Υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI)

Υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) | Enallaktiko.gr
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ή αλλιώς BMI (Body Mass Index) επινοήθηκε το 1832 από τον Adolphe Quetelet και αποτελεί μέχρι και σήμερα την απλούστερη και πιο διαδεδομένη μέθοδο αξιολόγησης της σωματικής μας διάπλασης.
Πιο συγκεκριμένα, ο BMI ορίζεται ως το συνολικό τρέχον βάρος μας προς το ύψος μας εις το τετράγωνο (kg/m²) και - παρόλο που δε λαμβάνει υπόψιν τη μυϊκή μας μάζα και δεν υπολογίζει το ακριβές ποσοστό του λιπώδους ιστού στο σώμα μας - μας δίνει μία πρώτη γενική εικόνα της κατάστασής μας. Βεβαίως, εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως, ως διαιτολόγοι, δε μένουμε μόνο στον BMI, αλλά χρησιμοποιούμε και άλλους πιο εξειδικευμένους δείκτες που λαμβάνουν υπόψιν παράγοντες, οπως είναι το φύλο, η ηλικία, ο σωματότυπος κ.ο.κ..
Τα φυσιολογικά όρια του BMI στους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 18,5 και 24,9, κάτι που ισχύει ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή άλλου σωματομετρικού παράγοντα. Για ανηλίκους ηλικίας μεταξύ 5 και 19 ετών, τα ιδανικά όρια του εν λόγω δείκτη διαμορφώνονται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του ατόμου.
Στην παρακάτω φόρμα, μπορείτε να υπολογίσετε εύκολα το Δείκτη Μάζας του Σώματός σας, συμπληρώνοντας απλώς το ύψος και το βάρος σας. Οι επισημάνσεις που εμφανίζονται μετά τον υπολογισμό του BMI αναφέρονται αποκλειστικά σε ενήλικες.
Για ανηλίκους ηλικίας μεταξύ 5 και 19 ετών, τα ιδανικά όρια του εν λόγω δείκτη διαμορφώνονται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του ατόμου. Συγκεκριμένα, στα ανήλικα αγόρια τα ιδανικά όρια του BMI – σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – αποτυπώνονται σε αυτό το γράφημα, ενώ για τα ανήλικα κορίτσια, τα ιδανικά όρια αποτυπώνονται εδώ .

Υπολογισμός BMI

Για να υπολογίσετε τον BMI σας, συμπληρώστε το ύψος και το βάρος σας στα παρακάτω πεδία!
Καμία από τις παρακάτω πληροφορίες δεν αποθηκεύεται.
Οι επισημάνσεις που εμφανίζονται κατά τον υπολογισμό του BMI αναφέρονται αποκλειστικά σε ενήλικες.
Ύψος (cm)
Βάρος (kg)
Δείκτης Μάζας Σώματος

Ιδανικό βάρος βάσει ύψους

Το ιδανικό σου βάρος σύμφωνα με το ύψος σου, δηλαδή σύμφωνα με το εύρος του BMI που ορίζεται ως φυσιολογικό, κυμαίνεται μεταξύ ___ και ___ κιλών.
Βεβαίως, και εδώ ο παραπάνω υπολογισμός είναι αρκετά γενικός και σε πολλές περιπτώσεις όχι ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικός. Εξάλλου, υπάρχουν υπολογιστικοί τύποι πολύ πιο ακριβείς από τον παραπάνω, στους οποίους όμως θα αναφερθούμε σε άλλη ανάρτησή μας.
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο & πώς αντιμετωπίζεται; | Enallaktiko.gr
Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά, ακούμε από επαγγελματίες υγείας να αναφέρονται σε ένα σύνολο μεταβολικών διαταραχών με τον όρο μεταβολικό σύνδρομο. Τι είναι όμως το μεταβολικό σύνδρομο, τι το προκαλεί, ποια τα συμπτώματά του και ποιοι οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισής του;
Το γλουταμινικό οξύ, το MSG & το σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου | Enallaktiko.gr
Εδώ και δεκαετίες κυκλοφορεί ένας μύθος που έχει στιγματίσει σε κάποιο βαθμό την ασιατική κουζίνα και ειδικότερα την κινέζικη. Ο μύθος αυτός δεν είναι άλλος από το λεγόμενο σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου, ένας αδόκιμος όρος, ο οποίος - εκτός από το γεγονός ότι αγγίζει τα όρια του ρατσισμού - αποτελεί, όπως θα δούμε και παρακάτω, αποκύημα της φαντασίας ενός Αμερικανού ορθοπεδικού χειρούργου ονόματι Howard Steel.