιρόπι Αγαύης και προαιρετικά το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου αναμειχθούν καλά τα υλικά μας.

5. Η σαντιγύ μας είναι έτοιμη! Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε άμεσα ή να τη φυλάξουμε στο ψυγείο έως και για μία εβδομάδα, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψιν πως σε αυτήν την περίπτωση ενδέχεται να χρειαστεί εκ νέου ανακάτεμα πριν τη χρήση.

Παρατηρήσεις:

Η σαντιγύ από κρέμα καρύδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακριβώς όπως και η κλασική σαντιγύ με τη διαφορά ότι η πρώτη είναι κατάλληλη και για άτομα που ακολουθούν vegan διατροφή, καθώς και για άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ταυτόχρονα, η σαντιγύ από κρέμα καρύδας αποτελεί μία εξαιρετική εναλλακτική καθώς δίνει μόλις το 40% των θερμίδων της κλασικής συνταγής (περίπου 260kcal έναντι 660kcal ανά 100 γραμμάρια). 

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Σου αρέσει η σελίδα μας; Αν ναι, τότε ακολούθησέ μας στο Facebook!