Η φάβα συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο δημοφιλών μεζέδων της μεσογειακής κουζίνας και συνήθως συνοδεύει πιάτα θαλασσινών ή ψάρια. Στη χώρα μας φτιάχνεται συνήθως από λαθούρι (κίτρινη φάβα) και σπανιότερα από μπιζέλι (πράσινη φάβα). Ωστόσο, φάβα μπορούμε να φτιάξουμε και από ένα άλλο όσπριο, την κόκκινη φακή.
Υλικά:
Για την παρασκευή φάβας από κόκκινες φακές, αρκετής για να συνοδεύσει το γεύμα τουλάχιστον 4 ατόμων θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:
= 1 μεγάλο κρεμμύδι
= 1 μέτριο λεμόνι
= 1-2 γερές πρέζες
Η ποσότητα μαϊντανού που θα χρησιμοποιήσετε μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο.
Διαδικασία:
1. Μέσα σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε 400ml νερό και το αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά έως ότου έρθει σε σημείο βρασμού.
2. Στο μεταξύ ξεπλένουμε τις φακές με άφθονο κρύο νερό και τις αφήνουμε να στραγγίσουν. Τέλος, ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι.
3. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα τις φακές μας, το κρεμμύδι ολόκληρο και λίγο αλάτι.
Ο λόγος, για τον οποίο βράζουμε πρώτα το νερό, είναι για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε τον ακριβή χρόνο μαγειρέματος.
4. Μέσα σε περίπου 15' οι φακές μας θα έχουν ήδη χυλώσει. Αποσύρουμε λοιπόν την κατσαρόλα από τη φωτιά και, αφού αφαιρέσουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, το ελαιόλαδο και προαιρετικά το θυμάρι ή το πιπέρι.
Σε αυτό το σημείο, δοκιμάζουμε και - αν χρειαστεί - διορθώνουμε με λίγο επιπλέον αλάτι.
Τέλος, με μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε καλά τη φάβα μας μέχρι αυτή να ομογενοποιηθεί πλήρως.
5. Σερβίρουμε σε βαθιά πιατάκια ή σε μικρά μπολ, ραντίζοντας με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και γαρνίροντας με όποιον τρόπο επιθυμούμε.
Η παραδοσιακή πρόταση σερβιρίσματος θέλει τη φάβα γαρνιρισμένη με ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και μαϊντανό. Ωστόσο, μπορούμε να τη συνοδεύσουμε κάλλιστα με καραμελωμένα κρεμμύδια, λιαστή ντομάτα ή ψητά ντοματίνια, κάπαρη, παστές σαρδέλες και ό,τι άλλο νομίζουμε πως θα ταίριαζε στο προσωπικό μας γούστο.
Παρατηρήσεις:
Η φάβα από κόκκινες φακές αποτελεί μία πολύ καλή εναλλακτική έναντι της κλασικής φάβας από λαθούρι, καθώς - εκτός από το γεγονός πως απαιτεί περίπου 45' λιγότερο μαγείρεμα και μάλιστα χωρίς τη χρήση multi - είναι πολύ πιο εύπεπτη.
Η φάβα παραδοσιακά είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Ωστόσο, αν επιθυμείτε να καταναλώσετε το πιάτο σας ζεστό, τότε μπορείτε να το σερβίρετε ως μία βελουτέ σούπα.
Wine Pairing:
Η φάβα - αν και αποτελεί έναν από τους καλύτερους φίλους του ούζου, του τσίπουρου και της ρακής - μπορεί επίσης να συνδυαστεί με ένα ποτήρι Σαββατιανό, ένα λευκό κρασί με μέτριο σώμα, άρωμα και οξύτητα που ταιριάζει ιδανικά με τη σχετικά ήπια γεύση του πιάτου μας.
Λαμπρινή Παντελή
Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον.
Σχόλια (0)