DIY: Βάμμα μαστίχας | Enallaktiko.gr

DIY: Βάμμα μαστίχας

Σε άλλη ανάρτηση είδαμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό βάμμα πρόπολης. Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, σήμερα θα δούμε πώς φτιάχνεται το βάμμα μαστίχας. 

Κατ΄αρχάς να υπενθυμίσουμε πως βάμμα ή αλκοολικό διάλυμα ονομάζεται ένα μείγμα, στο οποίο μία χημική ουσία είναι πλήρως διαλυμένη μέσα σε κάποιον διαλύτη όπως είναι το αλκοόλ. Βάμματα μπορούμε να παρασκευάσουμε από οποιαδήποτε ουσία - αποξηραμένα βότανα, φλύδες ή ρίζες φυτών - αρκεί η ουσία που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι, έστω και εν μέρει, διαλυτή στο οινόπνευμα.

Η μαστίχα Χίου είναι μία φυσική ρητίνη, η οποία έχει πιστοποιηθεί ως παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης, ενδεδειγμένο για την ανακούφιση από τη δυσπεψία και για την επούλωση δερματικών φλεγμονών. Συχνά χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του έλκους στο στομάχι και τη στοματική υγιεινή, ενισχύοντας παράλληλα το αίσθημα κορεσμού. 

Όσον αφορά στον διαλύτη που θα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να προσέξουμε αυτός να είναι κατάλληλος για την παρασκευή του βάμματός μας. Στην περίπτωση της μαστίχας θα συστήναμε τη χρήση κάποιου αποστάγματος με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως είναι το τσίπουρο, η ρακή και η βότκα. 

Η φαρμακευτική αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης ή αλλιώς το καθαρό οινόπνευμα ποτοποιίας - αν και αποτελεί έναν εξαιρετικό διαλύτη για την παρασκευή βαμμάτων - δεν ενδείκνυται για την παρασκευή βάμματος μαστίχας. Ο λόγος είναι πως - λόγω της ιδιαίτερα υψηλής διαλυτότητας της μαστίχας - ένα τέτοιο βάμμα, κατά την επαφή του με κάποιο υγρό, θα προκαλούσε κρυστάλλωση της δραστικής ουσίας, προκαλώντας παράλληλα θαμπάδα στα σκεύη που θα έρχονταν σε επαφή με αυτό. 

Υλικά:

Αναλυτικά, για την παρασκευή περίπου 50ml βάμματος μαστίχας θα χρειαστούμε τα εξής:

= 20gr

Αντί για σκόνη μαστίχας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σταγόνες, κάτι όμως που θα αυξήσει το χρόνο διάλυσής της.

= 60ml

Διαδικασία:

1. Προσθέτουμε τη μαστίχα σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο με καπάκι και έπειτα προσθέτουμε το τσίπουρο.

2. Σφραγίζουμε το βάζο μας και ανακινούμε καλά το μείγμα μας. 

3. Κάθε 2-3 ημέρες φροντίζουμε να αναδεύουμε το μείγμα μας, ώστε να επιταχύνουμε τη διαδικασία διάλυσης. Αυτό θα διαρκέσει συνολικά περίπου 6 εβδομάδες.

4. Μεταφέρουμε το βάμμα μας σε φιαλίδια με σταγονομετρητή, αντλώντας το προσεκτικά με τη βοήθεια μίας σύριγγας σίτισης

Το κολλώδες ίζημα που θα παραμείνει στο βάζο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί μέχρι και την πλήρη διάλυσή του. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε επιπλέον ποσότητα διαλύτη. Σαν εκχύλισμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία πολύ μικρή ποσότητα σε νερό, απλό ή ανθρακούχο, για την παρασκευή μαστιχόνερου, για την παρασκευή λικέρ μαστίχας, για τον αρωματισμό του μελιού σας (περνώντας το πρώτα από bain-marie), ακόμη και σαν ισχυρή φυσική κόλλα! 

Τρόπος χρήσης & δοσολογία

Το βάμμα μαστίχας μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά.

Ως προς τη χορήγηση του βάμματος μαστίχας από το στόμα, δεν υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη συνιστώμενη δοσολογία, καθώς - πέραν από το οινόπνευμα που περιέχει - δεν υπάρχει κάποια σοβαρή αντένδειξη γύρω από την κατανάλωση μαστίχας. Μία ενδεικτική δοσολογία ωστόσο μπορεί να φτάνει στους ενήλικες έως και τις 15-20 σταγόνες μέχρι και 3 φορές την ημέρα. Η λήψη του βάμματος μπορεί να γίνει με νερό, χυμό ή τσάι τουλάχιστον μισή ώρα πριν το φαγητό. 

Εξωτερικά μπορεί κάποιος να επαλείψει με το βάμμα τα πάσχοντα μέρη (ήπια εγκαύματα, επιφανειακές πληγές κ.α.) 2-3 φορές ημερησίως. 

Παρενέργειες & αντενδείξεις

Η κατανάλωση ή η επαφή με τη μαστίχα Χίου δε φαίνεται να συνδέεται με κάποια σοβαρή παρενέργεια.

Ειδικότερα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας στις γυναίκες, η λήψη βάμματος μαστίχας δε φαίνεται να έχει κάποια αρνητική επίπτωση καθώς η ποσότητα οινοπνεύματος που λαμβάνεται κατά την ορθή χρήση του βάμματος είναι κατά πολύ μικρότερη από τα επιτρεπτά όρια των 2 μονάδων ημερησίων (2 μονάδες οινοπνεύματος ισούνται με 50ml). Ωστόσο, η λήψη οποιουδήποτε σκευάσματος πρέπει να γίνεται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη γιατρού.

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί μέσο διάγνωσης, αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.