Το καλάθι μου

Άγαρ Άγαρ: Η ζελατίνη των χορτοφάγων


Το άγαρ άγαρ (Agar Agar) είναι μία άοσμη ουσία με ουδέτερη γεύση, συνήθως σε μορφή υπόλευκης σκόνης και η οποία προέρχεται από το εκχύλισμα ενός συγκεκριμένου είδους λευκών φυκιών, του Agarophyte Gelidium. Σαν πρόσθετο τροφίμων το συναντούμε ως Ε406 και χρησιμοποιείται ως πηκτικό μέσο στη θέση της ζελατίνης ζωικής προέλευσης σε τζελ, κρέμες, μαρμελάδες, κέικ κ.α.

Τρόπος χρήσης

Η χρήση του άγαρ άγαρ είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς το μόνο που απαιτείται για την ενεργοποίηση των πηκτικών του ιδιοτήτων είναι η διάλυσή του σε νερό ή άλλο υγρό και η μετέπειτα αργή θέρμανσή του σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 82°C. Μόλις το μείγμα βράσει, το αποσύρουμε και περιμένουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Όσο το μείγμα μας κρυώνει, τόσο περισσότερο θα πήζει. 

Πλεονεκτήματα του άγαρ άγαρ έναντι της ζωικής ζελατίνης

Το βασικό πλεονέκτημα του άγαρ άγαρ έναντι της ζωικής ζελατίνης είτε σε μορφή σκόνης είτε σε μορφή φύλλων, είναι πως το πρώτο είναι ένα φυτικό προϊόν, κατάλληλο ακόμη και για χορτοφάγους. Ωστόσο, μία επίσης σημαντική διαφορά του άγαρ άγαρ είναι πως, αν το τελικό αποτέλεσμα δε μας ικανοποιεί, μπορούμε να θερμάνουμε εκ νέου το μείγμα μας, είτε αυξάνοντας την ποσότητα του πηκτικού μας μέσου, είτε της υγρής βάσης μας. 

Επίσης, το άγαρ άγαρ είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες (23gr φυτικών ινών ανά 100gr σκόνης), γεγονός που το καθιστά ιδανικό για χρήση σε ροφήματα για την ανακούφιση από την παροδική δυσκοιλιότητα. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση άγαρ άγαρ μπορεί να προσφέρει ένα αίσθημα πληρότητας, αυξάνοντας το ιξώδες του στομαχικού περιεχομένου. Για το λόγο αυτό συστήνεται ακόμη και για την αντιμετώπιση κρίσεων βουλιμίας. 

Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τους παράγοντες πληρότητας, κάνε κλικ εδώ

Δοσολογία

Μία ενδεικτική ποσότητα, ανάλογα φυσικά με το αποτέλεσμα που θέλουμε να επιτύχουμε, κυμαίνεται μεταξύ 2 και 4 γραμμαρίων ανά λίτρο υγρού (2-4 κοφτές κουταλιές του γλυκού). Σε σχέση με τη ζωική ζελατίνη σε μορφή σκόνης, η αναλογία είναι περίπου 1 γραμμάριο άγαρ άγαρ για κάθε 3 γραμμάρια ζωικής ζελατίνης, ενώ σε σχέση με τα φύλλα της ζελατίνης, η αναλογία είναι περίπου 2 γραμμάρια σκόνης άγαρ άγαρ για κάθε 3 φύλλα που θα χρησιμοποιούσαμε. 

Παρενέργειες & αντενδείξεις

Το άγαρ άγαρ είναι γενικά ασφαλές για χρήση από οποιονδήποτε. Ωστόσο, όπως ισχύει για όλα τα υποπροϊόντα φυκιών, η κατανάλωση του άγαρ άγαρ πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή από άτομα με πρόβλημα στο θυρεοειδή τους αδένα, κι αυτό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ιώδιο.  

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί μέσο διάγνωσης, αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς.