Υπολογισμός του βασικού μεταβολικού ρυθμού (BMR)

Υπολογισμός του βασικού μεταβολικού ρυθμού (BMR) | Enallaktiko.gr
Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός, γνωστός και ως BMR (Basal Metabolic Rate), RMR (Resting Metabolic Rate) ή REE (Resting Energy Expenditure), είναι η ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας καθημερινά για την τέλεση βασικών λειτουργιών, όπως είναι η αναπνοή, η κυκλοφορία του αίματος και η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος ενώ βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας. 
Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός μας μπορεί να υπολογιστεί με μεγάλη ακρίβεια μέσω της λεγόμενης έμμεσης θερμιδομετρίας, η οποία υπολογίζει τις θερμιδικές μας ανάγκες βάσει της ποσότητας οξυγόνου που καταναλώνουμε και του διοξειδίου του άνθρακα που παράγουμε με την αναπνοή μας σε κατάσταση ηρεμίας.
Βεβαίως, υπάρχει και ο πιο άμεσος, αλλά και ανέξοδος τρόπος υπολογισμού του BMR με τη χρήση μαθηματικών εξισώσεων, οι οποίες μάλιστα μας παρέχουν μία αρκετά καλή εικόνα σχετικά με τις θερμιδικές μας ανάγκες. Οι εξισώσεις αυτές, μερικές από τις οποίες θα δούμε παρακάτω, λαμβάνουν υπόψιν παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, το φύλο, το βάρος, το ύψος και η σύσταση του σώματός μας.

Harris-Benedict (1919)

Η πρώτη επιτυχημένη απόπειρα υπολογισμού του βασικού μεταβολικού ρυθμού έγινε από τους Αμερικανούς ερευνητές Harris και Benedict και αποτυπώνονται στον ομώνυμο μαθηματικό τύπο, ο οποίος λαμβάνει υπόψιν την ηλικία, το βάρος, το ύψος και το φύλο, παρέχοντας ξεχωριστές εξισώσεις για άντρες και γυναίκες.
BMR γυναικών = 655 + (9,6 x kg) + (1,8 x cm) - (4,7 x έτη)
BMR ανδρών = 66 + (13,7 x kg) + (5,0 x cm) - (6,8 x έτη)

Harris-Benedict (1984)

Αρκετές δεκαετίες αργότερα, οι ερευνητές Roza και Shizgal αναθεώρησαν την αρχική εξίσωση, διορθώνοντας τους συντελεστές της. Με αυτόν τον τρόπο βελτίωσαν σημαντικά την προβλεπτική της ικανότητα, λαμβάνοντας υπόψιν τις αλλαγές στη σύσταση του σώματός μας με την πάροδο του χρόνου.
BMR γυναικών = 448 + (9,2 x kg) + (3,1 x cm) - (4,3 x έτη)
BMR ανδρών = 88 + (13,4 x kg) + (4,8 x cm) - (5,7 x έτη)

Mifflin-St. Jeor

Το 1990, οι ερευνητές Mifflin και St. Jeor διατύπωσαν ένα άλλο τύπο, συμπεριλαμβάνοντας στους υπολογισμούς τους άτομα διαφόρων κατηγοριών σωματικού βάρους και με μεγαλύτερο ηλικιακό εύρος.
BMR γυναικών = (10 x kg) + (6,25 x cm) - (5 x έτη) - 161
BMR ανδρών = (10 x kg) + (6,25 x cm) - (5 x έτη) + 5

Katch-McArdle

Εκτός από τους τύπους Harris - Benedict και Mifflin - St. Jeor, υπάρχουν και άλλες εξισώσεις υπολογισμού, οι οποίες ενδείκνυνται σε περισσότερο εξειδικευμένες περιπτώσεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο τύπος των Katch και McArdle, ο οποίος κρίνεται περισσότερο ακριβής σε περιπτώσεις ατόμων με φυσιολογικό βάρος και υψηλή μυϊκή μάζα, όπως πολλοί αθλητές. Ο συγκεκριμένος τύπος είναι κοινός για άντρες και γυναίκες, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψιν τη μυϊκή μάζα, η οποία μπορεί να υπολογιστεί μέσω της Ανάλυσης της Σύστασης του Σώματος και διαμορφώνεται ως εξής:
BMR = 370 + (21,6 x Μυϊκή Μάζα σε kg)

Owen

Ο τύπος Owen, τέλος, αποτελεί μία τροποποίηση της εξίσωσης των Mifflin και St. Jeor, η οποία λαμβάνει υπόψιν τις ειδικές απαιτήσεις των παχύσαρκων ατόμων, παρέχοντας μία πιο ακριβή εκτίμηση του BMR τους.
BMR γυναικών = 795 + (7,18 x kg)
BMR ανδρών = 879 + (10,2 x kg)
Όλοι οι παραπάνω τύποι μπορούν να παρέχουν μία καλή εκτίμηση του BMR μας. Επειδή όμως η ακρίβειά τους μπορεί να διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με επιμέρους παράγοντες, καλό είναι να επιλέγουμε εκείνον που ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές μας ανάγκες.

Υπολογισμός BMR

Για να υπολογίσετε τον BMR σας σύμφωνα με τον τύπο Mifflin-St. Jeor, συμπληρώστε τα παρακάτω πεδία!
Καμία από τις παρακάτω πληροφορίες δεν αποθηκεύεται.


Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός
 
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Ανάλυση Σύστασης Σώματος: Τι είναι, τι κάνει & πώς λειτουργεί; | Enallaktiko.gr
Η ανάλυση της σύστασης του σώματος είναι η αποτύπωση μίας σειράς σωματομετρικών δεδομένων που – σε συνδυασμό και με άλλα, ιατρικά δεδομένα – θα μας βοηθήσουν να ελέγξουμε την κατάσταση του σώματός μας σαν αποτέλεσμα του τρόπου ζωής που ακολουθούμε.
Γανόδερμα: Το μανιτάρι της αθανασίας | Enallaktiko.gr
Το γανόδερμα είναι μία κατηγορία άγριων μανιταριών με κοινά χαρακτηριστικά και σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα σκληρό, ξυλώδες είδος μανιταριού που ευδοκιμεί κυρίως σε εύκρατες περιοχές και αναπτύσσεται συνήθως πάνω σε νεκρούς κορμούς και θαμμένες ρίζες πλατύφυλλων φυλλοβόλων και σπανιότερα κωνοφόρων δέντρων.