Η ταμπουλέ (tabbouleh) είναι μία καλοκαιρινή σαλάτα, η οποία - στην αυθεντική της μορφή - μας έρχεται από τη Μέση Ανατολή. Μπορεί να συνοδεύσει οποιοδήποτε κυρίως πιάτο ή ακόμη και να καταναλωθεί μόνη της σαν ένα ελαφρύ γεύμα. Σαν βασικά συστατικά της έχει το πλιγούρι, τη ντομάτα, το αγγούρι, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο και το λεμόνι. Ωστόσο, όπως ισχύει σε κάθε σαλάτα, για την παρασκευή της μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε υλικά, δημιουργώντας τη δική μας μοναδική εκδοχή.
Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μία νόστιμη και θρεπτική ταμπουλέ, χρησιμοποιώντας - εκτός από τα παραδοσιακά υλικά της - κόκκινη φακή, κάπαρη και φρεσκοτριμμένο τζίντζερ.
Ποσότητα: 2 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας: 20’
Χρόνος αναμονής: 60’
Βαθμός δυσκολίας: 1/5
= 250ml
= 1⅓ φλιτζάνι του τσαγιού
Στην περίπτωση που δεν χρησιμοποιήσετε κόκκινη φακή, προσθέστε μόνο 200ml νερού. Σε κάθε περίπτωση πάντως, λάβετε υπόψιν πως περισσότερο νερό θα δώσει μεν περισσότερο όγκο στη βάση σας, αλλά θα δώσει επίσης και ένα λιγότερο γευστικό τελικό αποτέλεσμα.
= 1 μέτρια ντομάτα
= 1 μέτριο αγγούρι
Για την εκτέλεση της δικής μας συνταγής, εμείς προσθέσαμε και λίγα ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί.
= ½ φλιτζάνι του τσαγιού
Αντί για φρέσκο κρεμμυδάκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ξερό (λευκό).
= 1 φλιτζάνι του τσαγιού
Ο μαϊντανός αποτελεί ίσως το δεύτερο πιο σημαντικό συστατικό μετά το πλιγούρι για την παρασκευή της ταμπουλέ. Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο φρεσκοκομμένο δυόσμο.
= 2-3 κουταλιές της σούπας
Όταν αναφερόμαστε σε ωμές παρασκευές που απαιτούν χρήση ελαιολάδου, τότε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί ίσως την ιδανική επιλογή.
= 1 - 1½ λεμόνι
Η οξύτητα του λεμονιού είναι απαραίτητη για να ισορροπήσουμε τη γεύση της σαλάτας μας. Σαν λύση ανάγκης πάντως, μπορείτε να το αντικαταστήσετε και με ξύδι.
= ½ - 1 κουταλιά του γλυκού
Το φρεσκοτριμμένο τζίντζερ θα δώσει μία χαρακτηριστική λεμονάτη και ταυτόχρονα πικάντικη γεύση στο πιάτο σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λίγο ξύσμα από το λεμόνι σας.
2. Στραγγίζουμε και μεταφέρουμε το πλιγούρι και την φακή σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ και τα σκεπάζουμε με το νερό που μόλις βράσαμε.
3. Όσο μουλιάζει το πλιγούρι με τη φακή, ξεπλένουμε, στεγνώνουμε και ψιλοκόβουμε τα υλικά της επιλογής μας.
4. Σε περίπου 15' το πλιγούρι με τη φακή μας θα έχουν πια μουλιάσει. Τότε, προσθέτουμε στο μπολ όλα μας τα υλικά μαζί με τα ζουμιά τους και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και, αν χρειαστεί, διορθώνουμε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλάτι ή πιπέρι. Έπειτα, καλύπτουμε το μπολ με μία μεμβράνη και την τοποθετούμε για τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο πριν σερβίρουμε την ταμπουλέ μας.
Η σαλάτα σας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 1-2 ημέρες.
Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον.
Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μία νόστιμη και θρεπτική ταμπουλέ, χρησιμοποιώντας - εκτός από τα παραδοσιακά υλικά της - κόκκινη φακή, κάπαρη και φρεσκοτριμμένο τζίντζερ.
Ποσότητα: 2 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας: 20’
Χρόνος αναμονής: 60’
Βαθμός δυσκολίας: 1/5
Υλικά:
= 250ml
= 1⅓ φλιτζάνι του τσαγιού
Στην περίπτωση που δεν χρησιμοποιήσετε κόκκινη φακή, προσθέστε μόνο 200ml νερού. Σε κάθε περίπτωση πάντως, λάβετε υπόψιν πως περισσότερο νερό θα δώσει μεν περισσότερο όγκο στη βάση σας, αλλά θα δώσει επίσης και ένα λιγότερο γευστικό τελικό αποτέλεσμα.
= 1 μέτρια ντομάτα
= 1 μέτριο αγγούρι
Για την εκτέλεση της δικής μας συνταγής, εμείς προσθέσαμε και λίγα ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί.
= ½ φλιτζάνι του τσαγιού
Αντί για φρέσκο κρεμμυδάκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ξερό (λευκό).
= 1 φλιτζάνι του τσαγιού
Ο μαϊντανός αποτελεί ίσως το δεύτερο πιο σημαντικό συστατικό μετά το πλιγούρι για την παρασκευή της ταμπουλέ. Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο φρεσκοκομμένο δυόσμο.
= 2-3 κουταλιές της σούπας
Όταν αναφερόμαστε σε ωμές παρασκευές που απαιτούν χρήση ελαιολάδου, τότε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί ίσως την ιδανική επιλογή.
= 1 - 1½ λεμόνι
Η οξύτητα του λεμονιού είναι απαραίτητη για να ισορροπήσουμε τη γεύση της σαλάτας μας. Σαν λύση ανάγκης πάντως, μπορείτε να το αντικαταστήσετε και με ξύδι.
= ½ - 1 κουταλιά του γλυκού
Το φρεσκοτριμμένο τζίντζερ θα δώσει μία χαρακτηριστική λεμονάτη και ταυτόχρονα πικάντικη γεύση στο πιάτο σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λίγο ξύσμα από το λεμόνι σας.
Διαδικασία:
1. Βράζουμε το νερό που θα χρειαστούμε για το μούλιασμα και στη συνέχεια προσθέτουμε το πλιγούρι και την κόκκινη φακή σε ένα σουρωτήρι, ξεπλένοντάς τα με άφθονο κρύο νερό.2. Στραγγίζουμε και μεταφέρουμε το πλιγούρι και την φακή σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ και τα σκεπάζουμε με το νερό που μόλις βράσαμε.
3. Όσο μουλιάζει το πλιγούρι με τη φακή, ξεπλένουμε, στεγνώνουμε και ψιλοκόβουμε τα υλικά της επιλογής μας.
4. Σε περίπου 15' το πλιγούρι με τη φακή μας θα έχουν πια μουλιάσει. Τότε, προσθέτουμε στο μπολ όλα μας τα υλικά μαζί με τα ζουμιά τους και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και, αν χρειαστεί, διορθώνουμε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλάτι ή πιπέρι. Έπειτα, καλύπτουμε το μπολ με μία μεμβράνη και την τοποθετούμε για τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο πριν σερβίρουμε την ταμπουλέ μας.
Η σαλάτα σας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 1-2 ημέρες.
Σχόλια (0)