Ψητά λαχανικά στο φούρνο

Ψητά λαχανικά στο φούρνο | Enallaktiko.gr
Τα λαχανικά αποτελούν μία από τις σημαντικότερες οικογένειες τροφίμων και ουσιαστικό κομμάτι μίας ισορροπημένης διατροφής, καθώς είναι γεμάτα με απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Η κατανάλωση μίας ποικιλίας λαχανικών διαφορετικού χρώματος μπορεί να διασφαλίσει τη λήψη ενός ευρέως φάσματος θρεπτικών συστατικών. Μάλιστα, σε γενικές γραμμές, όσο πιο μικρή είναι η επεξεργασία τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η διατροφικής τους αξίας.
Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να καταναλώνουμε τα λαχανικά μας αποκλειστικά ωμά. Μάλιστα, μία συνετή θερμική επεξεργασία μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και να βελτιώσει τη διαθεσιμότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών τους, όπως είναι η β-καροτίνη, το λυκοπένιο και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και η βιταμίνη C.
Τα ψητά λαχανικά θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελούν μία ελαφριά εναλλακτική του κλασικού μπριάμ, καθώς μπορούν να καταναλωθούν και από άτομα που δε μπορούν να καταναλώσουν ντομάτα (εδώ η προσθήκη της είναι προαιρετική). Επίσης, η έλλειψη σάλτσας θα κάνει το γεύμα μας πιο ελαφρύ, αποτρέποντας παράλληλα την υπερβολική κατανάλωση ψωμιού (ξέρετε πολύ καλά σε τι αναφέρομαι).
Χρόνος προετοιμασίας για ένα ταψί: 10-15'
Χρόνος μαγειρέματος για ένα ταψί: 10-15'
Βαθμός δυσκολίας: 1/5

Υλικά

Το είδος και η ακριβής ποσότητα των λαχανικών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από την εποχή, τη διαθεσιμότητα και φυσικά το γούστο του καθενός. Για την εκτέλεση της δικής σας εκδοχής μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο από τα παρακάτω λαχανικά θέλετε, παραλείποντας όποιο δε σας αρέσει.
Πιπεριές
Εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι πιπεριά θέλετε. Εμείς πήραμε πιπεριές Φλωρίνης και φλάσκες πράσινες πιπεριές και τις κόψαμε σε μεγάλα κομμάτια κατά μήκος του κοτσανιού τους.
Μανιτάρια
Και εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε βρώσιμη ποικιλία. Ωστόσο, καλό είναι να λάβετε υπόψιν πως ο χρόνος ψησίματος των μανιταριών είναι μικρότερος από τις πιπεριές και ως εκ τούτου καλό θα ήταν να μην τα ψιλοκόψετε. 
Ξερό κρεμμύδι
Κολοκύθι
Μελιτζάνα
Αν δε σας αρέσει η χαρακτηριστική πικράδα της μελιτζάνας, προτιμήστε – αντί για φλάσκες – να χρησιμοποιήσετε τις λεγόμενες τσακώνικες ή τις λευκές μελιτζάνες, οι οποίες είναι σαφώς πιο γλυκές.
Ντοματίνια
Αν δεν έχετε ντοματίνια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αντίστοιχη ποσότητα σε ντομάτα.
Άλλα λαχανικά
Ανάλογα με την εποχή και το προσωπικό σας γούστο, μπορείτε επίσης να προσθέσετε και άλλα λαχανικά, όπως είναι η πατάτα, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το καρότο κ.α.. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω, καλό θα ήταν να είναι ελαφρώς προβρασμένα και καλά στεγνωμένα, κάτι που – όπως καταλαβαίνετε – περιπλέκει κάπως τα πράγματα.
Ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ανά μερίδα
Ανθός αλατιού
ανάλογα με το γούστο
Μπορείτε επίσης, κατά το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας, να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μυρωδικό ή μπαχαρικό της αρεσκείας σας (φρέσκια ρίγανη, δενδρολίβανο, μαύρο πιπέρι, πάπρικα κ.ο.κ.) ή κάποιο άρτυμα της επιλογής σας (π.χ. balsasmico)

Διαδικασία

1. Πλένουμε τα λαχανικά μας και τα στεγνώνουμε καλά. Από τη διαδικασία εξαιρούνται τα μανιτάρια, τα οποία καλό είναι να τα καθαρίσουμε χωρίς νερό, με λίγο χαρτί κουζίνας. 
2. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 250°C (πάνω κάτω χωρίς αέρα).
3. Κόβουμε τα λαχανικά μας σε μεγάλα ακανόνιστα κομμάτια (για την κοπή του κάθε λαχανικού είναι καλό να λάβουμε υπόψιν τον εκάστοτε χρόνο ψησίματος) και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί, στο οποίο έχουμε ήδη τοποθετήσει μία στρώση αντικολλητικό χαρτί. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ελαφρώς.
Είναι σημαντικό όλα μας τα λαχανικά να είναι στεγνά πριν τα χρησιμοποιήσουμε, καθώς η επιπλέον υγρασία θα δημιουργήσει συνθήκες βρασμού. Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να στριμώξουμε τα λαχανικά μας στο ταψί, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει σαν αποτέλεσμα αυτά να αρχίσουν να βγάζουν υγρά και – αντί να ψηθούν – να βράσουν μέσα σε αυτά.
4. Τοποθετούμε το ταψί με τα λαχανικά στο κέντρο του φούρνου και ψήνουμε στους 250°C για 10-15'.
Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται κυρίως από το φούρνο μας και το μέγεθος των λαχανικών μας.
5. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και προσθέτουμε από ψηλά το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, τον ανθό αλατιού ή όποιο άλλο φρέσκο μυρωδικό ή μπαχαρικό επιθυμούμε. Έπειτα ανακατεύουμε τα λαχανικά μας με μία σπάτουλα και σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις

Τα ψητά λαχανικά μας μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό ορεκτικό σε μεγάλα τραπέζια ή να καταναλωθούν ακόμη και ως μέρος ενός καθημερινού πλήρους γεύματος σε συνδυασμό με κοτόπουλο ή ψάρι, με μανούρι ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας, με κινόα ή καστανό ρύζι κ.ο.κ..
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Συνταγές: Πουρές φασολιών | Enallaktiko.gr
Για τα όσπρια και τη σημασία τους στη διατροφή μας έχουμε αναφερθεί σε άλλες αναρτήσεις. Σήμερα θα δούμε απλώς πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα νόστιμο και υγιεινό πουρέ από φασόλια που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. 
Τι είναι η ακουαφάβα & πώς φτιάχνεται; | Enallaktiko.gr
Φαντάσου να υπήρχε ένα φυσικό συστατικό, το οποίο μέχρι σήμερα πετούσες και το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει το αβγό στη μαγιονέζα, στη μαρέγκα, στο κέικ, στο παντεσπάνι, στα pancakes, στο παγωτό, στα κοκτέιλ, στη μους σοκολάτας, στα μπισκότα, στα brownies κ.α.. Το συστατικό αυτό υπάρχει και λέγεται aquafaba!