0
Το αυγό ενισχύει την απώλεια βάρους; - Enallaktiko.gr

Το αυγό ενισχύει την απώλεια βάρους;


Το αυγό είναι ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας που κατά καιρούς έχει ενοχοποιηθεί για το συσχετισμό του με την αύξηση της χοληστερόλης. Ο παραπάνω ισχυρισμός βεβαίως έχει πια καταρριφθεί και το αυγό - με εξαίρεση τους αυστηρά χορτοφάγους - αποκτά και πάλι περίοπτη θέση στην καθημερινή μας διατροφή. 

Μάλιστα σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2008 στο International Journal of Obesity, κατά την οποία μελετήθηκε η επίδραση του αυγού ως πρωινό σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα ηλικίας μεταξύ 25 και 60 ετών, όταν αυτό συνδυάστηκε με δίαιτα μειωμένων θερμίδων, φάνηκε να ενισχύει την απώλεια βάρους.

Κατά την έρευνα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Τα μέλη της πρώτης ομάδας (Ομάδα "Egg") ακολούθησαν ένα ελεύθερο πρόγραμμα διατροφής, τρώγοντας όμως από δύο βραστά αυγά κάθε πρωί. Τα μέλη της δεύτερης ομάδας (Ομάδα "Egg Diet") έτρωγαν επίσης από δύο αυγά για πρωινό, με τη διαφορά ότι εδώ ακολουθούσαν μία δίαιτα μειωμένων θερμίδων. Στις άλλες δύο ομάδες δε δόθηκε αυγό για πρωινό, αλλά μία αντίστοιχη μερίδα σε κουλουράκια - η μία ακολούθησε μία ελεύθερη διατροφή (Ομάδα "Bagel") και η άλλη μία δίαιτα μειωμένων θερμίδων αντίστοιχα (Ομάδα "Bagel Diet").

Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία διήρκεσε 8 εβδομάδες έδειξαν πως η ομάδα Egg Diet εμφάνισε μεγαλύτερη μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) κατά 61%, μεγαλύτερη απώλεια βάρους κατά 65% και μεγαλύτερη απώλεια σε λίπος κατά 16% σε σχέση με την ομάδα Bagel Diet. Ωστόσο, μεταξύ των ομάδων Εgg και Βagel δε σημειώθηκαν σημαντικές διαφορές, κάτι που καταδεικνύει την επίδραση του αυγού μόνο όταν αυτό συνδυάζεται με δίαιτα χαμηλών θερμίδων. Αξίζει να σημειωθεί πως η ολική χοληστερόλη, η χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής (HDL) και χαμηλής πυκνότητας (LDL) καθώς και τα τριγλυκερίδια, δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των ομάδων.

Αν και η μη συμπερίληψη άλλων τροφών εκτός από αυγά και κουλούρια καθιστά τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας ελλιπή, ένα σπιτικό αυγό δεν παύει να αποτελεί μία τροφή σπουδαίας διατροφικής αξίας, η οποία μπορεί να μας χορτάσει, προσφέροντάς μας αρκετές θρεπτικές ουσίες, αλλά και να μας γεμίσει με ενέργεια στο ξεκίνημα της μέρας μας. 

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 


Το σχόλιό σου: