Χρόνος μαγειρέματος: 45'
Βαθμός δυσκολίας: 3/5
Μερίδες
Επιλέξτε αριθμό μερίδων!
Υλικά
Για τη σούπα Φρέσκα μανιτάρια Agaricus Φρέσκα μανιτάρια Pleurotus Ο τρόπος που θα κοπεί το κάθε είδος φρέσκου μανιταριού δεν είναι άνευ σημασίας. Όσον αφορά τα Pleurotous, επιλέξτε να τα κόψετε παράλληλα με τις ίνες τους, αν φυσικά θέλετε το σχήμα και η υφή τους να παραπέμπουν σε εντεράκια. Αποξηραμένα μανιτάρια Φρέσκο κρεμμυδάκι Μαρούλι Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπανάκι ή και αντίδια. Φρέσκος άνηθος Φρέσκος μάραθος Ρύζι Καρολίνα Παραλείποντας το ρύζι και με μεγαλύτερες κοπές των μανιταριών, μπορείτε να φτιάξετε ένα γεύμα που μπορείτε άνετα να το παρουσιάσετε σαν φρικασέ μανιταριών. Λευκό κρασί (προαιρετικά) ΕλαιόλαδοΤρουφόλαδο (προαιρετικά) Αλάτι Αν ακολουθείτε μία δίαιτα φτωχή σε νάτριο, μπορείτε να αντικαταστήσετε το θαλασσινό αλάτι με την αντίστοιχη ποσότητα σε υποκατάστατο αλατιού. Μαύρο πιπέρι Για το ζωμό Νερό Διάφορα λαχανικά
Για το vegan "αβγολέμονο" Ταχίνι Χυμός & ξύσμα λεμονιού Διατροφική μαγιά (προαιρετικά) Η διατροφική μαγιά θα βοηθήσει στο επιπλέον χύλωμα της μαγειρίτσας σας, εμπλουτίζοντας το πιάτο σας τόσο γευστικά, όσο και διατροφικά. Κουρκουμάς (προαιρετικά) Μία μικρή προσθήκη κουρκουμά θα δώσει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα στη σούπας σας, εμπλουτίζοντάς την διατροφικά με τα πολύτιμα συστατικά του.
Διαδικασία
1. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα λαχανικά για το ζωμό μας. Έπειτα, αφού τα σοτάρουμε ελαφρώς, προσθέτουμε κρύο ανάλατο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν με ανοιχτό καπάκι σε μέτρια φωτιά για 20-30'. 2. Όσο ετοιμάζεται ο ζωμός μας, καθαρίζουμε τα φρέσκα μανιτάρια και τα κόβουμε ανάλογα με το είδος, σαν συκωτάκια ή σαν εντεράκια. Έπειτα καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, καθώς και τα μυρωδικά μας. 3. Μόλις ο ζωμός μας είναι έτοιμος, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μεταφέρουμε προσεκτικά το ζωμό σε μία μπασίνα, αφαιρώντας τα λαχανικά, τα οποία μπορούν να φαγωθούν ξεχωριστά με λίγο αλάτι, λαδάκι και λεμόνι ή να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουμε μία νοστιμότατη βελουτέ σούπα. 4. Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι για περίπου 1'. Έπειτα προσθέτουμε όλα μας τα μανιτάρια, αφήνοντάς τα να σοταριστούν για επιπλέον 3-4'. 5. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να γυαλίσει. Έπειτα σβήνουμε προαιρετικά με ένα ποτήρι λευκό κρασί και προσθέτουμε απευθείας το μαρούλι ή όποιο άλλο υλικό έχουμε επιλέξει. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το ζωμό μας. 6. Προσθέτουμε τα μυρωδικά μας (άνηθο και μάραθο) και ανακατεύουμε καλά. 7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά μας στο μέτριο και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει για 20-30'. 8. Αποσύρουμε την κατσαρόλα μας από τη φωτιά και στη μπασίνα που άδειασε ετοιμάζουμε το αβγολέμονο ή το vegan "αβγολέμονο" και προσθέτουμε σιγά-σιγά σε αυτό μία μεγάλη κουταλιά από τη σούπα μας. Επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές και έπειτα προσθέτουμε το μείγμα μας (χωρίς βιασύνη) στη σούπα. 9. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τον κουρκουμά και λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε, ΞΑΝΑδοκιμάζουμε και - αν χρειαστεί να διορθώσουμε κάτι - το διορθώνουμε. 10. Αφήνουμε τη μαγειρίτσα μας να "ξεκουραστεί" για 10-15', πριν την καταναλώσουμε.Wine Pairing
Η εναλλακτική αυτή μαγειρίτσα μανιταριών μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με ένα ποτήρι λευκό κρασί και συγκεκριμένα με ένα δροσερό Sauvignon Blanc ή ένα Ασύρτικο. Το μέτριο σώμα και υψηλή οξύτητα των εν λόγω ποικιλιών είναι δύο χαρακτηριστικά που δένουν άψογα τόσο με τις γήινες γεύσεις των μανιταριών, όσο και με την οξύτητα του λεμονιού. Μάλιστα, η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε τανίνες, επιτρέπει αυτόν τον συνδυασμό ακόμη και στην περίπτωση που προσθέσετε αβγολέμονο.Διατροφική αξία*
Ενέργεια | 230kcal |
Λιπαρά | 13,1g |
εκ των οποίων κορεσμένα | 1,9g |
Υδατάνθρακες | 18,9g |
εκ των οποίων σάκχαρα | 1,7g |
Εδώδιμες ίνες | 4,9g |
Πρωτεΐνες | 9,8g |
Αλάτι | 1,4g |
Σχόλια (0)