Συνταγές: Σαλάτα με παντζάρι, μήλο & μοσχολέμονο

Συνταγές: Σαλάτα με παντζάρι, μήλο & μοσχολέμονο | Enallaktiko.gr
Το παντζάρι είναι ένα βολβοειδές λαχανικό με γλυκιά γεύση και σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, κυρίως χάρη στην βητακυανίνη που περιέχει. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, ενώ η κατανάλωσή του φαίνεται να συμβάλει και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Το παντζάρι συνήθως καταναλώνεται βραστό ή μαγειρεμένο στον ατμό, κάτι που, όπως είναι φυσικό, έχει σαν αποτέλεσμα να χάνονται αρκετές από τις υδατοδιαλυτές του βιταμίνες και τα θερμοευαίσθητα θρεπτικά συστατικά του. Στη σημερινή μας ανάρτηση λοιπόν, θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μία πανεύκολη κρύα παρασκευή με βάση το παντζάρι, χωρίς να το μαγειρέψουμε!

Το χαρακτηριστικό της εν λόγω συνταγής είναι ο συνδυασμός της γλυκιάς γεύσης και της σχετικά μαλακής υφής του παντζαριού με την έντονη οξύτητα του μοσχολέμονου και την τραγανότητα του μήλου.

Ποσότητα: 2 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας: 10’
Χρόνος μαγειρέματος: 0’
Βαθμός δυσκολίας: 1/5

Υλικά:


= 2 μέτριους βολβούς


= 1 μέτριο μήλο


= 1-2 κουταλιές της σούπας


= τον τριμμένο φλοιό από μισό λάιμ
= τον χυμό από μισό λάιμ

Αν και η αλήθεια είναι πως το μοσχολέμονο αποτελεί την ιδανική επιλογή για την εν λόγω παρασκευή, κυρίως χάρη στο χαρακτηριστικό του άρωμα, αν δε διαθέτετε λάιμ, μπορείτε να αρκεστείτε και στη χρήση λεμονιού.

Εναλλακτικά, αντί για τη φλούδα του λάιμ, μπορείτε να προσθέσετε μία πολύ μικρή ποσότητα από φρεσκοτριμμένο τζίντζερ.


= 1 γερή πρέζα 

Ο ανθός αλατιού είναι ένα θαλασσινό αλάτι ανώτερης ποιότητας και με τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία. Είναι ιδανικό για παρασκευές που δεν απαιτούν μαγείρεμα και προστίθεται πάντα στο τέλος της διαδικασίας ή απευθείας πάνω στο πιάτο.

Διαδικασία:

1. Αφαιρούμε το κοτσάνι και τα φύλλα των παντζαριών μας και τα βάζουμε στην άκρη για κάποια άλλη παρασκευή.

2. Αποφλοιώνουμε τους βολβούς και τους περνάμε από τον χοντρό τρίφτη με προσοχή, ώστε να μην κοπούμε, αλλά και να μη λερωθούμε.

3. Μεταφέρουμε το τριμμένο παντζάρι σε ένα βαθύ μπολ και στη συνέχεια καθαρίζουμε το μήλο, κόβοντάς το σε κύβους ή σε φέτες.

Δε σας συστήνω να περάσετε και το μήλο από τον τρίφτη για τον απλούστατο λόγο ότι με αυτόν τον τρόπο δε θα μπορέσετε να το γευθείτε. Με απλά λόγια, θα είναι σαν να μην υπάρχει!

4. Μεταφέρουμε τα κομμάτια του μήλου στο μπολ με το τριμμένο παντζάρι και στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το τρίμμα και τον χυμό από το λάιμ και προαιρετικά λίγο φρεσκοτριμμένο τζίντζερ.

5. Ανακατεύουμε καλά τη σαλάτα μας και τη δοκιμάζουμε για να δούμε αν χρειάζεται κάτι επιπλέον.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν αυτό που σας λείπει είναι η οξύτητα, μη βιαστείτε να προσθέσετε επιπλέον λάιμ, καθώς η συγκεκριμένη σαλάτα θα ανεβάσει την οξύτητά της μέσα στα επόμενα λεπτά. Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν, αφήστε τη σαλάτα σας να μαριναριστεί για 5-10' πριν αποφασίσετε αν πρέπει να προσθέσετε επιπλέον λάιμ.

Παρατηρήσεις:

Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα συστατικά όπως π.χ. τριμμένο καρότο. 

Wine Pairing:

Μία δροσερή σαλάτα παντζαριού-μήλου μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με ένα ποτήρι Sauvignon Blanc, ένα λευκό κρασί με ελαφρύ προς μέτριο σώμα και υψηλή οξύτητα που δένει άψογα με την έντονη γεύση του μοσχολέμονου.

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Συνταγές: Εύκολη σπιτική πραλίνα φουντουκιού χωρίς ζάχαρη & χωρίς ζαχαρούχο γάλα | Enallaktiko.gr
Το να φτιάξει κανείς τη δική του σπιτική μερέντα πραλίνα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Το να την καταναλώσει μάλιστα φαίνεται πως είναι ακόμη ευκολότερο! Για το λόγο αυτό λοιπόν, αν επιλέξουμε να την εντάξουμε στη διατροφή μας, καλό θα ήταν να το κάνουμε με φειδώ.
Συνταγές: Σαλάμι σύκου | Enallaktiko.gr
Το σύκο είναι ένα δημοφιλές καλοκαιρινό φρούτο με έντονη γλυκιά γεύση, το οποίο όμως έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα - δε μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι, συχνά το συναντούμε αποξηραμένο ή σαν γλυκό του κουταλιού.