Τι είναι η μεταβολική ηλικία;

Τι είναι η μεταβολική ηλικία; | Enallaktiko.gr
Η μεταβολική ηλικία είναι ένας δείκτης που φανερώνει την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο μεταβολισμός μας. Όμως τι ακριβώς είναι αυτό που φανερώνει και πώς υπολογίζεται; Η απάντηση, αν και απλή, προϋποθέτει να έχουμε μία σχετική ιδέα γύρω από το μεταβολισμό και συγκεκριμένα το Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό (Basal Metabolic Rate ή ΒΜR).

Βασικός μεταβολικός ρυθμός & μεταβολική ηλικία

Όπως έχουμε γράψει και σε άλλη ανάρτηση, ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός είναι η ενέργεια που δαπανά ο οργανισμός μας καθημερινά σε κατάσταση ηρεμίας με σκοπό τη διατήρηση των φυσιολογικών του λειτουργιών. Με απλά λόγια, είναι οι θερμίδες που καίμε ακόμη κι όταν δεν κάνουμε απολύτως τίποτα.

Ο BMR - τουλάχιστον σύμφωνα με τους πιο διαδεδομένους τύπους υπολογισμού του (τύποι Harris-Benedict και Mifflin-St. Jeor) - υπολογίζεται με βάση το φύλο, το βάρος, το ύψος και την ηλικία μας.

Όπως είναι φυσικό, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός - εκτός από το φύλο, την ηλικία και τη σωματική μας διάπλαση - επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, μερικοί εκ των οποίων είναι η σύσταση του σώματός μας και συγκεκριμένα η μυϊκή μας μάζα, η σωματική μας δραστηριότητα, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αλλά και του ίδιου του σώματός μας, τυχόν διατροφικές ανεπάρκειες του οργανισμού μας κ.α.. Ωστόσο, στο παρόν άρθρο θα μείνουμε μονάχα σε δύο παράγοντες, το φύλο και την ηλικία, που αναφέρονται στον γενικό πληθυσμό και βάσει των οποίων υπολογίζεται ο μέσος μεταβολικός ρυθμός.

Βασικός μεταβολικός ρυθμός & φύλο

Σε ό,τι αφορά το φύλο, στα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα δεδομένα αποτυπώνεται ξεκάθαρα μία σημαντική διαφορά στις μέσες τιμές του BMR μεταξύ ανδρών και γυναικών, με τους άντρες να εμφανίζουν κατά κανόνα υψηλότερο βασικό μεταβολικό ρυθμό. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως κατά τις ημέρες που προηγούνται της εμμηνόρροιας στις γυναίκες, μπορεί να υπάρχει μία αύξηση του BMR έως και κατά 5%, κάτι που σημαίνει πως για τουλάχιστον ένα μέρος του φυσιολογικού εμμηνορησιακού κύκλου, η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα σχεδόν εκμηδενίζεται, ένα μοτίβο που όμως φαίνεται να αλλάζει αμέσως μετά την εμμηνόπαυση.

Βασικός μεταβολικός ρυθμός & ηλικία

Όσον αφορά στην ηλικία, αυτή φαίνεται να αποτελεί έναν παράγοντα, ο οποίος διαδραματίζει επίσης ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των μέσων τιμών του BMR τόσο σε γυναίκες, όσο και σε άντρες. Στο παρακάτω γράφημα (Mitchell, 1962) αποτυπώνεται η μεταβολή με το πέρασμα των χρόνων εκφράζεται ως ο μέσος ωριαίος βασικός μεταβολικός ρυθμός ανά σωματική διάπλαση.

Τι σημαίνει όμως η μεταβολική ηλικία;

Η μεταβολική ηλικία λοιπόν δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αντιπαραβολή του βασικού μας μεταβολικού ρυθμού με το μέσο βασικό μεταβολικό ρυθμό που αντιστοιχεί στο φύλο μας ανά ηλικία.

Στο Εναλλακτικό Εργαστήρι Διατροφικής Αγωγής υπολογίζουμε τη μεταβολική ηλικία με τη χρήση συσκευής ανάλυσης της σύστασης του σώματος. Η μέθοδος αυτή μας επιτρέπει σαφώς μεγαλύτερη ακρίβεια υπολογισμού χάρη στον υπολογισμό του BMR με βάση την ελεύθερη λίπους μάζα σώματος (άλιπη μάζα) και όχι απλώς με το συνολικό βάρος.

Πώς μπορώ να βελτιώσω το βασικό μεταβολικό ρυθμό μου;

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός και η μεταβολική ηλικία είναι δύο αντιστρόφως ανάλογοι δείκτες που μπορούν σε βάθος χρόνου να βελτιωθούν μέσω της υιοθέτησης ενός διαφορετικού τρόπου ζωής, ο οποίος θα περιλαμβάνει μία πλήρη, υγιεινή διατροφή και σωματική άσκηση.

Για το ρόλο συγκεκριμένων τροφών στη βελτίωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού μας, θα αναφερθούμε σε άλλη ανάρτηση.

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον.

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Smart tips: Πότε πρέπει να μπαίνει το αλάτι στο φαγητό; | Enallaktiko.gr
Το αλάτι αποτελεί από μόνο του ένα ενισχυτικό γεύσης, ωστόσο στη μαγειρική δε χρησιμοποιείται μόνο ως τέτοιο, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για τη μακρά συντήρηση των τροφίμων ή για τη δημιουργία συνθηκών που θα μας εξυπηρετούσαν όπως είναι για παράδειγμα το ξεπίκρισμα της μελιτζάνας, η μετατροπή ενός λαχανικού σε τουρσί κ.α.. 
Τι είναι το ρόνερ και τι το σου βιντ; | Enallaktiko.gr
Ας υποθέσουμε πως θέλετε να βράσετε ένα αβγό. Τι κάνετε; Παίρνετε ένα μπρίκι, τοποθετείτε μέσα σε αυτό το αβγό σας και έπειτα το καλύπτετε με νερό. Στη συνέχεια τοποθετείτε το σκεύος σε μία αναμμένη εστία και αφήνετε το νερό να βράσει για κάποια λεπτά, ανάλογα με το πόσο σφιχτό θέλετε το αβγό σας.