Το άγαρ άγαρ (Agar Agar) είναι μία άοσμη ουσία με ουδέτερη γεύση, η οποία συναντάται είτε σε μορφή υποκίτρινης σκόνης, είτε σαν φλύδες και μπορεί να το βρούμε σε διάφορα προϊόντα με την κωδική ονομασία Ε406.
Πρόκειται για ένα προϊόν φυτικής προέλευσης (συγκεκριμένα προέρχεται από το εκχύλισμα ενός είδους λευκών φυκιών, του Agarophyte Gelidium), απολύτως ασφαλές προς κατανάλωση, το οποίο χρησιμοποιείται ως πηκτικό μέσο στη θέση της ζελατίνης ζωικής προέλευσης σε τζελ, κρέμες, μαρμελάδες, κέικ κ.α..
Μόλις το μείγμα πάρει μία βράση, απλώς το αποσύρουμε από τη φωτιά και περιμένουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Όσο το μείγμα μας κρυώνει, τόσο περισσότερο θα πήζει έως ότου αποκτήσει την τελική του μορφή.
Το άγαρ άγαρ είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες (23gr φυτικών ινών ανά 100gr σκόνης), ωστόσο οι ποσότητες στις οποίες χρησιμοποιείται συνήθως δε μας επιτρέπουν τη σύστασή του ως πηγή πρόσληψης φυτικών ινών. Η κατανάλωσή του πάντως σε ζεστά ροφήματα μπορεί να προσφέρει ένα αίσθημα πληρότητας μέσω της αύξησης του ιξώδους του στομαχικού περιεχομένου. Για το λόγο αυτό, συστήνεται συχνά ακόμη και για την αντιμετώπιση κρίσεων βουλιμίας.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους παράγοντες πληρότητας, κάντε κλικ εδώ.
Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον.
Πρόκειται για ένα προϊόν φυτικής προέλευσης (συγκεκριμένα προέρχεται από το εκχύλισμα ενός είδους λευκών φυκιών, του Agarophyte Gelidium), απολύτως ασφαλές προς κατανάλωση, το οποίο χρησιμοποιείται ως πηκτικό μέσο στη θέση της ζελατίνης ζωικής προέλευσης σε τζελ, κρέμες, μαρμελάδες, κέικ κ.α..

Τρόπος χρήσης του άγαρ άγαρ
Η χρήση του άγαρ άγαρ είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς το μόνο που απαιτείται για την ενεργοποίηση των πηκτικών του ιδιοτήτων είναι η διάλυσή του σε νερό ή άλλο υγρό και η μετέπειτα θέρμανσή του σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 82°C.Μόλις το μείγμα πάρει μία βράση, απλώς το αποσύρουμε από τη φωτιά και περιμένουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Όσο το μείγμα μας κρυώνει, τόσο περισσότερο θα πήζει έως ότου αποκτήσει την τελική του μορφή.

Πλεονεκτήματα του άγαρ άγαρ έναντι της ζωικής ζελατίνης
Το βασικό πλεονέκτημα του άγαρ άγαρ έναντι της ζωικής ζελατίνης είναι πως το πρώτο είναι ένα φυτικό προϊόν, κατάλληλο ακόμη και για χορτοφάγους. Ωστόσο, μία επίσης σημαντική διαφορά του άγαρ άγαρ είναι πως, αν το τελικό αποτέλεσμα δε μας ικανοποιεί, μπορούμε να θερμάνουμε εκ νέου το μείγμα μας, αυξάνοντας είτε την ποσότητα του πηκτικού μας μέσου, είτε της υγρής μας βάσης.Το άγαρ άγαρ είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες (23gr φυτικών ινών ανά 100gr σκόνης), ωστόσο οι ποσότητες στις οποίες χρησιμοποιείται συνήθως δε μας επιτρέπουν τη σύστασή του ως πηγή πρόσληψης φυτικών ινών. Η κατανάλωσή του πάντως σε ζεστά ροφήματα μπορεί να προσφέρει ένα αίσθημα πληρότητας μέσω της αύξησης του ιξώδους του στομαχικού περιεχομένου. Για το λόγο αυτό, συστήνεται συχνά ακόμη και για την αντιμετώπιση κρίσεων βουλιμίας.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους παράγοντες πληρότητας, κάντε κλικ εδώ.

Δοσολογία
Μία ενδεικτική ποσότητα, ανάλογα φυσικά με το αποτέλεσμα που θέλουμε να επιτύχουμε, κυμαίνεται μεταξύ 2 και 4 γραμμαρίων ανά λίτρο υγρού. Σε σχέση με τη ζωική ζελατίνη σε μορφή σκόνης, η αναλογία είναι περίπου 1 γραμμάριο άγαρ άγαρ για κάθε 3 γραμμάρια ζωικής ζελατίνης, ενώ σε σχέση με τα φύλλα της ζελατίνης, η αναλογία είναι περίπου 2 γραμμάρια σκόνης άγαρ άγαρ για κάθε 3 φύλλα που θα χρησιμοποιούσαμε.
Σχόλια (0)