Έληξε το γάλα; Καν' το τυρί! | Enallaktiko.gr

Έληξε το γάλα; Καν' το τυρί!

Σε όσους συνηθίζουν να αγοράζουν φρέσκο γάλα λίγων ημερών, σίγουρα θα έχει τύχει να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να το πετάξουν επειδή έληξε. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να αποφύγουμε αυτήν την αχρείαστη σπατάλη, μετατρέποντας το ληγμένο γάλα μας σε ένα ωραιότατο κρεμώδες τυράκι.
Και επειδή έχουμε υπάρξει φοιτητές... δεν αναφερόμαστε στο γάλα που έχει ξεχαστεί στο ψυγείο για εβδομάδες, αλλά για το γάλα που έχει ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης του κατά 1-3 ημέρες και που ίσως να έχει ξινίσει ελαφρώς.

Διαδικασία

1. Σε ένα κατσαρολάκι ή σε ένα αντικολλητικό τηγανι, αφήνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά έως ότου πάρει μία βράση και στη συνέχεια το σβήνουμε με μία μεζούρα ξύδι.
2. Αφαιρούμε το σκεύος μας από τη φωτιά και αφήνουμε το ξύδι για περίπου 10' να κάνει τη δουλειά του.
3. Μόλις το γάλα μας "κόψει", το περνάμε από ένα σουρωτήρι, ώστε να αφαιρέσουμε τα περιττά υγρά.
4. Ξεπλένουμε το σκεύος μας και το επανατοποθετούμε στη φωτιά. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και έπειτα - σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά - προσθέτουμε το κομμένο γάλα που έχουμε στραγγίσει καλά με μία ξύλινη κουτάλα.
5. Καρυκεύουμε με λίγο ανθό αλατιού, μπούκοβο και ρίγανη, ανακατεύοντας καλά.
6. Μέσα σε λιγότερο από 5' λεπτά το τυράκι μας είναι έτοιμο.
Το τυρί μας μπορεί να φαγωθεί ζεστό ή κρύο σαν ντιπ, σαν άλειμμα πάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι, σαν μπουγιουρντί μαζί με ψιλοκομμένη ντοματούλα, πιπεριά και μπούκοβο (βλ. φωτογραφία) στην ομελέτα ή όπου αλλού θεωρούμε πως ταιριάζει.

Wine pairing

Ένας καλός συνδυασμός κρασιού για την παρασκευή μας θα ήταν ένα ξηρό λευκό κρασί με υψηλή οξύτητα και μεταλλικότητα, όπως είναι το Ασύρτικο και το Μοσχοφίλερο. Αν πάλι επιθυμούμε να συνδυάσουμε το τυράκι μας με ένα κόκκινο κρασί, τότε μία καλή επιλογή θα ήταν ένα κρασί με έντονα αρώματα, δροσερή οξύτητα και πλούσιο σώμα, όπως είναι το Αγιωργίτικο.

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.