Το καλάθι μου

Συνταγές: Πατάτες country-style στο φούρνο


Υπάρχουν πατάτες καλύτερες από τις τηγανητές; Πριν απαντήσετε, αξίζει να δώσετε μία ευκαιρία στην παρακάτω συνταγή, αντικαθιστώντας μία ομολογουμένως γευστική αμαρτία με μία σαφώς πιο υγιεινή εναλλακτική.

Υλικά:

Για να φτιάξουμε λοιπόν 4 μερίδες πατάτες, θα χρειαστούμε τα εξής: 

= 4 πατάτες μετρίου μεγέθους

Ιδανικές για την εν λόγω συνταγή είναι οι πατάτες baby, οι οποίες τρώγονται με τη φλούδα τους. Αν χρησιμοποιήσουμε τέτοιες πατάτες θα υπολογίσουμε την αντίστοιχη ποσότητα των τεσσάρων μέτριων πατατών. Για τις πατάτες baby αρκεί ένα καλό πλύσιμο και ένα κόψιμο στη μέση.  

= 4 κουταλιές της σούπας

= 4 πρέζες

Αν ακολουθείτε μία δίαιτα φτωχή σε νάτριο, μπορείτε κάλλιστα να παραλείψετε το αλάτι ή να το αντικαταστήσετε με υποκατάστατο αλατιού λαχανικών.

= 1 κουταλιά του γλυκού

Διαδικασία:

1. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια (country style).

2. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε 1½ λίτρο νερό. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα και τις πατάτες και τις αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 12-15' ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών μας. 

Η μαγειρική σόδα θα κάνει το pH στην επιφάνεια της πατάτας πιο αλκαλικό, διευκολύνοντας την εμφάνιση της αντίδρασης Maillard, η οποία θα μας χαρίσει αργότερα την τραγανή κρούστα στο εξωτερικό μέρος της πατάτας.

3. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 210°C πάνω-κάτω (χωρίς αέρα)

4. Με ένα σουρωτήρι στραγγίζουμε τις πατάτες, ανακινώντας τες καλά. Το στραπατσάρισμα που θα υποστούν με το ανακάτεμα είναι θεμιτό. Αυτό θα χαρίσει επιπλέον τραγανότητα στις πατάτες μας. 

5. Αφήνουμε τις πατάτες μας στο σουρωτήρι για μερικά λεπτά, ώστε να χάσουν αρκετή από την υγρασία τους. Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε ένα φύλλο αντικολλητικού χαρτιού.  

6. Ρίχνουμε τις πατάτες πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και εκεί τις ψεκάζουμε με ελαιόλαδο. Έπειτα τοποθετούμε τις πατάτες με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην ακουμπά η μία με την άλλη. 

7. Αφήνουμε τις πατάτες να ψηθούν για περίπου 25'. Έπειτα, με γρήγορες κινήσεις και προσέχοντας να μην καούμε, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και κλείνουμε την πόρτα του, ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία του. Γυρνάμε μία-μία τις πατάτες μας και επαναφέρουμε το ταψί στο φούρνο για άλλα 20-25'. 

8. Μεταφέρουμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το αλάτι. Εδώ μπορούμε ακόμη να προσθέσουμε ρίγανη, καπνιστή ή γλυκιά πάπρικα, φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό, τριμμένη παρμεζάνα ή κάποια σος της αρεσκείας μας. 

Τα καρυκεύματα είναι σημαντικό να προστεθούν στο τέλος. Διαφορετικά θα καούν και θα δώσουν μία δυσάρεστη πικρή επίγευση στο γεύμα μας. 

Παρατηρήσεις: 

Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές. Οι ακριβείς ποσότητες εναπόκεινται στο προσωπικό γούστο του καθενός.

Οι χρόνοι μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το σκεύος, την ποσότητα του φαγητού και την κουζίνα που θα χρησιμοποιήσετε. 

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

πατάτας, πατατών, τηγανιτές, τηγάνι, φούρνου, τραγανές, νόστιμες, νοστιμότερες, νοστιμότερη, συνταγή, πατάτες, φούρνο, πατατα, πατάτα, πατάτες, πατατες, πατατεσ, πατάτεσ, πατάτας, πατατας, πατατασ, πατάτασ, φούρνου, φουρνου, φούρνο, φουρνο, τραγανές, τραγανες, τραγανεσ, τραγανέσ, country, style, ψητές, ψητες, ψητεσ, ψητέσ,

Σου αρέσει η σελίδα μας; Αν ναι, τότε ακολούθησέ μας στο Facebook!