Συνταγές: Εύκολο ζελέ φράουλας χωρίς ζελατίνη & ζάχαρη | Enallaktiko.gr

Συνταγές: Εύκολο ζελέ φράουλας χωρίς ζελατίνη & ζάχαρη

Ένα από τα πιο εύκολα και γρήγορα γλυκά που μπορεί να φτιάξει κανείς είναι χωρίς αμφιβολία το ζελέ "φρούτων". Ναι, αυτή η έτοιμη σκόνη που βρίσκουμε στα supermarket και η οποία αποτελείται εξ ολοκλήρου από ζάχαρη, ζελατίνη χοιρινών οστών, κιτρικό οξύ και διάφορες χρωστικές.

Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας σπιτικά ζελεδάκια χωρίς να χρησιμοποιήσουμε ούτε ένα από τα παραπάνω συστατικά και χρησιμοποιώντας μόνο φρέσκα φρούτα εποχής, ακατέργαστο σιρόπι αγαύηςάγαρ άγαρ και λίγο χυμό λεμονιού

Για την εκτέλεση της συνταγής μας εμείς δοκιμάσαμε τις φράουλες. Ωστόσο, εσείς μπορείτε κάλλιστα να πειραματιστείτε και με κάποιο εσπεριδοειδές όπως είναι τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια... ακόμη και τα λεμόνια

Ποσότητα: 1½ λίτρο
Χρόνος προετοιμασίας: 20’
Χρόνος μαγειρέματος: 0’
Βαθμός δυσκολίας: 2/5

Υλικά:


= 1100ml

Μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μέρος του νερού με ανθόνερο ή ροδόνερο (¼ φ.τ. ή 100ml είναι αρκετά) ή και με φυσικό χυμό πορτοκαλιού (1 ζουμερό πορτοκάλι θα σας δώσει περίπου 200ml χυμού, δηλαδή σχεδόν ½ φ.τ.).


= 500gr (ακαθάριστες)
= 400gr (καθαρισμένες)

Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε όσο πιο ώριμες φράουλες μπορείτε να βρείτε. Οι ώριμες φράουλες έχουν σημαντικά περισσότερα φυσικά σάκχαρα που θα κάνουν τα ζελεδάκια σας σαφώς πιο γευστικά.


= 2gr

Το άγαρ άγαρ (agar agar) είναι ένα φυσικό πηκτικό μέσο σε μορφή σκόνης που προέρχεται από ένα είδος φυκιού. Για την ενεργοποίηση των πηκτικών του ιδιοτήτων αρκεί μονάχα η διάλυσή του σε κάποιο υγρό και η θέρμανσή του στους 82°C. Όσο το μείγμα κρυώνει, τόσο περισσότερο θα πήζει έως ότου πάρει την τελική του μορφή.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της εν λόγω ουσίας σε αντίθεση με τη ζωικής προέλευσης ζελατίνη, είναι πως σε περίπτωση που δε μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα, μπορούμε απλώς να αναθερμάνουμε το μείγμα και είτε να το αραιώσουμε με επιπλέον νερό ή άλλο υγρό, είτε να το πήξουμε περισσότερο, προσθέτοντας επιπλέον άγαρ άγαρ. 

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διαφορετικές ποιότητες άγαρ άγαρ, κάτι που επηρεάζει και την ακριβή ποσότητα που θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση. Η ποσότητα που προτείνεται εδώ έχει υπολογιστεί με την 100% σκόνη άγαρ άγαρ που μπορείτε να βρείτε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα. 


= 10 κουταλιές της σούπας

Το ακατέργαστο σιρόπι αγαύης είναι ένα φυτικό σιρόπι με αξιοσημείωτα χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (<30) και ως εκ τούτου προτείνεται ως μία καλή εναλλακτική έναντι της κλασικής επεξεργασμένης ζάχαρης. Για την εκτέλεση της συνταγής μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το επίσης ακατέργαστο σιρόπι σφενδάμου.


= ¼ λεμονιού ή αναλόγως του προσωπικού σας γούστου και της οξύτητας των φρούτων

Το κιτρικό οξύ του λεμονιού θα εξισορροπήσει την οξύτητα και τη γεύση του μείγματος.

Διαδικασία:

1. Συγκεντρώνουμε και ζυγίζουμε όλα μας τα υλικά. 

2. Πλένουμε καλά τις φράουλες και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. 

3. Σε ένα multi ή με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε καλά τις φράουλες. 

4. Μεταφέρουμε το χυμό μας σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε το νερό και το σιρόπι Αγαύης. Στη συνέχεια αφήνουμε το μείγμα μας να πάρει μία βράση. 

5. Στο μεταξύ, σε ένα μπρίκι βράζουμε λίγο νερό (μισό φλιτζάνι του τσαγιού είναι αρκετό) και εκεί μέσα διαλύουμε το Άγαρ Άγαρ, ανακατεύοντάς το καλά. Μεταφέρουμε το διάλυμά μας μέσα στο υπόλοιπο μείγμα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. 

6. Μόλις το μείγμα μας πάρει μία βράση, αποσύρουμε το σκεύος μας από τη φωτιά και το αφήνουμε για περίπου 15' ώστε να κρυώσει ελαφρώς.

7. Με μία μεγάλη κουτάλα μεταφέρουμε το μείγμα μας σε μπολάκια της επιλογής μας και τα αφήνουμε σε προστατευμένο μέρος έως ότου έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έπειτα, τοποθετούμε προσεκτικά τα μπολάκια μας στο ψυγείο για 3-4 ώρες μέχρι να πήξει εντελώς το μείγμα μας. 

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.