Συνταγές: Σαλάμι σύκου

Συνταγές: Σαλάμι σύκου | Enallaktiko.gr
Το σύκο είναι ένα δημοφιλές καλοκαιρινό φρούτο με έντονη γλυκιά γεύση, το οποίο όμως έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα - δε μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι, συχνά το συναντούμε αποξηραμένο ή σαν γλυκό του κουταλιού.

Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε από αποξηραμένα σύκα να φτιάξουμε ένα νόστιμο και υγιεινό ωμοφαγικό σαλάμι, μία ιδιαίτερη, αλλά όχι δύσκολη παρασκευή που θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

Ποσότητα: 250gr
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Χρόνος αναμονής: 30’ (σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε λάδι καρύδας)
Βαθμός δυσκολίας: 2/5

Υλικά:


= 180gr

Για την εκτέλεση της συνταγής μας επιλέξαμε σύκα Καλαμών Nikopoulos Estate. Τα συγκεκριμένα σύκα έχουν καλλιεργηθεί σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και ως εκ τούτου δεν περιέχουν φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα και δεν έχουν υποστεί θείωση. Το χαρακτηριστικό των εν λόγω σύκων είναι το σκούρο χρώμα τους και η μαλακή τους σάρκα λόγω και της συσκευασίας τους σε κενό αέρος.


= 50gr

Το παρθένο λάδι καρύδας είναι μία προσθήκη που μπορεί να παραλειφθεί, κάνοντας την εκτέλεση της συνταγής ακόμα πιο εύκολη. Ωστόσο, αν επιλέξετε να το συμπεριλάβετε στη συνταγή σας, θα είναι αυτό που θα χαρίσει την υφή του λίπους (βλ. σαλάμι αέρος), εξισορροπώντας όλες τις υπόλοιπες γεύσεις και "σπάζοντας" την έντονη γλυκύτητα των σύκων.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το παρθένο λάδι καρύδας στερεοποιείται σε θερμοκρασίες κάτω των 23°C. Για να επιτύχουμε λοιπόν την ακανόνιστη διασπορά του ελαίου με τρόπο που να θυμίζει ζωικό λίπος, θα πρέπει η θερμοκρασία του να μην υπερβεί αυτό το όριο σε κανένα στάδιο. Έτσι, αν πρόκειται να το προσθέσετε στην παρασκευή σας, φροντίστε να το αφήσετε για λίγη ώρα στο ψυγείο, κάτι που θα σας δώσει τον απαιτούμενο χρόνο για το επεξεργαστείτε χωρίς να λιώσει.


= 1 κουταλιά του γλυκού

Ο ανθός αλατιού είναι ένα αλάτι ανώτερης ποιότητας, ιδανικό για παρασκευές που δεν απαιτούν μαγείρεμα.


= 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού τριμμένο
= 10 ολόκληροι κόκκοι (προαιρετικά)


= 1 κουταλιά του γλυκού


= 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού


= 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού


< 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού

Η τριγωνέλλα, περισσότερο γνωστή ως τσιμένι, είναι ένα μπαχαρικό με χαρακτηριστικό άρωμα που θα απογειώσει τη γεύση της παρασκευής σας, ειδικά αν είστε λάτρεις του παστουρμά και του πολίτικου σουτζουκιού. Προσέξτε όμως να μην το παρακάνετε γιατί μπορεί να σκεπάσει όλες τις υπόλοιπες γεύσεις!


= 1 κουταλιά της σούπας

Το ξύδι θα εξισορροπήσει τις γεύσεις, λειτουργώντας παράλληλα σαν ρυθμιστής της οξύτητας. Η έντονη μυρωδιά του στην αρχή δε θα πρέπει να σας ανησυχήσει, καθώς μετά από λίγη ώρα αυτή θα ξεθυμάνει.

Διαδικασία:

1. Αφού συγκεντρώσουμε και ζυγίσουμε όλα μας τα υλικά, κόβουμε τα σύκα με το μαχαίρι σε μικρά, ακανόνιστα κομμάτια πάνω σε ένα ξύλο κοπής.  

2. Στη συνέχεια μεταφέρουμε τα ψιλοκομμένα σύκα σε ένα μπολ, προσθέτοντας σε αυτό όλα τα υπόλοιπα υλικά μας εκτός από το λάδι καρύδας. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα μας και - μόνο εφόσον πρόκειται να προσθέσουμε και λάδι καρύδας - το μεταφέρουμε για 30' στην κατάψυξη. 

Η μεταφορά του μείγματος στην κατάψυξη εξυπηρετεί στο να μη λιώσει το λάδι καρύδας κατά την επαφή του με το μείγμα μας. 

3. Βγάζουμε το μείγμα από την κατάψυξη και με ένα κουτάλι προσθέτουμε σε ακανόνιστα μικρά κομμάτια το παγωμένο λάδι καρύδας. Ανακατεύουμε καλά με το κουτάλι και έπειτα ζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι.

Το ζύμωμα θα πρέπει να είναι σύντομο, καθώς δε θέλουμε η θερμοκρασία των χεριών μας να λιώσει το λάδι.

Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το λάδι καρύδας, απλώς παραλείψτε αυτό το βήμα!

4. Καθαρίζουμε τον πάγκο μας και απλώνουμε σε αυτόν ένα κομμάτι μεμβράνης. Στη συνέχεια δίνουμε κυλινδρικό σχήμα στο μείγμα μας και το τοποθετούμε στην κάτω άκρη της. Τυλίγουμε σφιχτά, γυρνώντας αρκετές φορές τις δύο άκρες της μεμβράνης με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα τυλίγαμε μία μπαλοτίνα.

5. Μεταφέρουμε το σαλάμι μας στο ψυγείο και το αφήνουμε εκεί για τουλάχιστον μία ημέρα. 

Παρόλο που το σαλάμι μας μπορεί να καταναλωθεί επιτόπου, η παραμονή του στο ψυγείο θα το βοηθήσει να δέσει περισσότερο. Μάλιστα, θα παρατηρήσετε πως όσο περνούν οι μέρες, αυτό θα γίνεται όλο και νοστιμότερο!

Παρατηρήσεις

Το σαλάμι σύκου μπορεί να μείνει στο ψυγείο για αρκετό διάστημα με δεδομένο πως έχετε τηρήσει τους βασικούς κανόνες υγιεινής κατά την παρασκευή και τη συντήρησή του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξετε γευστικά και υγιεινά κρύα σάντουιτς ή σαν κρύο ορεκτικό, συνοδευόμενο από τυριά όπως είναι η παρμεζάνα, το ροκφόρ κ.α..

Wine Pairing:

Το διαφορετικό αυτό σαλάμι μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με κρασιά έντονης οξύτητας. Ανάλογα λοιπόν και με τα υπόλοιπα υλικά που θα το συνοδεύουν, το σαλάμι σύκου θα μπορούσε να ταιριάξει με ένα κόκκινο κρασί όπως είναι το Syrah, το Malbec και το Pinot Noir. Αν πάλι προτιμάτε κάποιο λευκό κρασί, ένα ποτήρι Sauvignon Blanc θα ήταν μία ασφαλής επιλογή. Τέλος, για πιο ιδιαίτερες περιστάσεις, το σαλάμι σύκου θα μπορούσε να συνοδεύει ακόμη και ένα ποτήρι παγωμένης σαμπάνιας.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Συνταγές: Σαλάτα με παντζάρι, μήλο & μοσχολέμονο | Enallaktiko.gr
Το παντζάρι είναι ένα βολβοειδές λαχανικό με γλυκιά γεύση και σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, κυρίως χάρη στην βητακυανίνη που περιέχει. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, ενώ η κατανάλωσή του φαίνεται να συμβάλει και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. 
Συνταγές: Πουρές φασολιών | Enallaktiko.gr
Για τα όσπρια και τη σημασία τους στη διατροφή μας έχουμε αναφερθεί σε άλλες αναρτήσεις. Σήμερα θα δούμε απλώς πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα νόστιμο και υγιεινό πουρέ από φασόλια που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.