Οι φακές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή όσπρια και όχι άδικα αφού, εκτός από νόστιμες, είναι και ιδιαίτερα θρεπτικές, καθώς αποτελούν μία πλούσια πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και διαιτητικών ινών.
Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε ένα διαφορετικό τρόπο μαγειρέματός τους, εκτός από αυτόν που συνηθίσαμε να τρώμε (ή να μην τρώμε) από παιδιά, μεταμορφώνοντάς τες σε γευστικότατα χορτοφαγικά μπιφτέκια.
Ποσότητα: 7 μέτρια μπιφτέκια των 100gr
Χρόνος προετοιμασίας: 5'
Χρόνος μαγειρέματος: 50'
Βαθμός δυσκολίας: 3/5
= 50gr (αν είναι φρέσκα)
= 5gr (αν είναι αποξηραμένα)
= 1 μέτριο κρεμμύδι
= ½ κουταλιά του γλυκού
Ο πολτός σκόρδου είναι μία πρακτική εναλλακτική έναντι των σκελίδων και μάλιστα με μία πιο ήπια γεύση λόγω της ανάμειξης της βασικής πρώτης ύλης με ηλιέλαιο. Για πιο gourmet καταστάσεις, μπορείτε μάλιστα να χρησιμοποιήσετε και πολτό μαύρου σκόρδου, μία πάστα που - λόγω της ζύμωσης που έχει υποστεί η πρώτη ύλη - στερείται της αψάδας του κλασικού σκόρδου, αλλά προσδίδει μία μεστή, umami γεύση όπου κι αν το χρησιμοποιήσουμε.
= 1 κουταλιά του γλυκού
= 1 κουταλιά του γλυκού
= 10 φύλλα
Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φρέσκο μαϊντανό.
Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βασιλικό ή το μαϊντανό.
2. Μόλις οι φακές μας χυλώσουν αρκετά, μεταφέρουμε το σκεύος εκτός φωτιάς και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας καλά με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα μας να γίνει ομοιογενές.
Ταυτόχρονα προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200ºC.
3. Μόλις το μείγμα μας κρυώσει τόσο, ώστε να μπορούμε να το πλάσουμε, ετοιμάζουμε τα μπιφτέκια μας στο μέγεθος της αρεσκείας μας και τα τοποθετούμε προσεκτικά σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα.
4. Ψήνουμε τα μπιφτέκια μας για περίπου 20'.
5. Αφήνουμε τα μπιφτέκια να "ξεκουραστούν" για 10-15' και έπειτα τα μεταφέρουμε προσεκτικά με μία σπάτουλα ώστε να μη μας διαλυθούν.
Τα μπιφτέκια φακής μπορούν να καταναλωθούν με τη συνοδεία ρυζιού, μαζί με μία πλούσια πράσινη σαλάτα... ακόμη και σαν burger.
Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον.
Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε ένα διαφορετικό τρόπο μαγειρέματός τους, εκτός από αυτόν που συνηθίσαμε να τρώμε (ή να μην τρώμε) από παιδιά, μεταμορφώνοντάς τες σε γευστικότατα χορτοφαγικά μπιφτέκια.
Ποσότητα: 7 μέτρια μπιφτέκια των 100gr
Χρόνος προετοιμασίας: 5'
Χρόνος μαγειρέματος: 50'
Βαθμός δυσκολίας: 3/5
Υλικά:
= 50gr (αν είναι φρέσκα)
= 5gr (αν είναι αποξηραμένα)
= 1 μέτριο κρεμμύδι
= ½ κουταλιά του γλυκού
Ο πολτός σκόρδου είναι μία πρακτική εναλλακτική έναντι των σκελίδων και μάλιστα με μία πιο ήπια γεύση λόγω της ανάμειξης της βασικής πρώτης ύλης με ηλιέλαιο. Για πιο gourmet καταστάσεις, μπορείτε μάλιστα να χρησιμοποιήσετε και πολτό μαύρου σκόρδου, μία πάστα που - λόγω της ζύμωσης που έχει υποστεί η πρώτη ύλη - στερείται της αψάδας του κλασικού σκόρδου, αλλά προσδίδει μία μεστή, umami γεύση όπου κι αν το χρησιμοποιήσουμε.
= 1 κουταλιά του γλυκού
= 1 κουταλιά του γλυκού
= 10 φύλλα
Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φρέσκο μαϊντανό.
Διαδικασία:
1. Καθαρίζουμε τις φακές από τυχόν ξένα σώματα και τις ξεπλένουμε με κρύο νερό. Έπειτα, προσθέτουμε σε μία κατσαρόλα περίπου 3 φλιτζάνια του τσαγιού νερό και αφήνουμε μέσα τις φακές να σιγοβράσουν για περίπου 30' με κλειστό καπάκι.Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βασιλικό ή το μαϊντανό.
2. Μόλις οι φακές μας χυλώσουν αρκετά, μεταφέρουμε το σκεύος εκτός φωτιάς και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας καλά με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα μας να γίνει ομοιογενές.
Ταυτόχρονα προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200ºC.
3. Μόλις το μείγμα μας κρυώσει τόσο, ώστε να μπορούμε να το πλάσουμε, ετοιμάζουμε τα μπιφτέκια μας στο μέγεθος της αρεσκείας μας και τα τοποθετούμε προσεκτικά σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα.
4. Ψήνουμε τα μπιφτέκια μας για περίπου 20'.
5. Αφήνουμε τα μπιφτέκια να "ξεκουραστούν" για 10-15' και έπειτα τα μεταφέρουμε προσεκτικά με μία σπάτουλα ώστε να μη μας διαλυθούν.
Τα μπιφτέκια φακής μπορούν να καταναλωθούν με τη συνοδεία ρυζιού, μαζί με μία πλούσια πράσινη σαλάτα... ακόμη και σαν burger.

Σχόλια (0)