Ζάχαρη καρύδας vs. κοινή ζάχαρη

Ζάχαρη καρύδας vs. κοινή ζάχαρη | Enallaktiko.gr
Η ζάχαρη καρύδας είναι μία φυσική γλυκαντική ουσία που λαμβάνεται από το νέκταρ των ανθών του κοκοφοίνικα (Cocos Nucifera), το οποίο συλλέγεται και στη συνέχεια επεξεργάζεται θερμικά με σκοπό την αφαίρεση της περίσσιας υγρασίας του.

Αναπόφευκτα συγκρίνεται με την κοινή ζάχαρη, την οποία έρχεται συχνά να αντικαταστήσει. Συγκριτικά λοιπόν με τη ζάχαρη που λαμβάνεται από το ζαχαροκάλαμο και τα ζαχαρότευτλα, η ζάχαρη καρύδας υφίσταται κατ' αρχάς σημαντικά ηπιότερη επεξεργασία, ενώ και η καλλιέργειά της είναι σαφώς πιο βιώσιμη και σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το γευστικό κομμάτι, σε αντίθεση με την κοινή ζάχαρη, η γεύση της ζάχαρης καρύδας είναι μεστή και πολύπλοκη, θυμίζοντας κάτι από τριμμένο μπισκότο. Παρόλα αυτά, η γλυκύτητα των δύο ουσιών δε διαφέρει και συνεπώς η δοσολογία στις συνταγές που απαιτούν ζάχαρη παραμένει σε κάθε περίπτωση ίδια. Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως η προσθήκη ζάχαρης καρύδας σε κάποια ροφήματα μπορεί να επηρεάσει και το τελικό γευστικό τους αποτέλεσμα, κάτι που μπορεί να ληφθεί από κάποιους ως μειονέκτημα.

Ως προς τις θερμίδες που αποδίδουν, οι δύο γλυκαντικές δεν έχουν μεγάλη διαφορά. Διατροφικά, σε αντίθεση με την κοινή ζάχαρη, η οποία δεν έχει καμία απολύτως θρεπτική αξία πέραν των θερμίδων που αποδίδει, η ζάχαρη καρύδας αποτελεί – αν και σε μικρό βαθμό – πηγή μετάλλων, αμινοξέων και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Εκεί όμως που η ζάχαρη καρύδας υπερτερεί σημαντικά είναι στο γλυκαιμικό της δείκτη, ο οποίος μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 35 και 54. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ο γλυκαιμικός δείκτης της λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης κυμαίνεται μεταξύ 65 και 68 μονάδων.

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας αριθμός μεταξύ του 0 και του 100, ο οποίος μας δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνει μία τροφή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Ένας γλυκαιμικός δείκτης μικρότερος ή ίσος του 55 θεωρείται χαμηλός.

Λόγω λοιπόν του σχετικά χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη, η ζάχαρη καρύδας συστήνεται πολλές φορές ως κατάλληλη επιλογή για διαβητικούς. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η γενική σύσταση σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι η αντικατάσταση ενός απλού σακχάρου με κάποιο άλλο, αλλά ο περιορισμός των απλών σακχάρων συνολικά.

Σαν συμπέρασμα, θα μπορούσαμε να πούμε πως, αν και η κατανάλωση της ζάχαρης καρύδας είναι σαφώς προτιμότερη από εκείνη της ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο και ζαχαρότευτλα, δεν πρέπει επ' ουδενί να αντιμετωπίζεται διαφορετικά ούτε ως προς τη χρήση, αλλά ούτε και ως προς τη δοσολογία της.

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 


Σχόλια (0)

Σχολίασέ το!