Συνταγές: Εύκολη σπιτική πραλίνα φουντουκιού χωρίς ζάχαρη & χωρίς ζαχαρούχο γάλα

Συνταγές: Εύκολη σπιτική πραλίνα φουντουκιού χωρίς ζάχαρη & χωρίς ζαχαρούχο γάλα | Enallaktiko.gr
Το να φτιάξει κανείς τη δική του σπιτική μερέντα πραλίνα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Το να την καταναλώσει μάλιστα φαίνεται πως είναι ακόμη ευκολότερο! Για το λόγο αυτό λοιπόν, αν επιλέξουμε να την εντάξουμε στη διατροφή μας, καλό θα ήταν να το κάνουμε με φειδώ.
Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μία πανεύκολη γλυκιά παρασκευή που παραπέμπει στην κλασική πραλίνα φουντουκιού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, χωρίς ζαχαρούχο γάλα και μάλιστα μέσα σε λιγότερο από 5'.  
Χρόνος προετοιμασίας: 5’
Χρόνος μαγειρέματος: 0’
Βαθμός δυσκολίας: 1/5

Υλικά:


= 2 κουταλιές του γλυκού

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακατέργαστο σιρόπι αγαύης, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψιν τη διαφορά ως προς το ιξώδες του τελικού προϊόντος. Επειδή λοιπόν το μείγμα σας σε αυτήν την περίπτωση θα βγει κατά πολύ πιο υδαρές, μπορείτε ακόμη και να παραλείψετε το γάλα που αναφέρεται παρακάτω, λαμβάνοντας μία καθαρά χορτοφαγική εκδοχή ή να προσθέσετε μία κουταλιά του γλυκού από αλεύρι καρύδας, δημιουργώντας έτσι μία εκδοχή που παραπέμπει σε bounty.

= 1-2 κουταλιές του γλυκού
Αν έχετε τη διάθεση και τον κατάλληλο εξοπλισμό, μπορείτε να αλέσετε μόνοι σας τους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας. Για την εκτέλεση της συνταγής, εγώ χρησιμοποίησα βιολογικό φουντουκοβούτυρο χωρίς κανένα πρόσθετο.
Στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Enallaktiko.gr θα βρείτε αλείμματα και από άλλους ξηρούς καρπούς για να διαλέξετε ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο.

= 1 κουταλιά του γλυκού

= 1-2 πρέζες

= 1 σταγόνα

= 1 μεριδούλα
Προτίμησα το εβαπορέ έναντι του φρέσκου ή της κρέμας γάλακτος, όχι μόνο λόγω γεύσης, αλλά και λόγω της ικανότητάς του να διατηρείται περισσότερο σε περίπτωση που το άλειμμα δεν καταναλωθεί αμέσως. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα ή κρέμας καρύδας, γάλα αμυγδάλου ή και τίποτα!

Διαδικασία:

Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε όλα μας τα υλικά με τελευταίο το γάλα, ανακατεύοντας καλά με ένα πιρούνι έως ότου αποκτήσουμε ένα απόλυτα ομοιογενές μείγμα.

Παρατηρήσεις:

Το άλειμμά μας μπορεί να καταναλωθεί απευθείας πάνω σε ψωμί ή φρυγανιά ή να χρησιμοποιηθεί σε άλλες γλυκές παρασκευές σαν γέμιση ή επικάλυψη (π.χ. κρέπες, pancakes κ.α.). Αν δεν σκοπεύετε να το καταναλώσετε άμεσα, αποθηκεύστε το στη συντήρηση για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 2 ημερών.

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Συνταγές: Γλυκές μπουκίτσες με φυστικοβούτυρο πλούσιες σε σίδηρο (χωρίς ψήσιμο) | Enallaktiko.gr
Σε άλλη ανάρτησή μας είδαμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μέσα σε λιγότερο από 15' τις δικές μας σπιτικές μπάρες πλούσιες σε ασβέστιο. Σήμερα θα δούμε μία άλλη συνταγή, η οποία μας δίνει εξίσου νόστιμα αποτελέσματα, αυτή τη φορά όμως πλούσια σε σίδηρο. 
Συνταγές: Σαλάτα με παντζάρι, μήλο & μοσχολέμονο | Enallaktiko.gr
Το παντζάρι είναι ένα βολβοειδές λαχανικό με γλυκιά γεύση και σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, κυρίως χάρη στην βητακυανίνη που περιέχει. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, ενώ η κατανάλωσή του φαίνεται να συμβάλει και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.