Συνταγές: Μπιφτέκια φακής

Συνταγές: Μπιφτέκια φακής | Enallaktiko.gr
Οι φακές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή όσπρια και όχι άδικα αφού, εκτός από νόστιμες, είναι και ιδιαίτερα θρεπτικές, καθώς αποτελούν μία πλούσια πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και διαιτητικών ινών.

Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε ένα διαφορετικό τρόπο μαγειρέματός τους, εκτός από αυτόν που συνηθίσαμε να τρώμε (ή να μην τρώμε) από παιδιά, μεταμορφώνοντάς τες σε γευστικότατα χορτοφαγικά μπιφτέκια. 

Ποσότητα: 7 μέτρια μπιφτέκια των 100gr
Χρόνος προετοιμασίας: 5'
Χρόνος μαγειρέματος: 50'
Βαθμός δυσκολίας: 3/5

Υλικά:


= 1 φλιτζάνι του τσαγιού
= 200gr

= 50gr (αν είναι φρέσκα)
= 5gr (αν είναι αποξηραμένα)

= 1 φλιτζάνι του τσαγιού
= 100gr

Αντί για νιφάδες κινόα, μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε νιφάδες βρώμης. Για την εκτέλεση της συνταγής εμείς επιλέξαμε την κινόα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε σίδηρο που, σε συνδυασμό με τις φακές και το οξικό οξύ του ξυδιού, θα μετατρέψουν το γεύμα σας σε μία γερή δόση σιδήρου για όσους το έχουν ανάγκη. 

< ¾ κουταλιάς του γλυκού
= 2-2½ gr

Το άγαρ άγαρ (agar agar) είναι ένας φυτικής προέλευσης πηκτικός παράγοντας σε μορφή σκόνης, ο οποίος θα κάνει τα μπιφτέκια μας να μη διαλύονται.

= 2 κουταλιές του γλυκού

= 1 μέτριο κρεμμύδι

= ½ κουταλιά του γλυκού

Ο πολτός σκόρδου είναι μία πρακτική εναλλακτική έναντι των σκελίδων και μάλιστα με μία πιο ήπια γεύση λόγω της ανάμειξης της βασικής πρώτης ύλης με ηλιέλαιο. Για πιο gourmet καταστάσεις, μπορείτε μάλιστα να χρησιμοποιήσετε και πολτό μαύρου σκόρδου, μία πάστα που - λόγω της ζύμωσης που έχει υποστεί η πρώτη ύλη - στερείται της αψάδας του κλασικού σκόρδου, αλλά προσδίδει μία μεστή, umami γεύση όπου κι αν το χρησιμοποιήσουμε.

= 1 κουταλιά του γλυκού

= 1 κουταλιά του γλυκού

= ½ κουταλιά του γλυκού

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αντίστοιχη ποσότητα σε σάλτσα σόγιας, ενώ αν ακολουθείτε μία δίαιτα φτωχή σε νάτριο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με υποκατάστατο αλατιού.

= 3 κουταλιές της σούπας

= 10 φύλλα

Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φρέσκο μαϊντανό

Διαδικασία:

1. Καθαρίζουμε τις φακές από τυχόν ξένα σώματα και τις ξεπλένουμε με κρύο νερό. Έπειτα, προσθέτουμε σε μία κατσαρόλα περίπου 3 φλιτζάνια του τσαγιού νερό και αφήνουμε μέσα τις φακές να σιγοβράσουν για περίπου 30' με κλειστό καπάκι.

Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βασιλικό ή το μαϊντανό

2. Μόλις οι φακές μας χυλώσουν αρκετά, μεταφέρουμε το σκεύος εκτός φωτιάς και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας καλά με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα μας να γίνει ομοιογενές.

Ταυτόχρονα προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200ºC

3. Μόλις το μείγμα μας κρυώσει τόσο, ώστε να μπορούμε να το πλάσουμε,  ετοιμάζουμε τα μπιφτέκια μας στο μέγεθος της αρεσκείας μας και τα τοποθετούμε προσεκτικά σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα. 

4. Ψήνουμε τα μπιφτέκια μας για περίπου 20'.

5. Αφήνουμε τα μπιφτέκια να "ξεκουραστούν" για 10-15' και έπειτα τα μεταφέρουμε προσεκτικά με μία σπάτουλα ώστε να μη μας διαλυθούν.

Τα μπιφτέκια φακής μπορούν να καταναλωθούν με τη συνοδεία ρυζιού, μαζί με μία πλούσια πράσινη σαλάτα... ακόμη και σαν burger. 

Μπιφτέκια από φακές - Εναλλακτικό

Wine Pairing:

Τα μπιφτέκια φακής μπορούν να συνδυαστούν ιδανικά με ένα ποτήρι Pinot Noir, ένα βουνίσιο ερυθρό κρασί με έντονα αρώματα, δροσερή οξύτητα και πλούσιο σώμα που παντρεύονται όμορφα με τις γήινες γεύσεις της φακής. Εναλλακτικά, μπορείτε να διαλέξετε κάποια από τις ροζέ εκδοχές ποικιλιών σαν το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Συνταγές: Σοκολατάκια με ινδοκάρυδο, μπανάνα & μέλι | Enallaktiko.gr
Σύμφωνα με τον Alexander Woollcott, τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή είναι ή ανήθικα ή παράνομα ή παχαίνουν. Όπως και να έχει πάντως, ο Αμερικανός κριτικός και σχολιαστής δε γνώριζε την παρακάτω συνταγή...
Συνταγές: Smoothie με μπανάνα & τζίντζερ | Enallaktiko.gr
Τα smoothies, εκτός από μία γευστική και δροσιστική επιλογή, μπορούν να αποτελέσουν ταυτόχρονα μία υγιεινή προσθήκη στη διατροφή μας, η οποία θα μας χαρίσει ποικιλία οργανοληπτικών συστατικών... και όλα αυτά στη "συσκευασία" ενός ανάλαφρου και σύντομου γεύματος.