Το αβγό ενισχύει την απώλεια βάρους;

Το αβγό ενισχύει την απώλεια βάρους; | Enallaktiko.gr
Το αβγό είναι ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας που κατά καιρούς έχει ενοχοποιηθεί για το συσχετισμό του με την αύξηση της χοληστερόλης. Ο παραπάνω ισχυρισμός βεβαίως έχει πια καταρριφθεί και το αβγό - με εξαίρεση τους αυστηρά χορτοφάγους - αποκτά και πάλι περίοπτη θέση στην καθημερινή μας διατροφή. 

Μάλιστα σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2008 στο International Journal of Obesity, κατά την οποία μελετήθηκε η επίδραση του αβγού ως πρωινό σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα ηλικίας μεταξύ 25 και 60 ετών, όταν αυτό συνδυάστηκε με δίαιτα μειωμένων θερμίδων, φάνηκε να ενισχύει την απώλεια βάρους.

Κατά την έρευνα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Τα μέλη της πρώτης ομάδας (Ομάδα "Egg") ακολούθησαν ένα ελεύθερο πρόγραμμα διατροφής, τρώγοντας όμως από δύο βραστά αβγά κάθε πρωί. Τα μέλη της δεύτερης ομάδας (Ομάδα "Egg Diet") έτρωγαν επίσης από δύο αβγά για πρωινό, με τη διαφορά ότι εδώ ακολουθούσαν μία δίαιτα μειωμένων θερμίδων. Στις άλλες δύο ομάδες δε δόθηκε αβγό για πρωινό, αλλά μία αντίστοιχη μερίδα σε κουλουράκια - η μία ακολούθησε μία ελεύθερη διατροφή (Ομάδα "Bagel") και η άλλη μία δίαιτα μειωμένων θερμίδων αντίστοιχα (Ομάδα "Bagel Diet").

Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία διήρκεσε 8 εβδομάδες έδειξαν πως η ομάδα Egg Diet εμφάνισε μεγαλύτερη μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) κατά 61%, μεγαλύτερη απώλεια βάρους κατά 65% και μεγαλύτερη απώλεια σε λίπος κατά 16% σε σχέση με την ομάδα Bagel Diet. Ωστόσο, μεταξύ των ομάδων Εgg και Βagel δε σημειώθηκαν σημαντικές διαφορές, κάτι που καταδεικνύει την επίδραση του αβγού μόνο όταν αυτό συνδυάζεται με δίαιτα χαμηλών θερμίδων. Αξίζει να σημειωθεί πως η ολική χοληστερόλη, η χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής (HDL) και χαμηλής πυκνότητας (LDL) καθώς και τα τριγλυκερίδια, δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των ομάδων.

Αν και η μη συμπερίληψη άλλων τροφών εκτός από αβγά και κουλούρια καθιστά τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας ελλιπή, ένα σπιτικό αβγό δεν παύει να αποτελεί μία τροφή σπουδαίας διατροφικής αξίας, η οποία μπορεί να μας χορτάσει, προσφέροντάς μας αρκετές θρεπτικές ουσίες, αλλά και να μας γεμίσει με ενέργεια στο ξεκίνημα της μέρας μας. 

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 


Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Δυσανεξία στη λακτόζη: Συμπτώματα, διάγνωση & αντιμετώπιση | Enallaktiko.gr
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι η αδυναμία της πλήρους διάσπασης της λακτόζης από τον ανθρώπινο οργανισμό και στη χώρα μας απαντάται στο 10-20% του εγγεγραμμένου πληθυσμού. 
DIY: Σπιτική οδοντόκρεμα για αρχάριους | Enallaktiko.gr
Το να φτιάξει κανείς τη δική του σπιτική οδοντόκρεμα δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεστε. Μπορεί βεβαίως η οδοντόκρεμά μας να μην έχει την πιο ωραία επίγευση ή να μην κάνει τον ίδιο αφρό, αλλά σίγουρα στερείται μίας σειράς αχρείαστων χημικών που δεν σχετίζονται με την υγιεινή των δοντιών μας.