Εναλλακτικό "αβγολέμονο"

Εναλλακτικό "αβγολέμονο" | Enallaktiko.gr
Είτε θέλεις να ακολουθήσεις μία χορτοφαγική-νηστίσιμη διατροφή, είτε απλώς θέλεις να μειώσεις τα προϊόντα ζωικής προέλευσης στη διατροφή σου, η αντικατάσταση κάποιων τροφών μπορεί - τουλάχιστον στην αρχή - να αποτελέσει πρόκληση.
Από τη μία είναι οι γεύσεις, στις οποίες έχουμε μάθει από παιδιά και που δύσκολα θα αλλάζαμε κι από την άλλη είναι το πρακτικό κομμάτι, όπως για παράδειγμα... αυτό της αντικατάστασης του αβγολέμονου στις σούπες μας.
Όσον αφορά λοιπόν το αβγολέμονο, αυτό μπορεί να αντικατασταθεί πολύ εύκολα με ένα μείγμα ταχινιού και χυμού λεμονιού. Η αναλογία είναι περίπου μία κουταλιά της σούπας ταχίνι για κάθε ένα αβγό που θα χρησιμοποιούσαμε. Όσο για τη διαδικασία παρασκευής, αυτή παραμένει η ίδια με το πλεονέκτημα ότι δεν συντρέχει κίνδυνος να μας "κόψει".
Χρόνος προετοιμασίας: 1'
Βαθμός δυσκολίας: 1/5

Αβγά προς αντικατάσταση

Επιλέξτε αριθμό αβγών!

Υλικά

Ταχίνι
Προτιμήστε το ταχίνι ολικής άλεσης! Εκτός από πιο γευστικό, είναι και σαφώς πιο θρεπτικό.
Διατροφική μαγιά
Η διατροφική μαγιά είναι μία προαιρετική προσθήκη που θα δέσει καλύτερα την παρασκευή σας, αυξάνοντας το ιξώδες της (την πυκνότητά της), προσθέτοντας σημαντικά σε γεύση και θρεπτικότητα.
Χυμός λεμονιού

Παρατηρήσεις

Το εναλλακτικό αυτό "αβγολέμονο" μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο σε σούπες (λαχανικών, χορταρικών, μανιταριών κ.α.), αλλά και ως μία πρωτότυπη dressing σε σαλάτες ή οπουδήποτε αλλού πιστεύετε πως θα ταίριαζε. Δοκιμάστε το μαζί με λίγο σκόρδο, με κουρκουμά, με ξύσμα λεμονιού ή με τζίντζερ και πιστέψτε μας δε θα το θεωρήσετε συμβιβασμό!
Το ταχίνι ολικής άλεσης, σε αντίθεση με το αβγό, δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Αντιθέτως, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες (περίπου 10g ανά 100g) και υπερτερεί σημαντικά σε περιεκτικότητα ασβεστίου (426mg ανά 100g), σιδήρου (9mg ανά 100g) και μαγνησίου (95mg ανά 100g). Ωστόσο, η κατανάλωσή του καλό είναι να γίνεται με μέτρο, καθώς είναι εξαιρετικά θερμιδογόνο.

Διατροφική αξία*

Ενέργεια 110kcal
Λιπαρά 9,2g
εκ των οποίων κορεσμένα 1,3g
Υδατάνθρακες 4,4g
εκ των οποίων σάκχαρα 0,2g
Εδώδιμες ίνες 1,7g
Πρωτεΐνες 4,3g
Αλάτι 0,6g
*: Κατά προσέγγιση υπολογισμός ανά μερίδα 50 γραμμαρίων
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Μείγμα κρέπας χωρίς γάλα & χωρίς αβγά | Enallaktiko.gr
Η σημερινή μας συνταγή είναι μία νηστίσιμη-χορτοφαγική εκδοχή της κλασικής συνταγής για μείγμα κρέπας. Ο λόγος, για τον οποίο μπήκαμε εξ αρχής στη διαδικασία να πειραματιστούμε ήταν αφενός για να δοκιμάσουμε δύο προϊόντα που θέλαμε να εντάξουμε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα - το υποκατάστατο αβγού και το λάδι Canola - και αφετέρου για να λύσουμε ένα βασικό πρόβλημα στις ζύμες που περιέχουν αβγό... την χαρακτηριστική αβγουλίλα!
Συνταγή για κρέμα από στραγγιστό γιαούρτι & πορτοκάλι | Enallaktiko.gr
Ένα από τα πράγματα που μας κάνει να αγαπάμε το blog μας τόσο πολύ, είναι το γεγονός πως μας επιτρέπει να γράφουμε για πολλά και διαφορετικά ενδιαφέροντα πράγματα. Ωστόσο, η αδυναμία μας – δε θα το κρύψουμε – είναι οι εύκολες και γρήγορες συνταγές.