Τι τύπος είσαι; Πραγματιστής ή διαισθητικός; (ερωτηματολόγιο) | Enallaktiko.gr

Τι τύπος είσαι; Πραγματιστής ή διαισθητικός; (ερωτηματολόγιο)

Η προσωπικότητά μας αποτελεί ένα μωσαϊκό από επιμέρους χαρακτηριστικά, τα οποία - από την τυπολογία του Ιπποκράτη μέχρι αυτές των Jung και της Myers-Briggs - έχουν περιγραφεί και συνδεθεί με συγκεκριμένες ψυχολογικές προτιμήσεις και συμπεριφορές. Ένα τέτοιο ζεύγος ψυχολογικών προτιμήσεων είναι και αυτό που χωρίζει τους ανθρώπους βάσει δύο μη λογικών λειτουργιών, την αισθαντικότητα και τη διαίσθηση.

Ο πραγματιστής

Ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται ως πραγματιστής στρέφει συνήθως την προσοχή του σε αυτά που βλέπει, ακούει, γεύεται, μυρίζει και αγγίζει, όντας σε θέση να παρατηρήσει και να επεξεργαστεί ένα μεγάλο όγκο πληροφοριών που προέρχονται από τις αισθήσεις του, αδιαφορώντας ωστόσο για τα λεγόμενα "συμφραζόμενα" (context). Αρέσκεται στο να βλέπει την πρακτική χρήση των πραγμάτων και αντιλαμβάνεται καλύτερα μία κατάσταση με πρακτικά παραδείγματα.

Ο διαισθητικός

Από την άλλη, ο διαισθητικός παρακάμπτει πολλές από τις λεπτομέρειες του ίδιου γεγονότος, ξεχωρίζοντας όμως το εσωτερικό του νόημα, την επίδρασή του και τις πιθανές επιπτώσεις. Δίνει έμφαση στα πιθανά μοτίβα και στις δυνατότητες που μπορεί να προκύπτουν, βασιζόμενος στη λεγόμενη "διαίσθηση". Αρέσκεται στους συμβολισμούς και στις αφηρημένες ιδέες ακόμη κι αν δε βρίσκει κάποια πρακτική εφαρμογή σε αυτά.
Παρακάτω θα βρείτε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, το οποίο θα σας κατατάξει ανάλογα με το βαθμό αισθαντικότητας ή διαίσθησής σας.
Για κάθε ερώτηση επιλέξτε μεταξύ Ναι και Όχι. Στις ερωτήσεις, όπου ισχύουν και οι δύο απαντήσεις, επιλέξτε αυτή που συνήθως υπερισχύει.
1. Νοιώθω περισσότερο άνετα όταν καταπιάνομαι με ζητήματα που γνωρίζω καλά και όχι τόσο όταν έχω να κάνω με άγνωστα και πολύπλοκα ζητήματα.
Ναι Όχι
2. Κατά την επίλυση ενός προβλήματος συνήθως εστιάζω στο ευρύτερο πλαίσιο παρά στις επιμέρους λεπτομέρειες.
Ναι Όχι
3. Συχνά περνώ το χρόνο μου διερευνώντας για πολλούς ανεφάρμοστες, αλλά οπωσδήποτε συναρπαστικές ιδέες.
Ναι Όχι
4. Ο τρόπος που εργάζομαι χαρακτηρίζεται περισσότερο από εκρήξεις ενέργειας και λιγότερο από μεθοδική και οργανωμένη προσέγγιση.
Ναι Όχι
5. Συχνά βασίζομαι περισσότερο στη φαντασία μου παρά στην εμπειρία.
Ναι Όχι
6. Πάντα έδειχνα έντονο ενδιαφέρον για αντισυμβατικά και αφηρημένα πράγματα όπως είναι οι Τέχνες.
Ναι Όχι
7. Όταν διαβάζω ένα κείμενο, παράλληλα συνδέω το νόημα του κειμένου και με άλλες ιδέες που μου έρχονται εκείνη τη στιγμή στο μυαλό.
Ναι Όχι
8. Θεωρώ τον εαυτό μου περισσότερο έναν πρακτικό παρά δημιουργικό άνθρωπο.
Ναι Όχι
9. Μου αρέσει περισσότερο να επινοώ νέους τρόπους επίλυσης προβλημάτων παρά να ακολουθώ την πεπατημένη.
Ναι Όχι
10. Με ενοχλεί όταν με βομβαρδίζουν με αφηρημένες ιδέες. Προτιμώ τις χειροπιαστές λεπτομέρειες.
Ναι Όχι
11. Όταν διαβάζω ένα βιβλίο ή ένα άρθρο αφιερώνω όλη μου τη σκέψη σε αυτό που διαβάζω.
Ναι Όχι
12. Μου αρέσει να συναναστρέφομαι περισσότερο με ανθρώπους που είναι ρεαλιστές παρά με ονειροπόλους.
Ναι Όχι
13. Ένα από τα πράγματα που με χαρακτηρίζουν είναι η εφευρετικότητα.
Ναι Όχι
14. Όταν καταπιάνομαι με μία εργασία, εργάζομαι μεθοδικά και ακατάπαυστα μέχρι να τη φέρω εις πέρας.
Ναι Όχι
15. Κατά την προσπάθεια επίλυσης ενός προβλήματος, προσπαθώ παράλληλα να συμπεριλάβω και τα σχετιζόμενα με αυτό επιμέρους προβλήματα.
Ναι Όχι
16. Συχνά μου λένε πως είμαι ένας άνθρωπος γεμάτος με νέες ιδέες.
Ναι Όχι
17. Κατά την προσπάθεια ομαδικής επίλυσης ενός προβλήματος, είμαι το άτομο που δίνει έμφαση στις λεπτομέρειες και τις ιδιαιτερότητες της κατάστασης.
Ναι Όχι
18. Συνήθως με απασχολούν περισσότερο τα πρακτικά θέματα της καθημερινότητας παρά οι αφηρημένες ιδέες και τα σχέδια που έχω στο κεφάλι μου.
Ναι Όχι
19. Θεωρώ τον εαυτό μου καλύτερο στην επίλυση ανεξερεύνητων και πολύπλοκων προβλημάτων σε σχέση με τους περισσότερους ανθρώπους που γνωρίζω.
Ναι Όχι
20. Είναι καλό να κάνουμε όνειρα, αλλά πιο σημαντική είναι η επίλυση των μικρών καθημερινών προβλημάτων.
Ναι Όχι



Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό που εμφανίστηκε, τόσο περισσότερο τείνετε να χαρακτηριστείτε ως ένα διαισθητικό άτομο. Αντίθετα, όσο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό, τόσο πιο αισθαντικό άτομο φαίνεται να είστε.
Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας τα διάφορα χαρακτηριστικά μας χωρίς έπαρση, αλλά και χωρίς ενοχές, καθώς το ζητούμενο είναι να εξακριβώσουμε προς τα πού τείνει ο καθένας μας, κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των συναισθημάτων και των αποφάσεών μας.
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.