Το ταχίνι είναι μία λιπαρή ουσία σε μορφή πάστας ή γαλακτώματος, η οποία φτιάχνεται από καβουρδισμένο σουσάμι.
Μπορεί να σερβιριστεί μόνο του σαν ντιπ, να αποτελέσει βασικό συστατικό σε dressing για σαλάτες και μπάρες δημητριακών ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή χούμους, baba ghanoush, φαλάφελ, χαλβά και άλλων ανατολίτικων παρασκευών. Στη χώρα μας συχνά συνδυάζεται με το μέλι, δίνοντάς μας ένα γευστικό και συνάμα θρεπτικό αποτέλεσμα.
Πρόκειται για ένα άλειμμα το οποίο συγκαταλέγεται, όχι άδικα, στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών. Αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ωστόσο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο καθώς είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνο. Επιπλέον, το ταχίνι - με 975mg ανά 100 γραμμάρια προϊόντος - αποτελεί μία σπουδαία πηγή ασβεστίου.
Ταχίνι μπορεί να παραχθεί τόσο από αποφλοιωμένο, όσο και από αναποφλοίωτο σουσάμι (ολικής άλεσης). Στη δεύτερη περίπτωση το χρώμα του είναι ελαφρώς πιο σκούρο και η γεύση του είναι εντονότερη και θυμίζει λίγο το φυστικοβούτυρο.
Ποσότητα: 300gr
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Βαθμός δυσκολίας: 1/5
Εναλλακτικά, μπορείτε να καβουρδίσετε το σουσάμι και στο φούρνο, αφού πρώτα τον προθερμάνετε για 10' στους 180°C.
2. Μεταφέρουμε το σουσάμι σε ένα γυάλινο μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει για 5'.
3. Σε ένα multi προσθέτουμε τους σπόρους του σουσαμιού μαζί με μία κουταλιά από το λάδι και αλέθουμε έως ότου το μείγμα μας αποκτήσει μία κρεμώδη υφή.
Αν το μείγμα εξακολουθεί να κολλάει στα τοιχώματα και στα μαχαίρια του multi, προσθέστε μία επιπλέον κουταλιά λαδιού και επαναλάβετε τη διαδικασία.
4. Μεταφέρουμε το ταχίνι σε ένα αποστειρωμένο βάζο με καπάκι και το αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Enallaktiko.gr θα βρείτε επίσης βιολογικό ταχίνι ολικής άλεσης άριστης ποιότητας.
Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον.
Πρόκειται για ένα άλειμμα το οποίο συγκαταλέγεται, όχι άδικα, στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών. Αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ωστόσο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο καθώς είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνο. Επιπλέον, το ταχίνι - με 975mg ανά 100 γραμμάρια προϊόντος - αποτελεί μία σπουδαία πηγή ασβεστίου.
Ταχίνι μπορεί να παραχθεί τόσο από αποφλοιωμένο, όσο και από αναποφλοίωτο σουσάμι (ολικής άλεσης). Στη δεύτερη περίπτωση το χρώμα του είναι ελαφρώς πιο σκούρο και η γεύση του είναι εντονότερη και θυμίζει λίγο το φυστικοβούτυρο.
Ποσότητα: 300gr
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Βαθμός δυσκολίας: 1/5
Υλικά:
Διαδικασία:
1. Σε μέτρια φωτιά, καβουρδίζουμε τους σπόρους του σουσαμιού χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο τηγάνι και μία ξύλινη κουτάλα για το ανακάτεμα. Δε θα χρειαστούν περισσότερα από 2-3' έως ότου οι σπόροι αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα χάρη στην αντίδραση Maillard. Εδώ ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε, ώστε να μην κάψουμε το σουσάμι μας.Εναλλακτικά, μπορείτε να καβουρδίσετε το σουσάμι και στο φούρνο, αφού πρώτα τον προθερμάνετε για 10' στους 180°C.
2. Μεταφέρουμε το σουσάμι σε ένα γυάλινο μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει για 5'.
3. Σε ένα multi προσθέτουμε τους σπόρους του σουσαμιού μαζί με μία κουταλιά από το λάδι και αλέθουμε έως ότου το μείγμα μας αποκτήσει μία κρεμώδη υφή.
Αν το μείγμα εξακολουθεί να κολλάει στα τοιχώματα και στα μαχαίρια του multi, προσθέστε μία επιπλέον κουταλιά λαδιού και επαναλάβετε τη διαδικασία.
4. Μεταφέρουμε το ταχίνι σε ένα αποστειρωμένο βάζο με καπάκι και το αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Παρατηρήσεις:
Ειδικά στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε ένα multi με μικρή ισχύ άλεσης και χωρίς να προσθέσετε επιπλέον λάδι, το ταχίνι σας θα βγει σαφώς πιο πηχτό από αυτό του εμπορίου, θυμίζοντας περισσότερο πάστα παρά άλειμμα (βλ. φωτο).![Συνταγές: Σπιτικό ταχίνι - Εναλλακτικό](http://cdn.shopify.com/s/files/1/0326/7917/files/Simple_Homemade_Tahini_Recipe_-_Unhulled_Sesame_Seeds_-_Simple_Easy_-_Basic_Healthy_-_plant-based_living-20170914_large.jpg?v=1505378916)
Σχόλια (0)