Υπολογισμός των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών μας | Enallaktiko.gr

Υπολογισμός των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών μας


Σε άλλη ανάρτηση μιλήσαμε για το Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό, γνωστό και ως BMR (Basal Metabolic Rate), ο οποίος είναι επί της ουσίας η ενέργεια που δαπανά ο οργανισμός μας καθημερινά σε κατάσταση ηρεμίας με σκοπό τη διατήρηση των φυσιολογικών του λειτουργιών. 

Σήμερα θα μιλήσουμε για τις Ημερήσιες Θερμιδικές Ανάγκες (Total Daily Energy Expenditure ή TDEE), έναν δείκτη που - εκτός από τις καύσεις του οργανισμού μας σε κατάσταση ηρεμίας - συμπεριλαμβάνει και τις καύσεις που δαπανώνται μέσω της φυσικής μας δραστηριότητας (Ενεργός Μεταβολικός Ρυθμός). Εν ολίγοις, οι ημερήσιες θερμιδικές μας ανάγκες ορίζονται ως το άθροισμα του Βασικού (BMR) και του Ενεργού Μεταβολικού Ρυθμού (Active Metabolic Rate ή AMR).

Ο εν λόγω δείκτης αναφέρεται σε άντρες και γυναίκες όλως των ηλικιών και για τον υπολογισμό του λαμβάνονται υπόψιν το φύλο, η ηλικία, το ύψος, το βάρος και ο βαθμός της δραστηριότητάς μας. Ο τύπος αυτός βρίσκει το BMR μας και τον πολλαπλασιάζει με τον συντελεστή δραστηριότητάς μας, ο οποίος χωρίζεται σε βαθμίδες (καθιστική, ελαφριά, μέτρια, έντονη και αθλητική), με κάθε βαθμίδα να αντιστοιχεί και σε διαφορετικό πολλαπλασιαστή.

Γνωρίζοντας τις ημερήσιες θερμιδικές μας ανάγκες, μπορούμε να καθορίσουμε με σχετική ακρίβεια πόση ενέργεια (δηλαδή πόσες θερμίδες) πρέπει να λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας ή αντιστρόφως πόση ενέργεια πρέπει να δαπανούμε μέσω και της φυσικής μας δραστηριότητας, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό. 

Ωστόσο, στις περιπτώσεις ατόμων που επιθυμούν, όχι να διατηρήσουν, αλλά να ρυθμίσουν το βάρος τους μέσω της διατροφής τους, χρειάζεται συνήθως ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση από ειδικό, καθώς μία ορθολογική διατροφική προσέγγιση δε βασίζεται μόνο στην πρόσληψη θερμίδων, αλλά και στις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά. 

Τέλος, πρέπει να τονιστεί πως ειδικότερα κατά τις περιόδους της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας στις γυναίκες, οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες μεταβάλλονται σημαντικά ανάλογα με το στάδιο της κύησης και την ηλικία του θηλάζοντος βρέφους, ένα θέμα που θα μας απασχολήσει σε άλλη ανάρτηση. 

Παρακάτω, μπορείτε να υπολογίσετε τις ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες βάσει του τύπου Mifflin-St. Jeor, συμπληρώνοντας απλώς τα στοιχεία σας (δεν αποθηκεύονται).


Ημερήσιες Θερμιδικές Ανάγκες (kcal/ημέρα):

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Σχόλιο: