Τριβόλι: Το βότανο που ενισχύει την αθλητική απόδοση... και όχι μόνο! | Enallaktiko.gr

Τριβόλι: Το βότανο που ενισχύει την αθλητική απόδοση... και όχι μόνο!

Ο τρίβολος, περισσότερο γνωστός ως τριβόλι, είναι μία οικογένεια φυτών που ευδοκιμούν σε θερμές περιοχές σαν αυτές της Μεσογείου. Το πιο γνωστό μέλος της είναι ο Τρίβολος ο Χερσαίος (Tribulus Terrestris), ένα ευρέως διαδεδομένο ακανθώδες ζιζάνιο, εξαιτίας του οποίου συχνά τρυπούσαν τα λάστιχα του ποδηλάτου μας όταν ήμασταν μικροί (όσοι μεγάλωσαν ή περνούσαν τα καλοκαίρια τους σε χωριό ξέρουν).
Εκτός όμως από το να προκαλεί στεναχώρια στους μικρούς ποδηλάτες, το τριβόλι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική σαν ένα φυσικό διατροφικό συμπλήρωμα.
Τα πιο σημαντικά δραστικά συστατικά του φυτού είναι οι σαπωνίνες, τα φλαβονοειδή, τα αλκαλοειδή και οι γλυκοσίδες, φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στα φύλλα, το στέλεχος και τον καρπό του.

Οφέλη & ιδιότητες

Το αποξηραμένο τριβόλι, το οποίο θα βρούμε στο εμπόριο με τη μορφή σκόνης, σε κάψουλες ή ως βάμμα, μπορεί να αποτελέσει μία καλή προσθήκη στη διατροφή μας κυρίως χάρη στις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αφροδισιακές, αναλγητικές και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες των ενεργών ενώσεών του. 
Ως διατροφικό συμπλήρωμα, χρησιμοποιείται  για την ενίσχυση της σεξουαλικής λειτουργίας, τη βελτίωση της γονιμότητας, την ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας, τη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και την προώθηση της καρδιαγγειακής υγείας. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του στρες, καθώς και για την ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης.
Το τριβόλι πιστεύεται πως ενισχύει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, αυξάνοντας τη μυϊκή δύναμη και αντοχή.

Τρόποι χρήσης & δοσολογία

Το τριβόλι σε μορφή σκόνης μπορεί να καταναλωθεί σαν ρόφημα, μέσα σε χυμούς, smoothie κ.α., ενώ με τη μορφή βάμματος μπορεί να καταναλωθεί αυτούσιο ή μέσα σε κάποιο έγχυμα.
Όσον αφορά την ακριβή του δοσολογία, αυτή μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τη μορφή του προϊόντος και άλλους παράγοντες, όπως είναι το βάρος, η ηλικία και η κατάσταση της υγείας του ατόμου που πρόκειται να το καταναλώσει. Για το λόγο αυτό, αν πρόκειται να εντάξουμε το τριβόλι στην καθημερινότητά μας, καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε τη δοσολογία που αναφέρεται στη συσκευασία του προϊόντος.

Παρενέργειες & αντενδείξεις

Το τριβόλι θεωρείται σε γενικές γραμμές ασφαλές όταν λαμβάνεται εντός της συνιστώμενης δοσολογίας. Κάποιες πιθανές παρενέργειες από την κατανάλωσή του μπορεί να περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως η ναυτία, οι στομαχικές διαταραχές και ο ερεθισμός του δέρματος.
Ωστόσο, άτομα με ορμονικές παθήσεις, όπως καρκίνο του προστάτη, καρκίνο του μαστού ή άλλες ορμονοευαίσθητες καταστάσεις, θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν προβούν στη συστηματική κατανάλωση του βοτάνου.
Και φυσικά είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η ασφάλεια της μακροχρόνιας χρήσης του τριβολιού δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς και συνεπώς δεν αποκλείεται κάποια δραστικά συστατικά του να αλληλεπιδρούν με ορισμένα φάρμακα (υπερτασικά, αντιπηκτικά, αντιδιαβητικά, ορμονορυθμιστικά κ.α.).
Τέλος, όσον αφορά την ασφάλεια κατανάλωσης του φυτού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, δυστυχώς δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία και συνεπώς σε αυτές τις περιπτώσεις το τριβόλι είναι καλό να αποφεύγεται προληπτικά.
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (1)

  • Πολύ όμορφο

    Παντελεήμων

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.