Συνταγές: Εύκολα τρουφάκια σοκολάτας

Συνταγές: Εύκολα τρουφάκια σοκολάτας | Enallaktiko.gr

Ποιος είπε ότι η ζαχαροπλαστική πρέπει να είναι δύσκολη; Και ποιος είπε πως υγιεινή διατροφή σημαίνει στέρηση; Όποιος και να το είπε πάντως, σίγουρα δεν είχε υπόψιν του τη σημερινή συνταγή, η οποία θα μας βοηθήσει να φτιάξουμε εύκολα και υγιεινά τρουφάκια σοκολάτας χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Υλικά:

Για να φτιάξουμε περίπου 40 λαχταριστά τρουφάκια των 15 γραμμαρίων θα χρειαστούμε μόλις 3 βασικά υλικά:

= 200gr

= 400gr

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλών ειδών υποπροϊόντα καρύδας. Το πιο κλασικό λάθος που μπορείτε να κάνετε είναι να θεωρήσετε πως το γάλα καρύδας είναι το ίδιο με την κρέμα καρύδας, καθώς μόνο το δεύτερο έχει τα λιπαρά και την πυκνότητα που θέλουμε για αυτή τη συνταγή. Σε διαφορετική περίπτωση - αν δηλαδή χρησιμοποιήσετε γάλα καρύδας - το μείγμα σας αντί για ganache (γκανάζ), θα μοιάζει περισσότερο με ένα παχύρρευστο ρόφημα.

= 20-30gr

Το κακάο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε τόσο για να επικαλύψετε τα τρουφάκια σας, όσο και για να δώσετε στο μείγμα σας μεγαλύτερη πυκνότητα. Ωστόσο, η προσθήκη του θα πρέπει να γίνεται με σύνεση, καθώς υπερβολική ποσότητα κακάο θα δώσει μία όχι και τόσο ευχάριστη πικράδα στα τρουφάκια σας. 

Εναλλακτικά, μπορείτε - αντί για κακάο - να χρησιμοποιήσετε και αλεύρι καρύδας

Διαδικασία:

1. Σε ένα μπολ σπάμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. 

2. Σε ένα μεγάλο μπρίκι ή ένα μικρό κατσαρόλι ζεσταίνουμε καλά την κρέμα καρύδας. Έπειτα μεταφέρουμε την κρέμα μέσα στο μπολ με τα κομμάτια της κουβερτούρας, ανακατεύοντας με μία σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) μέχρι αυτή να λιώσει.

Εναλλακτικά, μπορείτε απλώς να προσθέσετε την κρέμα καρύδας στο ίδιο μπολ με τη σοκολάτα, αφήνοντάς το στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 1'. Έπειτα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανακατέψετε καλά το μείγμα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. 

Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα σας ένα σφηνάκι λικέρ ή και λίγο εκχύλισμα βανίλιας.

Στην περίπτωση που θέλετε τα τρουφάκια σας πιο γλυκά, δοκιμάστε να προσθέσετε στο μείγμα σας μερικές κουταλιές της σούπας ακατέργαστο σιρόπι Αγαύης ή σιρόπι σφενδάμου

3. Αφήνουμε το μπολ μας σε προστατευμένο μέρος για περίπου μία ώρα (μέχρι δηλαδή να κρυώσει αρκετά, ώστε να μπορούμε να το τοποθετήσουμε στο ψυγείο). Στη συνέχεια το σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον άλλες 2 ώρες

4. Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και ανακατεύουμε καλά. Αν το μείγμα μας είναι περισσότερο υδαρές από αυτό που εμείς θέλουμε, μπορούμε να διορθώσουμε ελαφρώς το ιξώδες του μείγματος (δηλ. την πυκνότητά του), προσθέτοντας κακάο ή αλεύρι καρύδας και ανακατεύοντάς το καλά. 

Το ανακάτεμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς είναι αυτό που θα βοηθήσει το μείγμα μας να δέσει τόσο, όσο να μπορούμε να το πλάσουμε με τα χέρια. 

5. Πλάθουμε το μείγμα σε μικρά μπαλάκια και στη συνέχεια τα πανάρουμε με το κακάο. 

Αντί για κακάο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα υλικά, δημιουργώντας τις δικές σας παραλλαγές. Δοκιμάστε να βουτήξετε τα τρουφάκια σας σε λιωμένη κουβερτούρα ή να τα πανάρετε σε ινδοκάρυδο, αλεύρι καρύδας ή τριμμένα ανάλατα φουντούκια

Παρατηρήσεις:

Φυλάξτε τα τρουφάκια στο ψυγείο, σκεπασμένα με μία μεμβράνη και για διάστημα όχι μεγαλύτερο από 4-5 μέρες, λαμβάνοντας υπόψιν πως με την πάροδο του χρόνου αυτά θα αρχίσουν να σκληραίνουν.  

Τα τρουφάκια σοκολάτας - εκτός από μία καλή επιλογή για κέρασμα - αποτελούν επίσης μία καλή επιλογή για την ικανοποίηση της λαχτάρας μας για κάτι γλυκό. Ωστόσο, αυτή η ικανοποίηση καλό είναι να σταματά στο ένα τρουφάκι των 15 γραμμαρίων, καθώς το κάθε ένα από αυτά θα μας φορτώσει και με περίπου 50kcal. 

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Συνταγές: "Τηγανητές" πατάτες στο φούρνο | Enallaktiko.gr
Σε άλλη ανάρτηση είδαμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε πατάτες country-style στο φούρνο. Ακολουθώντας την ίδια τεχνική, μπορούμε να φτιάξουμε επίσης τις κλασικές λεπτοκομμένες "τηγανητές" πατάτες που όλοι λατρεύουμε χρησιμοποιώντας μόνο λίγες σταγόνες λαδιού. 
Συνταγές: Κινόα με σπανάκι, λιαστή ντομάτα & μανιτάρια | Enallaktiko.gr
Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα εύκολο και γρήγορο γεύμα πλούσιο σε σίδηρο και μάλιστα με αρκετά υψηλή βιοδιαθεσιμότητα.