Συκόμελο το θρεπτικό | Enallaktiko.gr

Συκόμελο το θρεπτικό


Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ευρέως γνωστές αρκετές εναλλακτικές έναντι της κοινής λευκής ζάχαρης, άλλες με λιγότερες θερμίδες, άλλες με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και άλλες με ηπιότερη επεξεργασία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το θετικό είναι πως πλέον μπορεί ο καθένας να διαλέξει μεταξύ μίας πληθώρας γλυκαντικών ανάλογα με το προσωπικό γούστο και τις ανάγκες του. 

Το συκόμελο είναι ένα σκουρόχρωμο σιρόπι, το οποίο μπορεί να παρασκευαστεί με μόλις τρία συστατικά, τα σύκα, το νερό και χυμό λεμονιού και συνήθως δεν περιέχει επιπλέον ζάχαρη, συντηρητικά ή άλλες χρωστικές ουσίες.

Σε αντίθεση μάλιστα με την εσφαλμένη αντίληψη πως οι γλυκαντικές ουσίες είναι σε γενικές γραμμές ανθυγιεινές, το συκόμελο - εκτός από μοναδικά γευστικό - είναι επίσης και εξαιρετικά θρεπτικό. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε 100 γραμμάρια συκόμελου περιέχονται 5,4mg σιδήρου (δηλ. το διπλάσιο από την αντίστοιχη ποσότητα που βρίσκουμε στο σπανάκι), γεγονός που το καθιστά ιδανικό ακόμη και σαν φυσικό συμπλήρωμα σιδήρου για άτομα που το έχουν ανάγκη. 

Γαστρονομικά, η φρουτώδης, μεστή γεύση του συκόμελου, το καθιστά ιδανικό για σαλάτες φρούτων και πράσινων λαχανικών, για την παρασκευή μίας εξαιρετικής βινεγκρέτ σε συνδυασμό με μπαλσάμικο, σε ζεστά και κρύα ροφήματα, σε σκουρόχρωμες σάλτσες κ.α.. Βεβαίως, μπορεί κανείς να το απολαύσει ακόμη και με το γιαούρτι του αντί για μέλι, στο παγωτό, πάνω σε κέικ, σε τάρτες... ακόμη και σε νωπά τυριά όπως είναι η φρέσκια μυζήθρα, το μανούρι και η μοτσαρέλλα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, λίγες μόνο σταγόνες συκόμελου αρκούν για να μεταμορφώσουν οποιοδήποτε γεύμα σε γκουρμέ δημιουργία.
Συκόμελο Μοσχούτα ΒΙΟ - Εναλλακτικό Στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Enallaktiko.gr, θα βρείτε ίσως το πιο αγνό και ποιοτικό συκόμελο που μπορείτε να αγοράσετε. Παράγεται από σύκα βιολογικής γεωργίας που καλλιεργούνται στα κτήματα του κ. Δημήτρη Μοσχούτα στην περιοχή της Ιστιαίας στη Βόρεια Εύβοια, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές. Τα σχετικά χαμηλά επίπεδα υγρασίας και κατ' επέκταση η εξαιρετικά υψηλή πυκνότητα του συγκεκριμένου συκόμελου, έχουν σαν αποτέλεσμα τη συμπύκνωση όχι μόνο της γεύσης του, αλλά και της θρεπτικότητάς του. 

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Σχόλιο: