Συκόμελο το θρεπτικό
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ευρέως γνωστές αρκετές εναλλακτικές έναντι της κοινής λευκής ζάχαρης, άλλες με λιγότερες θερμίδες, άλλες με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και άλλες με ηπιότερη επεξεργασία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το θετικό είναι πως πλέον ο καθένας μπορεί να επιλέξει μέσα από μία πληθώρα γλυκαντικών ουσιών εκείνη που ικανοποιεί τις διατροφικές ανάγκες και τον ουρανίσκο του.
Μία από αυτές είναι και το συκόμελο, ένα σκουρόχρωμο παχύρρευστο σιρόπι, το οποίο στην πιο αγνή του μορφή παρασκευάζεται με μόλις τρία συστατικά, τα σύκα, το νερό και χυμό λεμονιού.
Σε αντίθεση μάλιστα με την εσφαλμένη αντίληψη πως οι γλυκαντικές ουσίες είναι σε γενικές γραμμές ανθυγιεινές, το συκόμελο – εκτός από μοναδικά γευστικό – είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικό και μάλιστα με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (~ 61).
Με δεδομένο πως καταναλώνεται με μέτρο και πάντα στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής, το συκόμελο μπορεί να αποτελέσει μία καλή πηγή ενέργειας χάρη στα φυσικά σάκχαρα που περιέχει, καθώς και απαραίτητων ιχνοστοιχείων όπως είναι ο σίδηρος, το ασβέστιο, το κάλιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη Κ κ.α..
Γαστρονομικά, η φρουτώδης, μεστή γεύση του συκόμελου, το καθιστά ιδανικό για σαλάτες φρούτων και πράσινων λαχανικών, για την παρασκευή βινεγκρέτ σε συνδυασμό με βαλσαμικό ξύδι, σε ζεστά και κρύα ροφήματα, σε σκουρόχρωμες σάλτσες κ.α.. Βεβαίως, μπορεί κανείς να το απολαύσει ακόμη και με το γιαούρτι του αντί για μέλι, στο παγωτό, πάνω σε κέικ, σε τάρτες... ακόμη και σε νωπά τυριά όπως είναι η φρέσκια μυζήθρα, το μανούρι και η μοτσαρέλλα. Σε κάθε περίπτωση, λίγες μόνο σταγόνες συκόμελου αρκούν για να μεταμορφώσουν οποιοδήποτε γεύμα σε γκουρμέ δημιουργία.
Το συκόμελο που θα βρείτε στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Enallaktiko.gr παράγεται από σύκα βιολογικής γεωργίας που καλλιεργούνται στα κτήματα του κ. Δημήτρη Μοσχούτα στην περιοχή της Ιστιαίας στη Βόρεια Εύβοια χωρίς προσθήκη ζάχαρης, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές.
Τα σχετικά χαμηλά επίπεδα υγρασίας και κατ' επέκταση το υψηλό ιξώδες του συγκεκριμένου συκόμελου (1ml = 1,4g) έχουν σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω συμπύκνωση όχι μόνο της γεύσης του, αλλά και της θρεπτικότητάς του.
Ενδεικτικά, μόλις δύο κουταλιές της σούπας συκόμελου (περίπου 22g) περιέχουν σχεδόν 1,2mg σιδήρου, μία ποσότητα που ισοδυναμεί με το 6% της κατώτατης ημερήσιας πρόσληψης για μία ενήλικη γυναίκα και το 15% αντίστοιχα για έναν ενήλικο άνδρα. Δε θα ήταν λοιπόν υπερβολή αν θεωρούσαμε το συκόμελο ένα φυσικό διατροφικό συμπλήρωμα, το οποίο μάλιστα – σε αντίθεση με τα σκευάσματα σιδήρου ή τη διατροφικά ανώτερη μελάσα – καταναλώνεται ευχάριστα.
Συκόμελο
Σχόλια (0)