Υπολογισμός των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών μας (TDEE)

Υπολογισμός των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών μας (TDEE) | Enallaktiko.gr
Οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες (Total Daily Energy Expenditure ή TDEE) είναι η συνολική ενέργεια που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα και συνεπώς η ενέργεια που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε το βάρος μας.
Η ενέργεια αυτή υπολογίζεται σε θερμίδες (kcal) και περιλαμβάνει τις καύσεις που δαπανά ο οργανισμός μας για τη διατήρηση των φυσιολογικών του λειτουργιών, καθώς και τις θερμίδες που δαπανώνται για χάρη της φυσικής μας δραστηριότητας.
Με άλλα λόγια, οι ημερήσιες θερμιδικές μας ανάγκες είναι το άθροισμα του βασικού (BMR) και του ενεργού μεταβολικού ρυθμού (Active Metabolic Rate ή AMR).
Ο υπολογισμός των ημερήσιων θερμιδικών μας αναγκών μπορεί να γίνει εύκολα με τη χρήση ενός τύπου υπολογισμού του BMR και πολλαπλασιάζοντάς τον με τον συντελεστή της φυσικής μας δραστηριότητας.
Για τον υπολογισμό του BMR, για τον οποίο έχουμε αναφερθεί σε άλλη ανάρτησή μας, μπορούμε - ανάλογα με την περίπτωση - να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικούς μαθηματικούς τύπους. Εδώ επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε την εξίσωση των Mifflin και St. Jeor.
Ο συντελεστής δραστηριότητας χωρίζεται σε βαθμίδες (χαμηλή, μέτρια, έντονη, πολύ έντονη και αθλητική), οι οποίες αντιστοιχούν σε διαφορετικό πολλαπλασιαστή (1.2, 1.375, 1.55, 1.725 και 1.9).
TDEE γυναικών = [(10 x kg) + (6,25 x cm) - (5 x έτη) - 161] x ΣΔ
TDEE ανδρών = [(10 x kg) + (6,25 x cm) - (5 x έτη) + 5] x ΣΔ
Γνωρίζοντας τις ημερήσιες θερμιδικές μας ανάγκες, μπορούμε να καθορίσουμε με σχετική ακρίβεια πόση ενέργεια (δηλαδή πόσες θερμίδες) πρέπει να λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας ή αντιστρόφως πόση ενέργεια πρέπει να δαπανούμε μέσω και της φυσικής μας δραστηριότητας, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό. 
Ωστόσο, στις περιπτώσεις ατόμων που επιθυμούν, όχι να διατηρήσουν, αλλά να ρυθμίσουν το βάρος τους μέσω της διατροφής τους, χρειάζεται συχνά ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση από ειδικό, καθώς μία ορθολογική διατροφική προσέγγιση δε βασίζεται μόνο στην πρόσληψη θερμίδων, αλλά και στις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες του κάθε ατόμου. 
Τέλος, πρέπει να τονιστεί πως ειδικότερα κατά τις περιόδους της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας στις γυναίκες, οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες μεταβάλλονται σημαντικά ανάλογα με το στάδιο της κύησης και την ηλικία του θηλάζοντος βρέφους αντίστοιχα.

Υπολογισμός TDEE

Για να υπολογίσετε τις ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες, συμπληρώστε τα παρακάτω πεδία!
Καμία από τις παρακάτω πληροφορίες δεν αποθηκεύεται.


Ημερήσιες Θερμιδικές Ανάγκες:
 
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (4)

 • Λία, αν χρειάζεσαι βοήθεια, θα είμαστε στη διάθεσή σου! :-)

  Δημήτρης από Enallaktiko.gr
 • 😢

  Lia
 • Θέλω να χάσω είκοσι κιλά😢

  Lia
 • ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ

  Andreas kotseridis

Σχολίασέ το!