Συμβουλές για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα διατροφής

Συμβουλές για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα διατροφής | Enallaktiko.gr
Η εφαρμογή ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής μπορεί να μας βοηθήσει, όχι μόνο να ρυθμίσουμε το βάρος μας, αλλά και να υιοθετήσουμε νέες διατροφικές συνήθειες, εξασφαλίζοντας πως λαμβάνουμε την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.
Πριν όμως προγραμματίσετε μία συνεδρία με μία από τις δύο διαιτολόγους μας, αξίζει να διαβάσετε μερικές απλές συμβουλές διατροφής, παίρνοντας μία πρώτη γεύση της φιλοσοφίας μας, αλλά και της διατροφικής εκπαίδευσης που παρέχουμε.

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις

Η ρύθμιση του βάρους μας δεν είναι απλά μία αισθητική παρέμβαση, αλλά ένας τρόπος να βελτιώσουμε συνολικά την υγεία μας. Για να γίνει αυτό, απαιτείται μία ισορροπημένη διατροφή που – μέσω της ποικιλίας τροφίμων – να εξασφαλίζει τη λήψη των απαραίτητων μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός μας, ιδανικά σε συνδυασμό με επαρκή φυσική δραστηριότητα και μία ήρεμη ζωή. Τίποτε από τα παραπάνω δε μπορεί να αντικατασταθεί από ένα μόνο τρόφιμο ή διατροφικό συμπλήρωμα.

Η δίαιτα δεν αποτελεί αγώνα ταχύτητας, ούτε αγώνα αντοχής

Η λέξη "δίαιτα" έχει δυστυχώς ταυτιστεί εσφαλμένα με τη στέρηση, κάτι που είναι άμεσα συνδεδεμένο αφενός με την ψευδαίσθηση πως μπορούμε να ρυθμίσουμε το βάρος μας μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, αφετέρου με τη συχνά αυθαίρετη στοχοθέτηση αποκλειστικά βάσει ενός επιθυμητού αισθητικού αποτελέσματος. Στην πραγματικότητα, η δίαιτα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας "τρόπος διατροφής" που, ενταγμένος σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συνηθειών, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής. Συνεπώς, η προσπάθειά μας δε θα πρέπει να αφορά απλώς τη ρύθμιση του βάρους μας, αλλά κυρίως τη διάθεσή μας να μεταβούμε σταδιακά σε έναν άλλο τρόπο ζωής, επενδύοντας πρωτίστως στην υγεία μας.

Θέσε στόχους, όχι χρονοδιάγραμμα!

Μία υγιής ρύθμιση βάρους μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω ενός σωστά υπολογισμένου ενεργειακού ισοζυγίου που – εκτός από την ενέργεια που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής και την ενέργεια που δαπανάται μέσω της φυσικής μας δραστηριότητας – να λαμβάνει παράλληλα υπόψιν την πεπερασμένη ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να ρυθμίζει το βάρος του μέσω της μεταβολής λίπους, μυϊκής μάζας και υγρών. Επειδή όμως η ρύθμιση του βάρους μας δεν έχει να κάνει μόνο με θερμίδες, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα μία πολύπλοκη συνάρτηση βιοχημικών παραγόντων που άλλες φορές μπορούν να επιταχύνουν και άλλες φορές να επιβραδύνουν το ρυθμό μεταβολής, η ψυχραιμία, η υπομονή, μα πάνω απ’ όλα η εμπιστοσύνη στο διαιτολόγο μας, κρίνονται απολύτως απαραίτητα εφόδια στην προσπάθειά μας.

Σταμάτα να ζυγίζεσαι!

Εκτός από το γεγονός πως συχνά οι ζυγαριές έχουν απόκλιση μεταξύ τους, καθώς και το ότι το συνολικό μας βάρος αυξομειώνεται ακόμη και εντός της ημέρας, εξαρτώμενο από πολλούς παράγοντες που δε μπορούμε να αξιολογήσουμε μόνοι μας, μία αντιπροσωπευτική αποτύπωση της προόδου της προσπάθειάς μας μπορεί να φανεί μόνο έπειτα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Μην παραλείπεις γεύματα!

Τα συχνά και μικρά γεύματα δε μας βοηθούν απλώς στο να μην πεινάμε μέσα στην ημέρα, αλλά και στο να διατηρούμε το μεταβολισμό μας σε εγρήγορση και τα επίπεδα σακχάρου μας εντός των φυσιολογικών ορίων. Παράλληλα, μπορούν να λειτουργήσουν ανακουφιστικά για μία σειρά ανεπιθύμητων συμπτωμάτων που αφορούν την πέψη.

Φάε πρώτα τη σαλάτα σου!

Η κατανάλωση μίας πλούσιας σαλάτας πριν το κυρίως γεύμα μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη έλευση του αισθήματος του κορεσμού, κάτι που θα μας επιτρέψει να μείνουμε ικανοποιημένοι με σημαντικά λιγότερες θερμίδες από αυτές που θα καταναλώναμε σε διαφορετική περίπτωση.

Ενυδατώσου!

Η κατανάλωση υγρών, εκτός από το γεγονός πως μας προσφέρει μία αίσθηση κορεσμού, μας ενυδατώνει, ξυπνώντας παράλληλα το μεταβολισμό μας. Έναν γενικό κανόνα επαρκούς ενυδάτωσης αποτελεί η λήψη 1ml νερού για κάθε θερμίδα που καταναλώνουμε.

Ναι στα ροφήματα, αλλά με μέτρο

Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, η υπερβολική πρόσληψη υγρών με διουρητική δράση, όπως ο καφές και το τσάι, ενδέχεται να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, αφυδατώνοντας το σώμα μας. Επίσης, καλό είναι να λάβουμε υπόψιν τη ζάχαρη που κρύβεται μέσα σε κάθε ρόφημα που καταναλώνουμε.

Ανάλαβε δράση!

Σε συνδυασμό με την άσκηση, μπορούμε να κάνουμε τη δίαιτά μας περισσότερο ευέλικτη και ευχάριστη. Εκτός από τις επιπλέον καύσεις που μπορεί να επιφέρει η άσκηση στη ζωή μας, συμβάλει επίσης στην καλή λειτουργία της καρδιάς, επηρεάζοντας θετικά την ψυχολογία μας, ένας παράγοντας καθοριστικός για την επιτυχία ενός προγράμματος διατροφής. Ως μία ήπια δραστηριότητα θεωρείται η άσκηση επί 30-45’, τρεις φορές την εβδομάδα.

Κοιμήσου σαν μωρό!

Εκτός από το γεγονός πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα ανεξέλεγκτο τσιμπολόγημα, ο συστηματικά ανεπαρκής ύπνος έχει συνδεθεί με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ και παχυσαρκίας.

Μην τα παρατάς!

Σε κάθε προσπάθεια μπορούν να υπάρξουν στιγμές που θα μας δυσκολέψουν ή θα μας πάνε πίσω. Ωστόσο, μία περιστασιακή ατασθαλία δεν ισοδυναμεί με παραίτηση. Είναι λοιπόν σημαντικό να μην τα παρατάμε, συνεχίζοντας την προσπάθειά μας ακριβώς από το σημείο που τη σταματήσαμε. Εξάλλου, η επιτυχία δεν είναι τίποτε άλλο από μία διαδρομή γεμάτη από μικρές αποτυχίες, τις οποίες τελικά ξεπεράσαμε.

Απόλαυσε το φαγητό σου!

Η τροφή δεν ικανοποιεί μόνο το θεμελιώδες ένστικτο της αυτοσυντήρησης, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και ένα μέσο συναισθηματικής εκπλήρωσης. Μία υγιής σχέση με το φαγητό προϋποθέτει πως μπορούμε να απολαμβάνουμε την τροφή μας με μέτρο και προπαντός χωρίς ενοχές.
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Το γλουταμινικό οξύ, το MSG & το σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου | Enallaktiko.gr
Εδώ και δεκαετίες κυκλοφορεί ένας μύθος που έχει στιγματίσει σε κάποιο βαθμό την ασιατική κουζίνα και ειδικότερα την κινέζικη. Ο μύθος αυτός δεν είναι άλλος από το λεγόμενο σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου, ένας αδόκιμος όρος, ο οποίος - εκτός από το γεγονός ότι αγγίζει τα όρια του ρατσισμού - αποτελεί, όπως θα δούμε και παρακάτω, αποκύημα της φαντασίας ενός Αμερικανού ορθοπεδικού χειρούργου ονόματι Howard Steel.
Το καλύτερο απολυμαντικό | Enallaktiko.gr
Με αφορμή τον εν μέρει δικαιολογημένο μαζικό παροξυσμό που προκλήθηκε με την έξαρση του COVID-19, θα αφιερώσουμε τη σημερινή μας ανάρτηση για να εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος απολύμανσης και γιατί.