Φύλλα μπανάνας για περιτύλιγμα

Φύλλα μπανάνας για περιτύλιγμα | Enallaktiko.gr
Σε μία προσπάθεια μείωσης του κόστους και του οικολογικού αποτυπώματος της συσκευασίας των προϊόντων της, μία μικρή αλυσίδα Supermarket, η Rimping, η οποία αριθμεί 6 καταστήματα στην πόλη Chiangmai της Ταϊλάνδης, εφάρμοσε μία έξυπνη και ταυτόχρονα φιλική προς το περιβάλλον ιδέα. Αντί για πλαστικές σακούλες για τη συσκευασία των φρούτων και των λαχανικών που πωλούνται στα καταστήματά της, χρησιμοποιήθηκαν... φύλλα μπανάνας!
Το αποτέλεσμα, εκτός από αισθητικά κομψό, θεωρήθηκε από πολλούς και καινοτόμο, καθώς αντικαθιστά τη χρήση της πλαστικής σακούλας από μία ευρεία γκάμα προϊόντων, αξιοποιώντας μάλιστα μία εντελώς φυσική και ακατέργαστη πρώτη ύλη σε αφθονία χωρίς ιδιαίτερη μέχρι τώρα χρηστικότητα.
Η ιδέα που - με τη βοήθεια των social media - διαδόθηκε σε ολόκληρη τη χώρα, σύντομα κέντρισε την προσοχή και άλλων αντίστοιχων εταιριών από το γειτονικό Βιετνάμ. Έτσι, μεγάλες αλυσίδες Supermarket όπως η Lotte Mart, η Saigon Co.Op και η Big C υιοθέτησαν την ιδέα, εφαρμόζοντάς τη σε αρκετά από τα καταστήματά τους. Μάλιστα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πρώτης, η εταιρεία κολοσσός σχεδιάζει την άμεση εφαρμογή της ιδέας στο σύνολο των καταστημάτων της.

Παρατηρήσεις

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Our World In Data, το Βιετνάμ με πληθυσμό που ξεπερνά κατά τι τα 95 εκατομμύρια κατοίκους, κατέχει την τέταρτη θέση παγκοσμίως στην κατάταξη των χωρών με τα περισσότερα πλαστικά απορρίμματα που πετιούνται στη θάλασσα (6%).
Η Ταϊλάνδη με πληθυσμό που ξεπερνά τα 69 εκατομμύρια κατοίκους κατέχει την πέμπτη θέση παγκοσμίως στη σχετική κατάταξη (3%).
Τη θλιβερή πρωτιά κατέχει η Κίνα (με πληθυσμό 1,4 δις κατοίκους) με το εντυπωσιακό 28% επί του συνόλου των πλαστικών που πετιούνται στη θάλασσα παγκοσμίως και ακολουθούν η Ινδονησία (264 εκατομμύρια κάτοικοι) με 10% και οι Φιλιππίνες (105 εκατομμύρια κάτοικοι) με 6%.
Μόνο οι πρώτες πέντε χώρες της κατάταξης που αναφέρθηκαν, οι οποίες ισοδυναμούν με το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού, πετούν κάθε χρόνο το 53% των πλαστικών που πετιούνται συνολικά στη θάλασσα παγκοσμίως! Συνεπώς, η υιοθέτηση πρακτικών σαν την παραπάνω έχει μία ιδιαίτερη σημασία όταν λαμβάνει χώρα σε αυτές.

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Το εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών | Enallaktiko.gr
Το να γίνει κάποιο λάθος στην παραγγελία ενός εστιατορίου δεν είναι ούτε κάτι σπάνιο, ούτε κάτι μεμπτό, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και εκεί εργάζονται άνθρωποι που ενίοτε κάνουν λάθη. Βεβαίως, τα λάθη δεν παύουν να προκαλούν εκνευρισμό, κάτι που ισχύει μάλλον παντού εκτός από ένα εστιατόριο στην καρδιά του Τόκιο.
Ιδέες: Από την 8ωρη στην 6ωρη εργασία | Enallaktiko.gr
Έχει περάσει περίπου ενάμισης αιώνας από το Σάββατο της 1ης Μαΐου του 1886, όταν περίπου 80.000 διαδηλωτές ξεκινούσαν την ειρηνική τους διαμαρτυρία στην πλατεία Haymarket του Chicago, του μεγαλύτερου βιομηχανικού κέντρου των Η.Π.Α εκείνη την εποχή. Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 300.000 εργαζόμενοι από όλη τη χώρα συμμετείχαν στην απεργία, διαδηλώνοντας μαζί με τις οικογένειές τους με κεντρικό σύνθημα το "8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνου".