Το Enallaktiko.gr μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο με ενεργοποιημένη την

JAVASCRIPT

Ενεργοποίησέ την μέσα από τις ρυθμίσεις του περιηγητή σου!
Ζάχαρη καρύδας: Ένα φυσικό γλυκαντικό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Το καλάθι μου

Ζάχαρη καρύδας: Ένα φυσικό γλυκαντικό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Η ζάχαρη καρύδας είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που λαμβάνεται από τα άνθη του κοκοφοίνικα και έχει υποστεί σαφώς ηπιότερη επεξεργασία από τη ζάχαρη που λαμβάνεται από το ζαχαροκάλαμο ή τα ζαχαρότευτλα, ενώ και η καλλιέργειά της είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας. Ως προς τις θερμίδες που αποδίδουν, δεν έχουν μεγάλη διαφορά, ωστόσο εκεί που η ζάχαρη καρύδας υπερτερεί σημαντικά είναι στο γλυκαιμικό δείκτη με μόλις 35 μονάδες. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ο γλυκαιμικός δείκτης της λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης κυμαίνεται μεταξύ 65 και 68 μονάδων, ενώ του μελιού κυμαίνεται μεταξύ 55 και 58.

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας αριθμός που κυμαίνεται από το 0 έως το 100 και μας δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνει μία τροφή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Όταν καταναλώνουμε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας αυξάνονται δραστικά, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά ο οργανισμός μας εκκρίνει αρκετή ινσουλίνη ώστε να μπορέσει να επαναφέρει τη γλυκόζη σε χαμηλά επίπεδα. Η απότομη αυτή πτώση της γλυκόζης που προκαλείται από την υπερέκκριση ινσουλίνης συμβάλλει στην αίσθηση υπογλυκαιμίας και έντονης πείνας. 

Η ζάχαρη καρύδας αποτελεί μία καλή πηγή μετάλλων, αμινοξέων και βιταμινών του συμπλέγματος Β, υπερτερώντας σημαντικά στη σύγκρισή της τόσο με τη λευκή, όσο και με τη μαύρη ζάχαρη, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ένα φυσικό γλυκαντικό ήπιας επεξεργασίας.

Ωστόσο, αν και η χρήση της είναι σαφώς προτιμότερη από τη λευκή και τη μαύρη ζάχαρη, η ζάχαρη καρύδας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά, ούτε ως προς τη χρήση, αλλά ούτε και ως προς την ποσότητά της. Μπορεί η περιεκτικότητά της σε φρουκτόζη να είναι χαμηλή, όμως η ζάχαρη καρύδας είναι πλούσια σε σουκρόζη, η οποία - αν και σαφώς πιο ομαλά - διασπάται από τον οργανισμό μας σε γλυκόζη και σε φρουκτόζη, ουσίες που εμπεριέχονται και στην απλή ζάχαρη. 

Παράρτημα:

Οι μεγαλύτερες χώρες παραγωγής ζάχαρης καρύδας είναι η Φιλιππίνες και η Ινδονησία.

Η γλυκύτητά της δε διαφέρει από αυτή της ζάχαρης και ως εκ τούτου η αναλογία της παραμένει στο 1:1.

Η υφή της θυμίζει τριμμένο μπισκότο και η γεύση της είναι γλυκιά σαν αυτή της μαύρης ζάχαρης, ενώ έχει μία ελαφρά διαφοροποίηση ως προς το άρωμα και την επίγευση που αφήνει. 

Η ζάχαρη καρύδας μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που υποφέρουν από παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η χολολιθίαση η παχυσαρκία και οι καρδιοπάθειες.

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί μέσο διάγνωσης, αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς.

Σου αρέσει η σελίδα μας;