Δίαιτα express; Ευχαριστώ, δε θα πάρω.

Δίαιτα express; Ευχαριστώ, δε θα πάρω. | Enallaktiko.gr
Οι περισσότεροι από εμάς θα έχουμε κάπου διαβάσει ή ακούσει για κάποια επαναστατική δίαιτα ή κάποια δίαιτα express που θα μας βοηθήσει να χάσουμε τα κιλά των γιορτών ή να προετοιμαστούμε για την παραλία, χάνοντας 7 κιλά σε 7 ημέρες χωρίς στερήσεις, 8 κιλά σε μία μόνο εβδομάδα, 10 κιλά σε 15 ημέρες κ.ο.κ. 

Οι παραπάνω δίαιτες θα φάνταζαν σαν αστείο... αν δεν ήταν μάταιες, αλλά και επικίνδυνες. Στον αντίποδα λοιπόν των κατά τα άλλα ελκυστικών μεθόδων, μπορεί κανείς να ακολουθήσει μερικές απλές συμβουλές συνεχίζοντας να ζει κανονικά τη ζωή του, χάνοντας βάρος στη διαδρομή.

Βρες το σωστό κίνητρο!

Το "όταν βγω στην παραλία θα πάρω την εκδίκησή μου" δεν πρέπει να αποτελεί κίνητρο. Μία τέτοια προσέγγιση - αν και δεν αποκλείεται να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος - φαίνεται πως έχει τις ρίζες του σε μία σειρά από ανασφάλειες και μπορεί να οδηγήσει στην υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής, όπου πρέπει συνεχώς να επιβάλουμε στον εαυτό μας καταπιεστικές δοκιμασίες απλώς για να πληρούμε κάποια στάνταρ που μας τέθηκαν από άλλους.

Το κίνητρό μας λοιπόν πρέπει να είναι ουσιαστικό και σε κάθε περίπτωση να ξεκινά από εμάς και να καταλήγει σε εμάς, όπως είναι η βελτίωση της υγείας μας και της ποιότητας της ίδιας μας της ζωής.

Αγάπησε το σώμα σου!

Το σώμα μας είναι το σπίτι μας και μάλιστα είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε. Όπως είθισται λοιπόν σε ένα σπίτι που χρήζει ανακαίνισης, μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας σε αυτό αρκεί να το αποδεχθούμε, εντοπίζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

Προσοχή όμως στο κενό μεταξύ της αυτοεκτίμησης και του ναρκισσισμού!

Αντί για δίαιτα, ξεκίνα απλώς να ζεις υγιεινά!

Η δίαιτα, έτσι τουλάχιστον όπως την αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι από εμάς, αποτελεί μία βίαιη μεταβολή του βάρους μας μέσω της στέρησης. Αυτό όμως που θα μας βοηθήσει μακροπρόθεσμα δεν είναι μία παροδική στερητική δίαιτα, αλλά ένας άλλος τρόπος ζωής, ο οποίος θα περιλαμβάνει άσκηση και υγιεινή διατροφή.

Δεν είμαστε μόνοι

Φανταστείτε να προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα και όλοι στο σπίτι, στη δουλειά και στο δρόμο να καπνίζουν μανιωδώς. Όπως καταλαβαίνετε, κάτι τέτοιο θα δυσχέραινε κατά πολύ την προσπάθειά σας. Το ίδιο λοιπόν ισχύει και στην περίπτωση που εξετάζουμε.

Οι άνθρωποι του περιβάλλοντός μας μπορούν με τη στάση τους ή την απουσία τους να μας στηρίξουν ή να μας απογοητεύσουν. Είναι λοιπόν απαραίτητο σε κάθε μας προσπάθεια να έχουμε δίπλα μας τους σωστούς ανθρώπους και μόνον αυτούς.

Επικεντρώσου στην ουσία!

Η συντριπτική πλειοψηφία των πηγών της πληροφόρησής μας σχετικά με τις νέες μεθόδους ρύθμισης του βάρους μας επικεντρώνονται περισσότερο στη βελτίωση της εικόνας, παρά στο ουσιαστικό κομμάτι της υγείας. Έτσι, έχουμε εσφαλμένα μεταφέρει το πεδίο της συζήτησής μας στο φαίνεσθαι, τόσο που σε πολλές περιπτώσεις μας είναι αρκετό να φορέσουμε ένα κολάν που "μας αδυνατίζει", παρά να αδυνατίσουμε στ' αλήθεια.

Το θέμα μας όμως θα έπρεπε να είναι, όχι απλώς να βελτιώσουμε την εικόνα μας χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας, αλλά να βελτιώσουμε την υγεία μας καθεαυτή. 

Η ψυχολογία είναι εξίσου σημαντική

Η ψυχολογία είναι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας αν θέλουμε να ρυθμίσουμε το βάρος μας μακροπρόθεσμα, αλλά και με αξιοπρέπεια. Με καλή διάθεση λοιπόν όλα γίνονται ευκολότερα... ακόμη και η αντιμετώπιση της αποτυχίας!

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν

Είναι σημαντικό και ωφέλιμο να κρατάμε μία οπτιμιστική στάση απέναντι στα πράγματα. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να μαλώσουμε με την πραγματικότητα και την κοινή λογική. Ναι λοιπόν στην αισιοδοξία... όχι στις αυταπάτες! 

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευτούν

Διαβάστε επίσης

Μετατρέποντας ένα εγκαταλελειμμένο χωριό σε έργο τέχνης | Enallaktiko.gr
Πριν μερικά χρόνια, το 2008, ο τελευταίος κάτοικος ενός μικρού χωριού της Ταϊβάν, ο 86χρονος τότε Huang Yung-Fu, βρέθηκε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Η Κυβέρνηση της χώρας του είχε ανακοινώσει πως σκόπευε να κατεδαφίσει το χωριό του σε μία προσπάθεια ανοικοδόμησης ενός σύγχρονου συγκροτήματος διαμερισμάτων.
Smart tips: Παγάκια από σταφύλια | Enallaktiko.gr
Συχνά η κατάψυξη προσδίδει δυσάρεστες οσμές στα τρόφιμα που αποθηκεύουμε σε αυτή. Η αιτία είναι τα ίδια τα τρόφιμα και το γεγονός πως η πόρτα του καταψύκτη μας παραμένει μονίμως κλειστή.