Συνταγές: "Τηγανητές" πατάτες στο φούρνο

Συνταγές: "Τηγανητές" πατάτες στο φούρνο | Enallaktiko.gr

Σε άλλη ανάρτηση είδαμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε πατάτες country-style στο φούρνο. Ακολουθώντας την ίδια τεχνική, μπορούμε να φτιάξουμε επίσης τις κλασικές λεπτοκομμένες "τηγανητές" πατάτες που όλοι λατρεύουμε, χρησιμοποιώντας μόνο λίγες σταγόνες λαδιού.

Υλικά:

Για να φτιάξουμε μία ποσότητα αντίστοιχη σε μία τηγανιά πατάτες θα χρειαστούμε τα εξής: 

= 2 πατάτες μεσαίου μεγέθους

= 2 κουταλιές της σούπας

= 2 πρέζες

Αν ακολουθείτε μία δίαιτα φτωχή σε νάτριο, μπορείτε κάλλιστα να παραλείψετε το αλάτι ή να το αντικαταστήσετε με υποκατάστατο αλατιού.

= 1 κουταλιά του γλυκού

Διαδικασία:

1. Αφού αφαιρέσουμε τη φλούδα από τις πατάτες, τις κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες στο μέγεθος των προτηγανισμένων του εμπορίου. 

2. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε περίπου 1 λίτρο νερό και αφού ρυθμίσουμε την ένταση της φωτιάς μας στο μέτριο, προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα και μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι. Τέλος, προσθέτουμε τις κομμένες πατάτες και τις αφήνουμε να βράσουν για 5'.

Η μαγειρική σόδα θα κάνει το pH στην επιφάνεια της πατάτας πιο αλκαλικό, διευκολύνοντας την εμφάνιση της αντίδρασης Maillard, η οποία θα μας χαρίσει αργότερα την τραγανή κρούστα στο εξωτερικό μέρος της πατάτας.

3. Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 210°C πάνω-κάτω (χωρίς αέρα)

4. Με ένα σουρωτήρι στραγγίζουμε τις πατάτες, ανακινώντας τες ώστε να φύγει όλη η πλεονάζουσα υγρασία. Το στραπατσάρισμα που θα υποστούν με το ανακάτεμα είναι θεμιτό. Αυτό θα χαρίσει επιπλέον τραγανότητα στις πατάτες μας. 

5. Αφήνουμε τις πατάτες μας στο σουρωτήρι για μερικά λεπτά. Σε αυτό το διάστημα στρώνουμε ένα φύλλο αντικολλητικού χαρτιού σε ένα μεγάλο ταψί.  

6. Τοποθετούμε τις πατάτες στο αντικολλητικό χαρτί και εκεί τις ψεκάζουμε με ελαιόλαδο. Έπειτα τακτοποιούμε τις πατάτες με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ακουμπά η μία με την άλλη. 

7. Αφήνουμε τις πατάτες να ψηθούν για περίπου 30' μέχρι να ροδίσουν. 

Όσο σημαντικό είναι να προθερμάνουμε καλά το φούρνο μας, άλλο τόσο σημαντικό είναι και το να μην ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου μας κατά τη διάρκεια του ψησίματος. 

8. Πριν μεταφέρουμε τις πατάτες μας σε άλλο σκεύος, προσθέτουμε 1-2 πρέζες αλάτι και προαιρετικά λίγη ρίγανη ή πάπρικα. Ανακατεύουμε καλά μέσα στη λαδόκολλα και μεταφέρουμε τις πατάτες μας στο πιάτο.

Αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε ρίγανη ή αλάτι λαχανικών, είναι σημαντικό να τα προσθέσουμε στο τέλος. Διαφορετικά θα καούν δίνοντας μία δυσάρεστη πικρή γεύση στο γεύμα μας. 

Παρατηρήσεις: 

Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές. Οι ακριβείς ποσότητες εναπόκεινται στο προσωπικό γούστο του καθενός.

Οι χρόνοι μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το σκεύος, την ποσότητα του φαγητού και την κουζίνα που θα χρησιμοποιήσετε. 

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Σχόλια (1)

  • Ευγε!!!

    Sotiris

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Συνταγές: Φάβα από κόκκινες φακές | Enallaktiko.gr
Η φάβα συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο δημοφιλών μεζέδων της μεσογειακής κουζίνας και συνήθως συνοδεύει πιάτα θαλασσινών ή ψάρια. Στη χώρα μας φτιάχνεται συνήθως από λαθούρι (κίτρινη φάβα) και σπανιότερα από μπιζέλι (πράσινη φάβα). Ωστόσο, φάβα μπορούμε να φτιάξουμε και από ένα άλλο όσπριο, την κόκκινη φακή.
Συνταγές: Εύκολα τρουφάκια σοκολάτας | Enallaktiko.gr
Ποιος είπε ότι η ζαχαροπλαστική πρέπει να είναι δύσκολη; Και ποιος είπε πως υγιεινή διατροφή σημαίνει στέρηση; Όποιος και να το είπε πάντως, σίγουρα δεν είχε υπόψιν του τη σημερινή συνταγή, η οποία θα μας βοηθήσει να φτιάξουμε εύκολα και υγιεινά τρουφάκια με μόλις 3 υλικά και... χωρίς προσθήκη ζάχαρης!