Δυσανεξία στη λακτόζη: Συμπτώματα, διάγνωση & αντιμετώπιση

Δυσανεξία στη λακτόζη: Συμπτώματα, διάγνωση & αντιμετώπιση | Enallaktiko.gr

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι η αδυναμία της πλήρους διάσπασης της λακτόζης από τον ανθρώπινο οργανισμό και στη χώρα μας απαντάται στο 10-20% του εγγεγραμμένου πληθυσμού. 

Τι είναι η λακτόζη;

Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο, το οποίο συναντάται κυρίως στο γάλα σε περιεκτικότητα που κυμαίνεται μεταξύ 2% και 8%. Ο ανθρώπινος οργανισμός δε μπορεί να αξιοποιήσει τη λακτόζη απευθείας και γι' αυτό το λόγο εκκρίνει τη λακτάση, ένα ένζυμο που παράγεται στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου και που διασπά τη λακτόζη σε γαλακτόζη και γλυκόζη. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν έλλειψη του συγκεκριμένου ενζύμου, αδυνατούν να απορροφήσουν τη λακτόζη, κάτι που αποφέρει μία σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα. 

Συμπτώματα

Κατά την έλλειψη λακτάσης, η λακτόζη που λαμβάνεται από τις τροφές δε μπορεί να διασπαστεί σε γαλακακτόζη και γλυκόζη, κάτι που μπορεί να έχει ως παρενέργειες τη διάρροια, τη ναυτία, την τάση προς εμετό, τις κοιλιακές κράμπες και το φούσκωμα. Αν και χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του, ανάλογα με το βαθμό ευαισθησίας που παρουσιάζει κάθε άτομο, τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια έως πολύ ενοχλητικά. 

Ένα λάθος που συναντάται συχνά είναι η σύγχυση της δυσανεξίας στη λακτόζη με οποιασδήποτε άλλη περίπτωση δυσαπορρόφησης λακτόζης. Η δυσανεξία υπάρχει εκ γενετής, ενώ μία κοινή δυσαπορρόφηση μπορεί να οφείλεται σε επίκτητους παράγοντες όπως είναι η βακτηριακή υπερανάπτυξη, κάποια λοίμωξη ή βλεννογονική βλάβη στο λεπτό έντερο (βλ. κοιλιοκάκη), η νόσος του Crohn, η πρόσληψη φαρμάκων κ.α.

Διάγνωση

Λόγω της πολυπλοκότητας της σχέσης μεταξύ της πρόσληψης λακτόζης και των συμπτωμάτων που μπορεί να φέρει αυτή στον οργανισμό μας, η διάγνωση της δυσανεξίας πρέπει να αποδίδεται με προσοχή και μόνο στα άτομα όπου αυτή έχει τεκμηριωθεί μέσω δοκιμασιών. Τέτοιες δοκιμασίες είναι το τεστ δυσαπορρόφησης της λακτόζης μέσω παρακολούθησης της αύξησης της γλυκαιμίας, το τεστ αναπνοής με μέτρηση του εκπνεόμενου υδρογόνου μετά από χορήγηση λακτόζης και ο γενετικός έλεγχος για πρωτοπαθή δυσαπορρόφηση λακτόζης.

Αντιμετώπιση

Αν και στο εμπόριο υπάρχουν σήμερα σκευάσματα λακτάσης που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν από τα παραπάνω δυσάρεστα συμπτώματα, οριστική θεραπεία για τη δυσανεξία στη λακτόζη δεν υπάρχει, καθώς τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, κανένα από αυτά τα σκευάσματα δεν ενισχύει την παραγωγή λακτάσης από τον ίδιο μας τον οργανισμό. Η λύση προς το παρόν, για τα άτομα που αντιμετωπίζουν συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη είναι η πλήρης αποχή από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση βέβαια, θα πρέπει κανείς να αντικαταστήσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα με άλλες χρήσιμες για τον οργανισμό τροφές. Γι' αυτό το λόγο, σε περίπτωση διαγεγνωσμένης δυσανεξίας στη λακτόζη και αποχής από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καλό είναι κανείς να συμβουλεύεται κάποιον ειδικό. 

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Οι 12 χρήσεις της βότκας | Enallaktiko.gr
Η βότκα είναι το απόσταγμα του σιταριού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ που κυμαίνεται μεταξύ 35% και 50% και αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα δημοφιλέστερα οινοπνευματώδη ποτά στον κόσμο.
Το αβγό ενισχύει την απώλεια βάρους; | Enallaktiko.gr
Το αβγό είναι ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας που κατά καιρούς έχει ενοχοποιηθεί για το συσχετισμό του με την αύξηση της χοληστερόλης. Ο παραπάνω ισχυρισμός βεβαίως έχει πια καταρριφθεί και το αβγό - με εξαίρεση τους αυστηρά χορτοφάγους - αποκτά και πάλι περίοπτη θέση στην καθημερινή μας διατροφή.