Συνταγές: Σπιτικό ταχίνι

Συνταγές: Σπιτικό ταχίνι | Enallaktiko.gr
Το ταχίνι είναι μία λιπαρή ουσία σε μορφή πάστας ή γαλακτώματος, η οποία φτιάχνεται από καβουρδισμένο σουσάμι.
Μπορεί να σερβιριστεί μόνο του σαν ντιπ, να αποτελέσει βασικό συστατικό σε dressing για σαλάτες και μπάρες δημητριακών ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή χούμους, baba ghanoush, φαλάφελ, χαλβά και άλλων ανατολίτικων παρασκευών. Στη χώρα μας συχνά συνδυάζεται με το μέλι, δίνοντάς μας ένα γευστικό και συνάμα θρεπτικό αποτέλεσμα.

Πρόκειται για ένα άλειμμα το οποίο συγκαταλέγεται, όχι άδικα, στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών. Αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ωστόσο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο καθώς είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνο. Επιπλέον, το ταχίνι - με 975mg ανά 100 γραμμάρια προϊόντος - αποτελεί μία σπουδαία πηγή ασβεστίου.

Ταχίνι μπορεί να παραχθεί τόσο από αποφλοιωμένο, όσο και από αναποφλοίωτο σουσάμι (ολικής άλεσης). Στη δεύτερη περίπτωση το χρώμα του είναι ελαφρώς πιο σκούρο και η γεύση του είναι εντονότερη και θυμίζει λίγο το φυστικοβούτυρο.

Ποσότητα: 300gr
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Βαθμός δυσκολίας: 1/5

Υλικά:


= 2 φλιτζάνια του τσαγιού
= 280gr

= 1-2 κουταλιές της σούπας
= 15-30gr

Το σησαμέλαιο είναι απαραίτητο για τη διευκόλυνση της άλεσης. Η ακριβής ποσότητα λαδιού που θα χρειαστείτε εξαρτάται από το πόσο φρέσκο είναι το σουσάμι σας και την ισχύ του multi που θα χρησιμοποιήσετε για την άλεσή του. 

Διαδικασία:

1. Σε μέτρια φωτιά, καβουρδίζουμε τους σπόρους του σουσαμιού χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο τηγάνι και μία ξύλινη κουτάλα για το ανακάτεμα. Δε θα χρειαστούν περισσότερα από 2-3' έως ότου οι σπόροι αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα χάρη στην αντίδραση MaillardΕδώ ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε, ώστε να μην κάψουμε το σουσάμι μας. 

Εναλλακτικά, μπορείτε να καβουρδίσετε το σουσάμι και στο φούρνο, αφού πρώτα τον προθερμάνετε για 10' στους 180°C. 

2. Μεταφέρουμε το σουσάμι σε ένα γυάλινο μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει για 5'.

3. Σε ένα multi προσθέτουμε τους σπόρους του σουσαμιού μαζί με μία κουταλιά από το λάδι και αλέθουμε έως ότου το μείγμα μας αποκτήσει μία κρεμώδη υφή.

Αν το μείγμα εξακολουθεί να κολλάει στα τοιχώματα και στα μαχαίρια του multi, προσθέστε μία επιπλέον κουταλιά λαδιού και επαναλάβετε τη διαδικασία.

4. Μεταφέρουμε το ταχίνι σε ένα αποστειρωμένο βάζο με καπάκι και το αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος. 

Παρατηρήσεις:

Ειδικά στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε ένα multi με μικρή ισχύ άλεσης και χωρίς να προσθέσετε επιπλέον λάδι, το ταχίνι σας θα βγει σαφώς πιο πηχτό από αυτό του εμπορίου, θυμίζοντας περισσότερο πάστα παρά άλειμμα (βλ. φωτο). 

Συνταγές: Σπιτικό ταχίνι - Εναλλακτικό
Στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Enallaktiko.gr θα βρείτε επίσης βιολογικό ταχίνι ολικής άλεσης άριστης ποιότητας.

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 


Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Συνταγές: Smoothie με μπανάνα & matcha | Enallaktiko.gr
Τα smoothie είναι ένας υγιεινός, γευστικός και ιδιαίτερα δροσιστικός τρόπος να ξεκινήσουμε τη μέρα μας ή να γεμίσουμε το κενό ανάμεσα σε δύο γεύματα.
Συνταγές: Ταμπουλέ με πλιγούρι και κόκκινη φακή | Enallaktiko.gr
Η ταμπουλέ (tabbouleh) είναι μία καλοκαιρινή σαλάτα, η οποία - στην αυθεντική της μορφή - μας έρχεται από τη Μέση Ανατολή. Μπορεί να συνοδεύσει οποιοδήποτε κυρίως πιάτο ή ακόμη και να καταναλωθεί μόνη της σαν ένα ελαφρύ γεύμα. Σαν βασικά συστατικά της έχει το πλιγούρι, τη ντομάτα, το αγγούρι, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο και το λεμόνι.