Εσωστρέφεια vs. Εξωστρέφεια (ερωτηματολόγιο)

Εσωστρέφεια vs. Εξωστρέφεια (ερωτηματολόγιο) | Enallaktiko.gr
Ο βαθμός εσωστρέφειας ή εξωστρέφειας που μας διακρίνει αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας. Και παρά το γεγονός πως μπορεί κανείς να χαρακτηριστεί εύκολα ως εσωστρεφής ή εξωστρεφής, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μιλάμε πάντα για βαθμό εσωστρέφειας ή εξωστρέφειας που σημαίνει πως αναφερόμαστε σε ένα χαρακτηριστικό, το οποίο μπορεί μέχρι ενός σημείου να μεταβληθεί κατά τη διάρκεια της ζωής μας ή ακόμη και περιστασιακά για κάποιες περιόδους.
Βέβαια, σε έναν κόσμο όπου ακόμη και μία ήπια μορφή εσωστρέφειας συχνά εκλαμβάνεται ως ελάττωμα ή ακόμη και ως περίπτωση που χρήζει αντιμετώπισης, καλό είναι να πούμε λίγα λόγια για το τι πραγματικά είναι η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια.
Η εσωστρέφεια, αν και δεν επιβραβεύεται σχεδόν ποτέ σε χώρους όπως είναι το σχολείο, ο χώρος εργασίας κ.α., στην πραγματικότητα δεν αποτελεί από μόνη της μειονέκτημα, αλλά ένα χαρακτηριστικό, το οποίο μας προικίζει με τα δικά του μοναδικά προτερήματα. Την ίδια στιγμή όμως μπορεί να αποτελέσει και εμπόδιο στην επικοινωνία, την κοινωνικοποίηση και γενικότερα στον τρόπο, με τον οποίο συνηθίζουμε να λειτουργούμε και να λαμβάνουμε αποφάσεις.
Αντιστρέφοντας τον παραπάνω συλλογισμό, ένα εξωστρεφές άτομο θεωρείται συχνά συνώνυμο του χαρισματικού ανθρώπου, κάτι που ναι μεν ισχύει, αλλά κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις επικοινωνιακές και κοινωνικές του δεξιότητες, πίσω από τις οποίες μπορεί ενδεχομένως να κρύβει ακόμη και τις αδυναμίες που το συνοδεύουν.
Πριν προβούμε λοιπόν σε οποιαδήποτε ανάλυση, θα πρέπει να απενοχοποιήσουμε την έννοια της εσωστρέφειας, αφαιρώντας το αρνητικό πρόσημο που συνήθως τη συνοδεύει.

Χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν εσωστρέφεια

Σε γενικές γραμμές οι εσωστρεφείς είναι άνθρωποι κλειστοί, μοναχικοί, και ήπιων τόνων. Αποφεύγουν τα ρίσκα και τις εντάσεις, ενώ απολαμβάνουν τη μοναξιά, αλλά και τις βαθυστόχαστες συζητήσεις με άτομα, τα οποία γνωρίζουν καλά.
Δεν αρέσκονται ιδιαίτερα σε εκπλήξεις και συχνά απαιτείται αρκετός χρόνος πριν λάβουν μία απόφαση, καθώς θέλουν πρώτα να την επεξεργαστούν καλά στο μυαλό τους.
Συνήθως είναι καλύτεροι στο γραπτό λόγο, ενώ έχουν την ικανότητα, αλλά συχνά και την απαίτηση να εργάζονται απερίσπαστα πάνω σε ένα και μόνο αντικείμενο.
Τέλος, οι εσωστρεφείς είναι συνήθως άνθρωποι ευαίσθητοι και με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη που όμως δε θα την εκφράσουν συχνά.

Χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν εξωστρέφεια

Οι εξωστρεφείς είναι άνθρωποι κοινωνικοί, εκφραστικοί και συνήθως με ιδιαίτερα καλή χρήση του προφορικού λόγου.
Έχουν την ικανότητα να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις, ενώ τους αρέσει επίσης να ρισκάρουν.
Διακατέχονται από αυθορμητισμό, κάνουν εύκολα νέες γνωριμίες και αρέσκονται στο να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής.
Απολαμβάνουν τις χαλαρές συζητήσεις, αλλά και τις μικρές διαπροσωπικές διενέξεις.
Τέλος, οι εξωστρεφείς έχουν την ικανότητα να ασχολούνται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, τα οποία όμως δεν απαιτούν μεγάλο βαθμό συγκέντρωσης.  
Συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε το βαθμό εσωστρέφειας ή εξωστρέφειάς σας εκφρασμένο ως ποσοστό.
Για κάθε ερώτηση επιλέξτε μεταξύ Ναι και Όχι. Στις ερωτήσεις, όπου ισχύουν και οι δύο απαντήσεις, επιλέξτε εκείνη που υπερισχύει συνήθως.
1. Πριν μιλήσω συνήθως επεξεργάζομαι σχολαστικά στο μυαλό μου αυτά που έχω να πω
Ναι Όχι
2. Μου αρέσει να κάνω πολλά πράγματα ταυτόχρονα
Ναι Όχι
3. Εκφράζομαι πολύ καλύτερα δια του γραπτού λόγου
Ναι Όχι
4. Απολαμβάνω περισσότερο να περνάω τον ελεύθερο χρόνο μου με φίλους 
Ναι Όχι
5. Όταν βρίσκομαι με άλλους ανθρώπους, μου αρέσει να βρίσκομαι στο επίκεντρο της προσοχής
Ναι Όχι
6. Συνήθως προτιμώ τις χαλαρές κουβέντες. Δε μου αρέσουν οι βαθυστόχαστες συζητήσεις
Ναι Όχι
7. Όταν εργάζομαι, προτιμώ να ασχολούμαι με ένα μόνο αντικείμενο χωρίς εξωτερικούς περισπασμούς
Ναι Όχι
8. Μου αρέσει πολύ να ρισκάρω
Ναι Όχι
9. Όταν καταπιάνομαι με κάποια εργασία, δε με πειράζει να την αφήσω για λίγο στη μέση και να ξεκινήσω κάτι άλλο παράλληλα
Ναι Όχι
10. Νοιώθω αμήχανα όταν βρίσκομαι με άτομα που δε γνωρίζω καλά
Ναι Όχι
11. Όταν μου δίνεται η δυνατότητα να επιλέξω πού θα καθίσω σε ένα εστιατόριο, συχνά θα επιλέξω ένα τραπέζι που είναι πιο κοντά στην έξοδο ή σε κάποιον τοίχο και όχι στη μέση του μαγαζιού
Ναι Όχι
12. Όταν βρίσκομαι σε κάποιο πάρτι, συχνά νοιώθω την ανάγκη να φύγω νωρίς ακόμη κι αν περνάω καλά
Ναι Όχι
13. Μου αρέσει να μιλάω και να γελάω δυνατά
Ναι Όχι
14. Πριν πάρω μία σημαντική απόφαση, αναλύω σχολαστικά όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Δε μου αρέσει να αφήνω τίποτα στην τύχη
Ναι Όχι
15. Μία έξοδος με φίλους είναι πάντα καλύτερη επιλογή από το να μείνεις σπίτι
Ναι Όχι
16. Όταν μπαίνω στο σπίτι, από τα πρώτα πράγματα που θα κάνω είναι να ανοίξω την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο
Ναι Όχι
17. Ένα καλό βιβλίο αποτελεί αναμφίβολα την καλύτερη συντροφιά για τις διακοπές μου
Ναι Όχι
18. Τα συναισθήματά μου είναι τόσο σύνθετα που ακόμη κι αν προσπαθούσα να τα περιγράψω, μάλλον δε θα τα καταλάβαιναν πολλοί 
Ναι Όχι
19. Όταν συνομιλώ με κάποιον, τον κοιτάζω πάντοτε στα μάτια
Ναι Όχι
20. Προσπαθώ να αποφεύγω τις διενέξεις με τους ανθρώπους που συναναστρέφομαι συχνά απλά αποφεύγοντάς τους
Ναι Όχι



Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό που εμφανίστηκε, τόσο περισσότερο τείνετε να χαρακτηριστείτε ως ένα εξωστρεφές άτομο. Αντίθετα, όσο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό, τόσο πιο εσωστρεφές άτομο φαίνεται πως είστε.
Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας τα διάφορα χαρακτηριστικά μας χωρίς έπαρση, αλλά και χωρίς ενοχές, καθώς το ζητούμενο είναι να εξακριβώσουμε προς τα πού τείνει ο καθένας μας, κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των συναισθημάτων και των αποφάσεών μας.
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (7)

  • Οι άνθρωποι γεννιούνται εσωστρεφείς η εξωστρεφής
    Όσοι έχουν αγχώδεις διαταραχές με κρίσεις πανικού Είναι συνήθως κλειστοί άνθρωποι

    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΔ
  • Δεν Μ αρέσουν τα σχόλια

    Νικόλαος Πανταζής
  • Τίποτα

    Νικόλαος Πανταζης
  • Οι εσωστρεφής Άνθρωποι γεννιούνται έτσι Μ αρέσει η ησυχία Είμαι Θεολόγος Δεν με νοιάζουν τα σχόλια των άλλων καθόλου αλλά αγαπώ τους φίλους μου Γεια σας

    Κανένα Σχόλιο
  • Κανένα

    Νικόλαος Πανταζής
  • Ισχυει!!

    Ελενη!!
  • Είναι καλό

    Νικόλας

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Ποιο είναι το ιδανικό λάδι για τηγάνισμα; | Enallaktiko.gr
Τα τηγανητά αποτελούν χωρίς αμφιβολία μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές αμαρτίες και όσο κι αν φωνάζουν οι διαιτολόγοι και οι γιατροί, δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί σε έναν τέτοιο πειρασμό.
Ζεόλιθος - Τι είναι, τι κάνει & πού χρησιμοποιείται; | Enallaktiko.gr
Ο ζεόλιθος (zeolite) είναι ένα πορώδες αργιλοπυριτικό άλας με ηφαιστειογενή προέλευση και χαρακτηρίζεται από την ιοντοανταλλακτική του ικανότητα. Με πιο απλά λόγια, έχει την ιδιότητα να δεσμεύει άλλα στοιχεία – ακόμη και ολόκληρες ενώσεις – προσλαμβάνοντας ή αποβάλλοντας νερό σε ποσοστό που φτάνει το 30% του βάρους του.