Το Enallaktiko.gr μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο με ενεργοποιημένη την

JAVASCRIPT

Ενεργοποίησέ την μέσα από τις ρυθμίσεις του περιηγητή σου!
Agar Agar: Η ζελατίνη των χορτοφάγων

Το καλάθι μου

Agar Agar: Η ζελατίνη των χορτοφάγων

Το άγαρ άγαρ (Agar Agar) είναι μία άοσμη ουσία με ουδέτερη γεύση, συνήθως σε μορφή υποκίτρινης σκόνης και η οποία προέρχεται από το εκχύλισμα ενός συγκεκριμένου είδους λευκών φυκιών, του Agarophyte Gelidium. Σαν πρόσθετο τροφίμων το συναντούμε ως Ε406 και χρησιμοποιείται ως πηκτικό μέσο στη θέση της ζελατίνης ζωικής προέλευσης σε τζελ, κρέμες, μαρμελάδες, κέικ κ.α.

Τρόπος χρήσης

Η χρήση του άγαρ άγαρ είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς το μόνο που απαιτείται για την ενεργοποίηση των πηκτικών του ιδιοτήτων είναι η διάλυσή του σε νερό ή άλλο υγρό και η μετέπειτα θέρμανσή του σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 82°C. Μόλις το μείγμα πάρει μία βράση, το αποσύρουμε από τη φωτιά και περιμένουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Όσο το μείγμα μας κρυώνει, τόσο περισσότερο θα πήζει έως ότου αποκτήσει την τελική του μορφή. 

Πλεονεκτήματα του άγαρ άγαρ έναντι της ζωικής ζελατίνης

Το βασικό πλεονέκτημα του άγαρ άγαρ έναντι της ζωικής ζελατίνης είτε σε μορφή σκόνης είτε σε μορφή φύλλων, είναι πως το πρώτο είναι ένα φυτικό προϊόν, κατάλληλο ακόμη και για χορτοφάγους. Ωστόσο, μία επίσης σημαντική διαφορά του άγαρ άγαρ είναι πως, αν το τελικό αποτέλεσμα δε μας ικανοποιεί, μπορούμε να θερμάνουμε εκ νέου το μείγμα μας, αυξάνοντας είτε την ποσότητα του πηκτικού μας μέσου, είτε της υγρής βάσης μας. 

Το άγαρ άγαρ είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες (23gr φυτικών ινών ανά 100gr σκόνης), ωστόσο οι ποσότητες στις οποίες χρησιμοποιείται δε μας επιτρέπουν τη σύστασή του ως πηγή πρόσληψης φυτικών ινών. Ωστόσο, η κατανάλωσή του σε ζεστά ροφήματα μπορεί να προσφέρει ένα αίσθημα πληρότητας, αυξάνοντας το ιξώδες του στομαχικού περιεχομένου (για το λόγο αυτό συστήνεται ακόμη και για την αντιμετώπιση κρίσεων βουλιμίας)

Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τους παράγοντες πληρότητας, κάνε κλικ εδώ

Δοσολογία

Μία ενδεικτική ποσότητα, ανάλογα φυσικά με το αποτέλεσμα που θέλουμε να επιτύχουμε, κυμαίνεται μεταξύ 2 και 4 γραμμαρίων ανά λίτρο υγρού. Σε σχέση με τη ζωική ζελατίνη σε μορφή σκόνης, η αναλογία είναι περίπου 1 γραμμάριο άγαρ άγαρ για κάθε 3 γραμμάρια ζωικής ζελατίνης, ενώ σε σχέση με τα φύλλα της ζελατίνης, η αναλογία είναι περίπου 2 γραμμάρια σκόνης άγαρ άγαρ για κάθε 3 φύλλα που θα χρησιμοποιούσαμε. 

Παρενέργειες & αντενδείξεις

Το άγαρ άγαρ είναι γενικά ασφαλές για χρήση από οποιονδήποτε. Ωστόσο, σε υπερβολικά υψηλές συγκεντρώσεις (πολύ μεγαλύτερες από αυτές που χρησιμοποιούνται συνήθως) ενδέχεται να προκαλέσει ήπια προβλήματα στη χώνεψη.

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί μέσο διάγνωσης, αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς.

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Σου αρέσει η σελίδα μας; Αν ναι, τότε ακολούθησέ μας στο Facebook!