Πατάτες country-style στο φούρνο

Συνταγές: Πατάτες country-style στο φούρνο | Enallaktiko.gr
Υπάρχουν πατάτες καλύτερες από τις τηγανητές; Πριν απαντήσετε, αξίζει να δώσετε μία ευκαιρία στην παρακάτω συνταγή, αντικαθιστώντας μία ομολογουμένως γευστική αμαρτία με μία σαφώς πιο υγιεινή εναλλακτική.
Χρόνος προετοιμασίας τριών μερίδων: 10'
Χρόνος μαγειρέματος: 60'
Βαθμός δυσκολίας: 2/5

Μερίδες*

Επιλέξτε αριθμό μερίδων!
*: Οι μερίδες αναφέρονται σε ποσότητες ενός πλήρους γεύματος. Εφόσον το γεύμα πρόκειται να καταναλωθεί σαν συνοδευτικό, υπολογίστε περίπου τη μισή μερίδα ανά άτομο.

Υλικά

Πατάτες
Σαν μία μέτρια πατάτα έχουμε υπολογίσει μία πατάτα των 150 γραμμαρίων.
Ιδανικές για τη συγκεκριμένη συνταγή είναι οι πατάτες baby, οι οποίες τρώγονται με τη φλούδα τους. Αν χρησιμοποιήσετε τέτοιες πατάτες, θα υπολογίσετε την αντίστοιχη ποσότητα των τεσσάρων μέτριων πατατών baby για κάθε μία κανονική πατάτα.
Ελαιόλαδο
Ανθός αλατιού
Αν ακολουθείτε μία δίαιτα φτωχή σε νάτριο, μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλάτι με κάποιο υποκατάστατο αλατιού.
Μαγειρική σόδα
Ένα από τα μυστικά της συγκεκριμένης συνταγής είναι η χρήση μαγειρικής σόδας, η οποία θα κάνει το pH στην επιφάνεια της πατάτας πιο αλκαλικό, διευκολύνοντας την εμφάνιση της αντίδρασης Maillard , η οποία θα μας χαρίσει αργότερα την τραγανή κρούστα στο εξωτερικό μέρος της πατάτας.

Διαδικασία

1. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια (country style).
2. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε νερό αρκετό, ώστε να καλύψει τις πατάτες μας. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα και τις πατάτες και τις αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 12-15' ανάλογα πάντα με το ακριβές μέγεθος των κομματιών τους.
3. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 210°C πάνω-κάτω (χωρίς αέρα).
4. Με ένα σουρωτήρι στραγγίζουμε τις πατάτες, ανακινώντας τες καλά. Το στραπατσάρισμα που θα υποστούν με το ανακάτεμα είναι θεμιτό καθώς αυτό θα χαρίσει περισσότερη τραγανότητα στις πατάτες μας.
5. Αφήνουμε τις πατάτες στο σουρωτήρι για μερικά λεπτά ώστε να χάσουν μέρος της υγρασίας τους. Στο μεταξύ σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε ένα φύλλο αντικολλητικού χαρτιού.
6. Μεταφέρουμε τις πατάτες πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και εκεί τις ψεκάζουμε με το ελαιόλαδο. Έπειτα τοποθετούμε τις πατάτες με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ακουμπά η μία με την άλλη.
7. Αφήνουμε τις πατάτες να ψηθούν για περίπου 25'. Έπειτα, με γρήγορες κινήσεις και προσέχοντας να μην καούμε, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και κλείνουμε την πόρτα του, ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία του. Γυρνάμε μία-μία τις πατάτες και επαναφέρουμε το ταψί στο φούρνο για άλλα 20-25'.
8. Μεταφέρουμε τις πατάτες σε μία μπασίνα (μεγάλο μπολ) και προσθέτουμε αλάτι και προαιρετικά κάποιο μπαχαρικό ή μυρωδικό της αρεσκείας μας όπως είναι η ρίγανη και η πάπρικα.

Παρατηρήσεις

Είναι σημαντικό τα καρυκεύματα να προστεθούν στο τέλος, διαφορετικά θα καούν και θα πικρίσουν.
Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές και αναφέρονται σε μερίδες που θα αντιστοιχούσαν σε ένα πλήρες γεύμα.
Οι ακριβείς χρόνοι μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το σκεύος, την ποσότητα του φαγητού και την κουζίνα που θα χρησιμοποιήσετε.

Διατροφική αξία*

Ενέργεια 286kcal
Λιπαρά 12,2g
εκ των οποίων κορεσμένα  1,6g
Υδατάνθρακες 41,2g
εκ των οποίων σάκχαρα 41,2g
Εδώδιμες ίνες 4,0g
Πρωτεΐνες 5,2g
Αλάτι 1,8g
*: Κατά προσέγγιση υπολογισμός ανά μερίδα 200 γραμμαρίων

Σχόλια (1)

  • Πολύ ωραίο αποτέλεσμα.. συγχαρητήρια. Εγώ διάλεξα στην τελευταία φάση να τις βάλω 10 λεπτά στο γκριλ. Έτσι μειώνεται ο χρόνος παρασκευής κατά 10-15 λεπτά και έχουμε και εξοικονόμηση ενέργειας.

    ANASTASIOS FILELIS

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Συνταγές: Τηγανητό ρύζι με λαχανικά και αβγό | Enallaktiko.gr
Η κινέζικη κουζίνα αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της παγκόσμιας γαστρονομικής τέχνης και, όπως κάθε κουζίνα, έχει κι αυτή τις δικές της τεχνικές που την κάνουν να ξεχωρίζει.
Κλασικό ριζότο μανιταριών | Enallaktiko.gr
Το ριζότο είναι μία αυθεντική ιταλική συνταγή που - όπως κάθε ιταλικό πιάτο - χαρακτηρίζεται από την απλότητα, αλλά και την έμφαση στη λεπτομέρεια. Σήμερα λοιπόν θα κάνουμε μία μικρή παράκαμψη από τις εναλλακτικές συνταγές που σας έχουμε συνηθίσει, για να δούμε πώς φτιάχνεται ένα κλασικό ριζότο μανιταριών, χωρίς να παραλείψουμε όλα τα μικρά και μεγάλα μυστικά που θα κάνουν το ριζότο σας να ξεχωρίζει.