Σε άλλους αρέσουν, σε άλλους όχι. Σε όλους όμως έχει τύχει κάποια στιγμή να καούμε τρώγοντας ηθελημένα ή άθελά μας μία καυτερή πιπεριά. Άλλοι ψάχνουν απεγνωσμένα για νερό, άλλοι τρώνε ψωμί κι άλλοι ψωμί βουτηγμένο σε λάδι. Τι είναι όμως αυτό που πραγματικά βοηθά; Ποιο από αυτά προσφέρει τη μεγαλύτερη ανακούφιση από το κάψιμο της πιπεριάς;
Από τι προκαλείται το κάψιμο;
Οι καυτερές πιπεριές οφείλουν την πικάντικη γεύση τους κυρίως στην
καψαϊκίνη, η οποία, μαζί με την ρεσινιφερατοξίνη, αποτελούν τις δύο πιο καυτερές φυσικές ουσίες που γνωρίζουμε.
Τα καψαϊκινοειδή παράγονται ως προστατευτικές ουσίες του φυτού για την αποτροπή των φυτοφάγων ζώων.
Η καψαϊκίνη ενεργοποιεί νευρώνες που στέλνουν στον εγκέφαλο σήματα πόνου, προκαλώντας το αίσθημα καψίματος που αντιλαμβανόμαστε. Οι νευρώνες αυτοί απελευθερώνουν τη λεγόμενη
ουσία P, ένα νευροδιαβιβαστή που πληροφορεί τον εγκέφαλο για την αίσθηση καψίματος.
Όχι στο νερό!
Η καψαϊκίνη είναι πρακτικά αδιάλυτη στο νερό, γεγονός που σημαίνει ότι η κατανάλωση νερού, ιδιαίτερα κρύου, όχι μόνο δε βοηθά, αλλά μπορεί να επιδεινώσει την αίσθηση καψίματος, καθώς εγκλωβίζει την καψαϊκίνη στους πόρους της στοματικής κοιλότητας.
Ναι στα λίπη!
Ως λιπόφιλη ουσία, η καψαϊκίνη διαλύεται καλύτερα σε λίπη. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση λιπαρών τροφών όπως το ελαιόλαδο, το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, το κακάο και η σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το κάψιμο.
Ναι στα γαλακτοκομικά!
Η
καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που περιέχεται κυρίως στο γάλα και τα παράγωγά του
(βούτυρο, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι, κεφίρ, αριάνι), μπορεί να ανακουφίσει από το κάψιμο, καθώς δεσμεύει την καψαϊκίνη και βοηθά στην απομάκρυνσή της από τους στοματικούς υποδοχείς.
Ναι στη ζάχαρη!
Η
κλίμακα Scoville μετρά την ένταση του καψίματος από την καψαϊκίνη, καθορίζοντας πόση αραίωση σε ζαχαρόνερο απαιτείται ώστε η πικάντικη γεύση να μην είναι πλέον αισθητή. Έτσι, η ζάχαρη μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση, αν και λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με τα λίπη και τα γαλακτοκομικά.
Όχι στο αλκοόλ!
Αν και το αλκοόλ μπορεί να διαλύσει την καψαϊκίνη, έχει την ιδιότητα να φράσσει τους στοματικούς πόρους, παρατείνοντας το κάψιμο, παρόμοια με την επίδραση του νερού.
Ο μιθριδατισμός
Ο μιθριδατισμός είναι η πρακτική της αυτοπροστασίας από μία ουσία μέσω της σταδιακής της λήψης σε πολύ μικρές δόσεις, η οποία οδηγεί στη δημιουργία ανθεκτικότητας. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν προσφέρει άμεση ανακούφιση από το κάψιμο.
Συμπέρασμα
Συνοψίζοντας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι τροφές με λιπαρά προσφέρουν τη μέγιστη ανακούφιση από το κάψιμο, καθώς διαλύουν την καψαϊκίνη πιο αποτελεσματικά από το νερό ή το αλκοόλ.
Σχόλια (0)