Ένας απλός τρόπος καθαρισμού των όμβριων υδάτων

Ένας απλός τρόπος καθαρισμού των όμβριων υδάτων

Ένα πρόβλημα που συναντάται ειδικότερα στις μεγάλες πόλεις είναι αυτό της επιμόλυνσης του δικτύου αποστράγγισης των όμβριων υδάτων με στερεά αστικά απόβλητα. Μάλιστα, στις παραθαλάσσιες περιοχές το πρόβλημα μεταφέρεται και στη θάλασσα, όπου καταλήγει ένας μεγάλος όγκος σκουπιδιών με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και στον τουρισμό.
Ωστόσο, οι αρχές της παραθαλάσσιας πόλης Kwinana στη Δυτική Αυστραλία σκέφτηκαν έναν απλό, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο καθαρισμού του δικτύου τους, εφαρμόζοντας ένα έξυπνο σύστημα φιλτραρίσματος.
Τα φίλτρα που εφαρμόστηκαν δεν είναι τίποτε άλλο από αποσπώμενα ανθεκτικά μεταλλικά δίχτυα, τα οποία απομονώνουν και συλλέγουν όσα απόβλητα μπορεί να συμπαρασύρει το νερό.
Κατά την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος με τη χρήση δύο φίλτρων, συλλέχθηκαν περίπου 360 κιλά σκουπιδιών μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες.
Τα δίχτυα μπορούν να καθαριστούν, να επαναχρησιμοποιηθούν ή και να αντικατασταθούν σε περίπτωση φθοράς τους με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, ενώ ακόμη και σε περίπτωση ελλιπούς ή καθυστερημένης συντήρησής τους επιτρέπεται στο νερό να περάσει από πάνω τους χωρίς να προκαλεί συμφόρηση.
Όταν τα δίχτυα γεμίσουν, μεταφέρονται στο τοπικό Κέντρο Διαλογής, όπου διαχωρίζονται σε ανακυκλώσιμα και μη και εν συνεχεία επανατοποθετούνται.
Με αυτόν τον τρόπο η τοπική κοινωνία μιας μικρής παραθαλάσσιας πόλης έχει λύσει το πρόβλημα της μόλυνσης όχι μόνο του ίδιου του δικτύου της, αλλά και της θάλασσας που βρίσκεται στην περιοχή, δίνοντας το παράδειγμα για το τι πρέπει να κάνουμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.