Blog

Οι φακές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή όσπρια και όχι άδικα αφού, εκτός από νόστιμες, είναι και ιδιαίτερα θρεπτικές, καθώς αποτελούν μία πλούσια πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και διαιτητικών ινών.

Η ταμπουλέ (tabbouleh) είναι μία καλοκαιρινή σαλάτα, η οποία - στην αυθεντική της μορφή - μας έρχεται από τη Μέση Ανατολή. Μπορεί να συνοδεύσει οποιοδήποτε κυρίως πιάτο ή ακόμη και να καταναλωθεί μόνη της σαν ένα ελαφρύ γεύμα. Σαν βασικά συστατικά της έχει το πλιγούρι, τη ντομάτα, το αγγούρι, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο και το λεμόνι.

Η σημερινή μας συνταγή μας έρχεται από την Ισπανία και συγκεκριμένα από την επαρχία της Σεβίλλης και συνδυάζει τα ρεβύθια με το σπανάκι, παραπέμποντας σε δύο δικά μας παραδοσιακά φαγητά - τα μαυρομάτικα φασόλια με σπανάκι από τη Μάνη και τα ποντιακά "μαύρα λάχανα με τα φασούλια".

Η φάβα συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο δημοφιλών μεζέδων της μεσογειακής κουζίνας και συνήθως συνοδεύει πιάτα θαλασσινών ή ψάρια. Στη χώρα μας φτιάχνεται συνήθως από λαθούρι (κίτρινη φάβα) και σπανιότερα από μπιζέλι (πράσινη φάβα). Ωστόσο, φάβα μπορούμε να φτιάξουμε και από ένα άλλο όσπριο, την κόκκινη φακή.