Το σύκο είναι ένα δημοφιλές καλοκαιρινό φρούτο με έντονη γλυκιά γεύση, το οποίο όμως έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα - δε μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι, συχνά το συναντούμε αποξηραμένο ή σαν γλυκό του κουταλιού.
Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε από αποξηραμένα σύκα να φτιάξουμε ένα νόστιμο και υγιεινό ωμοφαγικό σαλάμι, μία ιδιαίτερη, αλλά όχι δύσκολη παρασκευή που θα σας εκπλήξει ευχάριστα.
Ποσότητα: 250gr
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Χρόνος αναμονής: 30’ (σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε λάδι καρύδας)
Βαθμός δυσκολίας: 2/5
2. Στη συνέχεια μεταφέρουμε τα ψιλοκομμένα σύκα σε ένα μπολ, προσθέτοντας σε αυτό όλα τα υπόλοιπα υλικά μας εκτός από το λάδι καρύδας. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα μας και - μόνο εφόσον πρόκειται να προσθέσουμε και λάδι καρύδας - το μεταφέρουμε για 30' στην κατάψυξη.
Η μεταφορά του μείγματος στην κατάψυξη εξυπηρετεί στο να μη λιώσει το λάδι καρύδας κατά την επαφή του με το μείγμα μας.
3. Βγάζουμε το μείγμα από την κατάψυξη και με ένα κουτάλι προσθέτουμε σε ακανόνιστα μικρά κομμάτια το παγωμένο λάδι καρύδας. Ανακατεύουμε καλά με το κουτάλι και έπειτα ζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι.
Το ζύμωμα θα πρέπει να είναι σύντομο, καθώς δε θέλουμε η θερμοκρασία των χεριών μας να λιώσει το λάδι.
Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το λάδι καρύδας, απλώς παραλείψτε αυτό το βήμα!
4. Καθαρίζουμε τον πάγκο μας και απλώνουμε σε αυτόν ένα κομμάτι μεμβράνης. Στη συνέχεια δίνουμε κυλινδρικό σχήμα στο μείγμα μας και το τοποθετούμε στην κάτω άκρη της. Τυλίγουμε σφιχτά, γυρνώντας αρκετές φορές τις δύο άκρες της μεμβράνης με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα τυλίγαμε μία μπαλοτίνα.
5. Μεταφέρουμε το σαλάμι μας στο ψυγείο και το αφήνουμε εκεί για τουλάχιστον μία ημέρα.
Παρόλο που το σαλάμι μας μπορεί να καταναλωθεί επιτόπου, η παραμονή του στο ψυγείο θα το βοηθήσει να δέσει περισσότερο. Μάλιστα, θα παρατηρήσετε πως όσο περνούν οι μέρες, αυτό θα γίνεται όλο και νοστιμότερο!
Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε από αποξηραμένα σύκα να φτιάξουμε ένα νόστιμο και υγιεινό ωμοφαγικό σαλάμι, μία ιδιαίτερη, αλλά όχι δύσκολη παρασκευή που θα σας εκπλήξει ευχάριστα.
Ποσότητα: 250gr
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Χρόνος αναμονής: 30’ (σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε λάδι καρύδας)
Βαθμός δυσκολίας: 2/5
Υλικά:
Διαδικασία:
1. Αφού συγκεντρώσουμε και ζυγίσουμε όλα μας τα υλικά, κόβουμε τα σύκα με το μαχαίρι σε μικρά, ακανόνιστα κομμάτια πάνω σε ένα ξύλο κοπής.2. Στη συνέχεια μεταφέρουμε τα ψιλοκομμένα σύκα σε ένα μπολ, προσθέτοντας σε αυτό όλα τα υπόλοιπα υλικά μας εκτός από το λάδι καρύδας. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα μας και - μόνο εφόσον πρόκειται να προσθέσουμε και λάδι καρύδας - το μεταφέρουμε για 30' στην κατάψυξη.
Η μεταφορά του μείγματος στην κατάψυξη εξυπηρετεί στο να μη λιώσει το λάδι καρύδας κατά την επαφή του με το μείγμα μας.
3. Βγάζουμε το μείγμα από την κατάψυξη και με ένα κουτάλι προσθέτουμε σε ακανόνιστα μικρά κομμάτια το παγωμένο λάδι καρύδας. Ανακατεύουμε καλά με το κουτάλι και έπειτα ζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι.
Το ζύμωμα θα πρέπει να είναι σύντομο, καθώς δε θέλουμε η θερμοκρασία των χεριών μας να λιώσει το λάδι.
Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το λάδι καρύδας, απλώς παραλείψτε αυτό το βήμα!
4. Καθαρίζουμε τον πάγκο μας και απλώνουμε σε αυτόν ένα κομμάτι μεμβράνης. Στη συνέχεια δίνουμε κυλινδρικό σχήμα στο μείγμα μας και το τοποθετούμε στην κάτω άκρη της. Τυλίγουμε σφιχτά, γυρνώντας αρκετές φορές τις δύο άκρες της μεμβράνης με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα τυλίγαμε μία μπαλοτίνα.
5. Μεταφέρουμε το σαλάμι μας στο ψυγείο και το αφήνουμε εκεί για τουλάχιστον μία ημέρα.
Παρόλο που το σαλάμι μας μπορεί να καταναλωθεί επιτόπου, η παραμονή του στο ψυγείο θα το βοηθήσει να δέσει περισσότερο. Μάλιστα, θα παρατηρήσετε πως όσο περνούν οι μέρες, αυτό θα γίνεται όλο και νοστιμότερο!
Σχόλια (0)