Το Enallaktiko.gr μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο με ενεργοποιημένη την

JAVASCRIPT

Ενεργοποίησέ την μέσα από τις ρυθμίσεις του περιηγητή σου!
Γανόδερμα: Το μανιτάρι της αθανασίας

Το καλάθι μου

Γανόδερμα: Το μανιτάρι της αθανασίας


Το γανόδερμα (Ganoderma Lucidum ή Reishi Mushroom) είναι ένα σκληρό, ξυλώδες μανιτάρι σπουδαίας θεραπευτικής αξίας που ευδοκιμεί σε εύκρατες περιοχές και αναπτύσσεται κυρίως σε φυλλοβόλα και κωνοφόρα δέντρα. Ταξινομείται μεταξύ των σπάνιων προσαρμογόνων βοτάνων και χρησιμοποιείται ως τέτοιο για περισσότερο από 2.000 χρόνια κυρίως στην Κίνα και στην Ιαπωνία.

Ιδιότητες

Ως προσαρμογόνο βότανο, το γανόδερμα παρέχει αυτό ακριβώς που χρειάζεται ο οργανισμός μας τη στιγμή που το λαμβάνουμε. Περιέχει περισσότερα από 400 θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων και ενώσεις με ανοσο-βιολογικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μελέτες σε ασθενείς με χαμηλή ανοσία έχουν δείξει πως το γανόδερμα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους, των CD4 Τ-λεμφοκυττάρων καθώς και των επιπέδων αιμοσφαιρίνης στο αίμα, ενώ άλλες μελέτες σε ασθενείς έχουν δείξει πως τα γανοντερικά οξέα του γανοδέρματος, γανοδερόλη Α και γανοδερόλη Β, προκαλούν μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, αλλά και παρεμπόδιση της πήξης του αίματος. 

Από την άλλη, οι πολυσακχαρίτες που εμπεριέχονται στο γανόδερμα διαφοροποιούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, κάτι που το καθιστά ιδανικό για παθήσεις όπως το άσθμα, η δερματίτιδα, η βρογχίτιδα, οι ρευματισμοί, η επιπεφυκίτιδα κ.α. Το γανόδερμα ασκεί ηπατοπροστατευτική δράση, ενώ μπορεί να μειώσει και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, παρέχοντας ευεργετικά αποτελέσματα στη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. 

Το εκχύλισμα Ganoderma Lucidum μπορεί να μειώσει σημαντικά τη λανθάνουσα κατάσταση ύπνου, αυξάνοντας το χρόνο του non-REM ύπνου. Επίσης χρησιμοποιείται για ένα μεγάλο αριθμό ψυχιατρικών και νευρολογικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων μυϊκών νόσων, ανορεξίας και αδυναμίας μετά από μακρά ασθένεια.

Όσον αφορά στην αντικαρκινική δράση του γανοδέρματος, εργαστηριακές μελέτες (In Vitro) έδειξαν πως είναι σε θέση να αναστείλει την ανάπτυξη και τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων της ουροδόχου κύστης. Κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, η λήψη του μπορεί να συντελέσει στον περιορισμό των παρενεργειών, κάτι όμως που θα πρέπει να γίνεται μετά από τη σύμφωνη γνώμη γιατρού. 

Γανόδερμα σκόνη - Εναλλακτικό

Γανόδερμα και μακροζωία

To υπεροξείδιο της δισμουτάσης (Superoxide Dismutase ή SOD) είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται στον άνθρωπο και σε άλλα ζώα, το οποίο δρα αμυντικά κατά της οξείδωσης σε όλα σχεδόν τα κύτταρα που εκτίθενται στο οξυγόνο. Μεταξύ όλων των ζωντανών οργανισμών, ο άνθρωπος έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε SOD, ωστόσο μέχρι την ηλικία των 40 στον οργανισμό μας έχει μείνει μόνο το μισό από αυτό. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας το χρησιμοποιεί για να καταπολεμήσει διάφορους μολυσματικούς παράγοντες του περιβάλλοντος.

To υπεροξείδιο της δισμουτάσης είναι ένα σημαντικό δραστικό συστατικό που εμπεριέχεται και στο γανόδερμα και προσδίδει σε αυτό την ιδιότητα να επιβραδύνει τη γήρανση εφόσον το καταναλώνουμε συστηματικά και μακροχρόνια. Δεν είναι λοιπόν τυχαία η ονομασία "μανιτάρι της αθανασίας" που του έδωσαν οι Κινέζοι.

Τρόπος λήψης και δοσολογία

Γανόδερμα μπορούμε να βρούμε σε διάφορες μορφές - αυτούσιο αποξηραμένο, σε σκόνη, σε κάψουλες κ.α. Ίσως ο πιο πρακτικός τρόπος λήψης του γανοδέρματος είναι στη μορφή σκόνης, ως ζεστό ή κρύο ρόφημα. Μπορούμε ωστόσο να το εντάξουμε στη διατροφής μας με τον ίδιο τρόπο που καταναλώνουμε το κακάο ή τη χαρουπόσκονη.

Η συνιστώμενη δοσολογία για το γανόδερμα εξαρτάται από τη μορφή του. Γενικά κατάλληλη δόση είναι τα 2 έως 6gr την ημέρα, δηλαδή μισή έως μία κουταλιά του γλυκού γανοδέρματος σε μορφή σκόνης. Η λήψη του είναι καλό να γίνεται με άδειο στομάχι και με ταυτόχρονη λήψη αρκετής ποσότητας νερού. 

Γανόδερμα ρόφημα - Εναλλακτικό

Παρενέργειες και αντενδείξεις

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί καμία παρενέργεια από τη λήψη γανοδέρματος, ωστόσο, κατά τη συστηματική λήψη του μπορεί - μέσα στις πρώτες εβδομάδες - να υπάρξει μία σύντομη περίοδος αποτοξίνωσης διάρκειας μερικών ημερών κατά την οποία ο οργανισμός μας θα αποβάλλει τις συσσωρευμένες τοξίνες. Μέσα σε αυτό το διάστημα ίσως εμφανιστούν κάποια ήπια, αλλά δυσάρεστα συμπτώματα, τα οποία οφείλονται στην αποβολή των συσσωρευμένων τοξινών και δεν πρέπει να παρερμηνευθούν ως παρενέργεια ή αλλεργία.

Το γανόδερμα μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς παρενέργειες και χωρίς να γίνεται τοξικό. Παρόλα αυτά, λόγω των ισχυρών ιδιοτήτων του, ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, άτομα που λαμβάνουν φάρμακα με αντιπηκτικές ιδιότητες για το αίμα και άτομα που πρόκειται να υποβληθούν ή έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, καλό είναι - πριν προβούν στη λήψη γανοδέρματος - να συμβουλεύονται το γιατρό τους. 

Το γανόδερμα και η "αντίθετη αντίδραση"

Πριν προβεί κανείς στη λήψη γανοδέρματος, καλό είναι να γνωρίζει ποιες είναι οι πιθανές αντιδράσεις του οργανισμού του. Εκτός λοιπόν από την ευχαρίστηση που μπορεί να νιώσει κανείς βλέποντας το σώμα του να επανακτά τη χαμένη του ενέργεια, τη μείωση του χρόνου που κοιμάται και την αύξηση της όρεξής του, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έρθει αντιμέτωπος με τη λεγόμενη "αντίθετη αντίδραση" (Opposition Effect Reaction).

Η αντίθετη αντίδραση ως έννοια συναντάται στην κινέζικη ιατρική και θα μπορούσε να οριστεί ως η σύντομη επιδείνωση κάποιων συμπτωμάτων πριν την πλήρη εξάλειψη της αιτίας που τα προκαλεί. Μερικά πιθανά συμπτώματα της εν λόγω αντίδρασης είναι η κνίδωση στο σώμα, το πρόσωπο και το στόμα, η ήπια διάρροια, ο στομαχόπονος, η διακύμανση της πίεσης του αίματος, η έντονη υπνηλία, η ξηροστομία, η έντονη αίσθηση δίψας, η συχνή ενούρηση και τα πολλά αέρια. Η εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να ξεκινήσει μερικές μόλις ημέρες από τη λήψη του γανοδέρματος αν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και μετά το πέρας αρκετών εβδομάδων. Η διάρκειά τους μπορεί να κυμανθεί από 2 έως και 30 ημέρες.

Αν τα συμπτώματα της αντίθετης αντίδρασης κριθούν έντονα, συστήνεται η μείωση στο μισό ή και η προσωρινή διακοπή της λήψης γανοδέρματος για διάστημα λίγων ημερών έως ότου αυτά υποχωρήσουν. Έπειτα, μπορεί κανείς να επαναφέρει σταδιακά το γανόδερμα στην καθημερινότητά του. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της αντίδρασης μπορεί να εμφανιστούν και πάλι, ωστόσο αυτά θα είναι ηπιότερα.

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί μέσο διάγνωσης, αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς.

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Σου αρέσει η σελίδα μας; Αν ναι, τότε ακολούθησέ μας στο Facebook!

Σχόλια: