Υπολογισμός των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών μας (TDEE)

Υπολογισμός των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών μας (TDEE) | Enallaktiko.gr
Οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες, οι οποίες συχνά αναφέρονται ως TDEE ή TEE (από το Total Daily Energy Expenditure) είναι η συνολική ενέργεια που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα και συνεπώς η ενέργεια που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό.
Η ενέργεια αυτή υπολογίζεται σε θερμίδες (kcal ή kj) και περιλαμβάνει τον λεγόμενο βασικό μεταβολικό ρυθμό, την τροφογενή θερμογένεση και τη φυσική μας δραστηριότητα.
Οι θερμίδες είναι μία μονάδα μέτρησης της ενέργειας που δαπανά το σώμα μας, καθώς και της ενέργειας που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Μία θερμίδα (kcal) εκφράζει την ενέργεια που απαιτείται για τη μεταβολή της θερμοκρασίας ενός γραμμαρίου νερού από τους 15 στους 16°C.
Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός, συχνά αναφερόμενος ως BMR (Basal Metabolic Rate), RMR (Resting Metabolic Rate) ή REE (Resting Energy Expenditure), είναι η ενέργεια που απαιτείται για τη διατήρηση των βασικών λειτουργιών του σώματός μας ενώ βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας.
Η λεγόμενη τροφογενής θερμογένεση αναφέρεται στην ενέργεια που απαιτείται για την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων που καταναλώνουμε. Πρόκειται για ένα μικρό μέρος της ημερήσιας ενεργειακής μας δαπάνης, το οποίο δε συμπεριλαμβάνεται στους υπολογισμούς μας.
Η ενέργεια που σχετίζεται με τη φυσική μας δραστηριότητα, τέλος, είναι οι θερμίδες που καταναλώνουμε κατά την κίνηση του σώματός μας.

Πώς υπολογίζονται οι ημερήσιες ενεργειακές μας ανάγκες;

Για τον υπολογισμό των ημερήσιων θερμιδικών μας αναγκών θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τις καύσεις μας σε κατάσταση ηρεμίας, οι οποίες μπορούν να υπολογιστούν είτε με τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού, είτε - πολύ πιο εύκολα - με τη χρήση μαθηματικού τύπου.
Για τον υπολογισμό των καύσεών μας σε κατάσταση ηρεμίας μπορούμε - ανάλογα με την περίπτωση - να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικούς μαθηματικούς τύπους . Εδώ επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε την εξίσωση των Mifflin και St. Jeor.
Εφόσον γνωρίζουμε τις καύσεις μας σε κατάσταση ηρεμίας, αρκεί να τις πολλαπλασιάσουμε με έναν συντελεστή δραστηριότητας (βλ. ΣΔ). Ο συντελεστής αυτός μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια της φυσικής μας δραστηριότητας, κυμαινόμενος συνήθως μεταξύ του 1,2 και του 1,9. Χάριν ευκολίας συχνά αναφέρεται περιγραφικά (π.χ. χαμηλή, μέτρια, έντονη, πολύ έντονη και αθλητική δραστηριότητα), με την κάθε επιλογή να αντιστοιχεί και σε διαφορετικό πολλαπλασιαστή.
TDEE γυναικών = [(10 x kg) + (6,25 x cm) - (5 x έτη) - 161] x ΣΔ
TDEE ανδρών = [(10 x kg) + (6,25 x cm) - (5 x έτη) + 5] x ΣΔ
Γνωρίζοντας τις ημερήσιες ενεργειακές μας ανάγκες, μπορούμε να καθορίσουμε με σχετική ακρίβεια πόση ενέργεια (δηλαδή πόσες θερμίδες) πρέπει να λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας ή αντιστρόφως πόση ενέργεια πρέπει να δαπανούμε μέσω της φυσικής μας δραστηριότητας, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό.
Στις περιπτώσεις ατόμων που επιθυμούν, όχι να διατηρήσουν, αλλά να ρυθμίσουν το βάρος τους μέσω της διατροφής τους, χρειάζεται συχνά ιδιαίτερη προσοχή και υποστήριξη από ειδικό, καθώς μία ορθολογική διατροφική προσέγγιση δε βασίζεται μόνο στο λεγόμενο ενεργειακό ισοζύγιο, αλλά και στις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες του κάθε ατόμου.
Τέλος, πρέπει να τονιστεί πως ειδικότερα κατά τις περιόδους της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας στις γυναίκες, οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες μεταβάλλονται σημαντικά ανάλογα με το στάδιο της κύησης και την ηλικία του θηλάζοντος βρέφους αντίστοιχα.
Στο Εναλλακτικό Εργαστήρι Διατροφικής Αγωγής υπολογίζουμε τις ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες των διαιτωμένων μας ανά ημέρα, εκπονώντας πλήρως εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής (δια ζώσης ή και online) που ανταποκρίνονται στις πραγματικές καθημερινές ανάγκες, αλλά και στις προτιμήσεις του καθενός.

Υπολογισμός TDEE

Για να υπολογίσετε τις ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες, συμπληρώστε τα παρακάτω πεδία!
Καμία από τις παρακάτω πληροφορίες δεν αποθηκεύεται.


Ημερήσιες Θερμιδικές Ανάγκες
 
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (7)

  • Μαρία μου, αν χρειάζεσαι βοήθεια, θα είμαστε στη διάθεσή σου.

    Λαμπρινή από Enallaktiko.gr
  • 10 κιλα πρεπει να χασω

    Μαρισ
  • Kalo

    Jb
  • Λία, αν χρειάζεσαι βοήθεια, θα είμαστε στη διάθεσή σου! :-)

    Δημήτρης από Enallaktiko.gr
  • 😢

    Lia
  • Θέλω να χάσω είκοσι κιλά😢

    Lia
  • ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ

    Andreas kotseridis

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Γαϊδουράγκαθο: Το βότανο με την ισχυρή ηπατοπροστατευτική δράση | Enallaktiko.gr
Το γαϊδουράγκαθο με την επιστημονική ονομασία Silybum Marianum, γνωστό και ως κουφάγκαθο ή σίλλυβο, είναι ένα ζιζάνιο της οικογένειας των αστεροειδών με χαρακτηριστικά ακανθώδη μοβ άνθη που μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σε άγονα βραχώδη εδάφη, φθάνοντας συνήθως το 1,5 μέτρο.
Πώς υπολογίζεται μία μερίδα φαγητού; | Enallaktiko.gr
Η επεξήγηση των μερίδων φαγητού είναι ένα κομμάτι της διατροφικής μας αγωγής, τη σημασία του οποίου δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Η σωστή κατανόηση του μεγέθους των μερίδων μας δε θα μας βοηθήσει απλώς στο να έχουμε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας με το διαιτολόγο μας, αλλά αποτελεί και προϋπόθεση για τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος διατροφής που πρόκειται να ακολουθήσουμε.