0
Γανόδερμα: το μανιτάρι της αθανασίας - Enallaktiko.gr

Γανόδερμα: Το μανιτάρι της αθανασίας


Το γανόδερμα (Ganoderma Lucidum, Reishi ή Lingzhi) είναι ένα σκληρό, ξυλώδες μανιτάρι σπουδαίας θεραπευτικής αξίας που ευδοκιμεί σε εύκρατες περιοχές και αναπτύσσεται συνήθως πάνω σε νεκρούς κορμούς και θαμμένες ρίζες πλατύφυλλων φυλλοβόλων και σπανιότερα κωνοφόρων δέντρων. Αν και μανιτάρι, το γανόδερμα ταξινομείται μεταξύ των σπάνιων προσαρμογόνων βοτάνων και χρησιμοποιείται ως τέτοιο για περισσότερο από 2.000 χρόνια κυρίως στην Κίνα και στην Ιαπωνία.

Γανόδερμα σκόνη - Εναλλακτικό

Ιδιότητες

Ως προσαρμογόνο βότανο, το γανόδερμα παρέχει στον οργανισμό μας αυτό ακριβώς που χρειάζεται τη στιγμή που το λαμβάνουμε. Η κλινικά επιβεβαιωμένη δράση του σχετίζεται πρωτίστως με την αντιμετώπιση της χρόνιας βρογχίτιδας, της υπερλιπιδαιμίας, της υπερέντασης, της πρόληψης του σακχαρώδους διαβήτη, της υπέρτασης, της ηπατίτιδας Β, διαφόρων αλλεργιών και φλεγμονών, του νευρωτικού συνδρόμου, της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της σκληροδερμίας. 

Ωστόσο, το γανόδερμα φαίνεται πως έχει και μία σειρά από άλλες ευεργετικές ιδιότητες. Τα γανοντερικά του οξέα συνδράμουν στη βελτίωση της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος, τη μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και την παρεμπόδιση της πήξης του αίματος.

Μεταξύ των περίπου 400 θρεπτικών συστατικών του, το γανόδερμα περιέχει και ενώσεις με σημαντικές ανοσο-βιολογικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι πολυσακχαρίτες του ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και για το λόγο αυτό συνιστάται σε περιπτώσεις άσθματος, καθώς και κατά της δερματίτιδας, των ρευματισμών και της επιπεφυκίτιδας.

Η υπνωτική του δράση, η οποία είναι παρόμοια με αυτή της βενζοδιαζεπίνης μπορεί να μειώσει τη λανθάνουσα κατάσταση ύπνου και να αυξήσει τη διάρκεια του non-REM ύπνου με εξίσου σημαντική επίδραση σε περιπτώσεις ψυχιατρικών και νευρολογικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μυϊκών νόσων, της ανορεξίας και της αδυναμίας μετά από μακρά ασθένεια.

Τέλος, εργαστηριακές μελέτες (in vitro) έδειξαν πως το εκχύλισμα του μανιταριού μπορεί να διαθέτει και αντικαρκινικές ιδιότητες, αναστέλλοντας την ανάπτυξη και τη μετάσταση κάποιων καρκινικών κυττάρων. 

Γανόδερμα & μακροζωία
Πέραν όλων όσων αναφέραμε, το γανόδερμα έχει σχετιστεί και με τη μακροζωία χάρη σε ένα ένζυμο που περιέχει και το οποίο είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση, το υπεροξείδιο της δισμουτάσης (superoxide dismutase ή SOD). Μεταξύ όλων των ζωντανών οργανισμών, φαίνεται πως ο άνθρωπος έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε SOD, ωστόσο μέχρι την ηλικία των 40 στον οργανισμό μας έχει μείνει μόνο το μισό από αυτό, καθώς το σώμα μας το χρησιμοποιεί για να καταπολεμήσει διάφορους μολυσματικούς παράγοντες του περιβάλλοντος. To υπεροξείδιο της δισμουτάσης είναι ένα σημαντικό δραστικό συστατικό που προσδίδει στο γανόδερμα την ιδιότητα να επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων εφόσον το καταναλώνουμε συστηματικά και μακροχρόνια. Δεν είναι λοιπόν τυχαία η ονομασία "μανιτάρι της αθανασίας" που του έδωσαν οι Κινέζοι.

Τρόπος λήψης & δοσολογία

Γανόδερμα μπορούμε να βρούμε σε διάφορες μορφές - αυτούσιο αποξηραμένο, σε σκόνη, σε κάψουλες κ.α. Ίσως ο πιο πρακτικός τρόπος λήψης του γανοδέρματος είναι στη μορφή σκόνης, ως ζεστό ή κρύο ρόφημα ή σαν οποιοδήποτε άλλο μανιτάρι σε σούπες, σάλτσες, ριζότο, ζυμαρικά κ.α.

Η συνιστώμενη δοσολογία για το γανόδερμα εξαρτάται από τη μορφή του. Σε μορφή σκόνης, η συνιστώμενη δόση του κυμαίνεται μεταξύ 2gr και 6gr ημερησίως, ποσότητα που ισοδυναμεί περίπου με μισή έως μία κουταλιά του γλυκού. 

Γανόδερμα ρόφημα - Εναλλακτικό

Παρενέργειες & αντενδείξεις

Το γανόδερμα μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια ακόμη και από παιδιά και εγκύους, σε μεγάλες ποσότητες και για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς παρενέργειες και χωρίς να γίνεται τοξικό.

Παρόλα αυτά, λόγω των ισχυρών του ιδιοτήτων, πρέπει να λαμβάνεται με ιδιαίτερη προσοχή από ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, από ανθρώπους που λαμβάνουν φάρμακα με αντιπηκτικές ιδιότητες για το αίμα και από ανθρώπους που πρόκειται να υποβληθούν ή έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Η λεγόμενη "αντίθετη αντίδραση" (opposition effect reaction) είναι ένας όρος που συναντάται στην κινέζικη ιατρική και θα μπορούσε να οριστεί ως η σύντομη επιδείνωση κάποιων συμπτωμάτων πριν την πλήρη εξάλειψη της αιτίας που τα προκαλεί. Μερικά πιθανά συμπτώματα της εν λόγω αντίδρασης κατά τη συστηματική λήψη γανοδέρματος είναι η κνίδωση στο σώμα, το πρόσωπο και το στόμα, η ήπια διάρροια, ο στομαχόπονος, η διακύμανση της πίεσης του αίματος, η έντονη υπνηλία, η ξηροστομία, η έντονη αίσθηση δίψας, η συχνή ενούρηση και τα πολλά αέρια. Η εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να ξεκινήσει μερικές μόλις ημέρες από τη λήψη του γανοδέρματος αν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και μετά το πέρας αρκετών εβδομάδων, ενώ η διάρκειά τους μπορεί να κυμανθεί από 2 έως και 30 ημέρες. Τυχόν συμπτώματα της αντίθετης αντίδρασης δεν πρέπει να παρερμηνευθούν ως αλλεργία. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα αυτά κριθούν έντονα, συστήνεται η μείωση στο μισό ή και η προσωρινή διακοπή της λήψης γανοδέρματος για διάστημα λίγων ημερών έως ότου αυτά υποχωρήσουν. Έπειτα, μπορεί κανείς να επαναφέρει σταδιακά το γανόδερμα στην καθημερινότητά του. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της αντίδρασης μπορεί να εμφανιστούν και πάλι, ωστόσο αυτά θα είναι ηπιότερα.

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί μέσο διάγνωσης, αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς.

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Το σχόλιό σου: