Smart tips: Οι άγνωστες χρήσεις των αναψυκτικών τύπου Cola | Enallaktiko.gr

Οι άγνωστες χρήσεις των αναψυκτικών τύπου Cola

Η Coca-Cola, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες εταιρίες στον κόσμο, επινοήθηκε το 1886 στην Atlanta των ΗΠΑ από τον φαρμακοποιό John Pemberton. Δώδεκα χρόνια αργότερα, ένας άλλος φαρμακοποιός ονόματι Caleb Bradham, πρόσφερε στους πελάτες του στο New Bern της Βόρειας Καρολίνας το Brad's Drink, ένα κρύο χωνευτικό ρόφημα που αργότερα θα μετονόμαζε ο ίδιος σε Pepsi Cola.

Τα κύρια συστατικά των δύο πιο δημοφιλών, αλλά και των δεκάδων άλλων παρεμφερών αναψυκτικών είναι το νερό, η ζάχαρη, το ανθρακικό, το φωσφορικό οξύ (E338), το καραμελόχρωμα (E150), η καφεΐνη και αρκετές αρωματικές ύλες.

Η Cola ως φάρμακο

Ένα αναψυκτικό τύπου Cola μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, ενώ μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και ως καθαρτικό.

Με λίγη Cola μπορεί κανείς να ανακουφιστεί από τη ναυτία ή το στομαχόπονο, αρκεί να αφήσει πρώτα το αναψυκτικό να ξεθυμάνει.

Ένα αναψυκτικό τύπου Cola μπορεί να προλάβει ακόμη και μία κρίση άσθματος λόγω της καφεΐνης που περιέχει.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Κάνοντας γαργάρες, το ανθρακικό που περιέχει θα βοηθήσει στην αποκόλληση των φλεμάτων από το λαιμό μας.

Η Cola ως καθαριστικό μαγειρικών σκευών

Ένα αναψυκτικό τύπου Cola μπορεί να φανεί χρήσιμο στην περίπτωση που σας κάηκε το φαγητό στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα. Αφήνοντας λίγη ποσότητα αναψυκτικού να βράσει μέσα στο σκεύος, οι λεκέδες θα απομακρυνθούν ως δια μαγείας.

Με τον ίδιο τρόπο μία Cola μπορεί επίσης να βοηθήσει στον καθαρισμό του λίπους που έχει μείνει στα μαγειρικά σκεύη μετά το μαγείρεμα.

Η Cola ως καθαριστικό μεταλλικών επιφανειών

Ρίχνοντας λίγη Cola μέσα στο βραστήρα σας και αφήνοντάς τη μία ολόκληρη μέρα, θα δείτε όλα τα συσσωρευμένα άλατα να απομακρύνονται από την αντίσταση, ενώ θα καθαρίσει και το υπόλοιπο εσωτερικό του βραστήρα.

Με Cola μπορείτε επίσης να καθαρίσετε τα κοσμήματά σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα βουρτσίσετε με μία οδοντόβουρτσα βουτηγμένη σε λίγο από το αναψυκτικό και να τα ξεπλύνετε καλά. Δεν ενδείκνυται ωστόσο για πολύτιμα κοσμήματα ή για όσα έχουν πολύτιμες πέτρες.

Αν είστε συλλέκτης παλιών νομισμάτων, θα βρείτε την Cola χρήσιμη ακόμη και για τον καθαρισμό των νομισμάτων σας. Βουτώντας τα απλώς μέσα σε λίγη Cola, θα αποκτήσουν και πάλι την παλιά τους λάμψη.

Η Cola ως καθαριστικό της λεκάνης της τουαλέτας

Η Cola μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον καθαρισμό της τουαλέτας από το πουρί ή από το λίπος, χάρη στην καθαριστική ισχύ του κιτρικού οξέος που περιέχει ως ρυθμιστή οξύτητας.

Η Cola ως καθαριστικό ρούχων από το γάλα, το αίμα και το γράσο

Αν θέλετε να καθαρίσετε πιο αποτελεσματικά λεκέδες από γάλα, αίμα ή γράσο, βουτήξτε το λερωμένο σημείο μέσα σε λίγο αναψυκτικό και αφήστε το εκεί για 5 λεπτά. Έπειτα πλύνετέ το κανονικά.

Η Cola ως αντιοξειδωτικό

Ένα αναψυκτικό τύπου Cola  μπορεί να φανεί χρήσιμο στην αφαίρεση της σκουριάς χάρη στην αντιοξειδωτική ισχύ του κιτρικού οξέος που περιέχει.

Cola για τα μαλλιά

Εάν βάψατε τα μαλλιά σας και το χρώμα που βγήκε σας φαίνεται πολύ έντονο, λουστείτε με λίγη ξεθυμασμένη Cola και το χρώμα θα ανοίξει αμέσως!

Η Cola ως εικαστικό εργαλείο

Με λίγη Pepsi ή Coca-Cola μπορείτε να κάνετε μία ολοκαίνουργια φωτογραφία να μοιάζει σαν παλιά. Βουρτσίστε ελαφρώς τη φωτογραφία με λίγο αναψυκτικό και στεγνώστε τη γρήγορα. Μην τη στεγνώσετε υπερβολικά γιατί θα παραμορφωθεί τελείως. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες σας που θέλετε να δείχνουν σαν παλιές.

Η Cola ως ζιζανιοκτόνο

Με λίγη Cola μπορείτε επίσης να απαλλαγείτε από τις κάμπιες και τους γυμνοσάλιαγκες που καταστρέψουν τα φυτά σας. Αν προσθέσετε λίγο από το αναψυκτικό σε μερικά πιατάκια γλάστρας και τα τοποθετήσετε στον κήπο σας, η γλυκιά μυρωδιά της Cola θα προσελκύσει τους ανεπιθύμητους επισκέπτες και μόλις πέσουν μέσα - δυστυχώς για εκείνους - δε θα μπορούν να ξαναβγούν.

Λίγη Cola μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως ρυθμιστής οξύτητας για το χώμα των φυτών σας, μειώνοντας το pH του.

Η Cola ως καταπραϋντικό στα τσιμπηματα μεδουσών

Το κιτρικό οξύ που εμπεριέχεται στην Cola την καθιστά ένα άριστο καταπραϋντικό στα τσιμπημάτων των μεδουσών.

Παράρτημα:

Η Coca-Cola αρχικά προοριζόταν για φαρμακευτική χρήση και συγκεκριμένα ως φάρμακο κατά των πονοκεφάλων, ενώ η Pepsi ως χωνευτικό (εξ ου και η ονομασία της, η οποία έχει τις ρίζες της στην ελληνική λέξη "πέψη"). 

Κάθε κουτάκι των 330ml περιέχει περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Η Coca-Cola μέχρι το 1905 περιείχε κοκαΐνη, ουσία η οποία εκείνη την εποχή χρησιμοποιείτο νόμιμα ως αναλγητικό. Την κοκαΐνη αντικατέστησε στις αρχές του 20ού αιώνα η καφεΐνη.

Η παραγωγή της Coca-Cola είναι ίση με τη παραγωγή νερού στους Καταρράκτες του Νιαγάρα, δηλαδή περίπου 1,5 εκατ. λίτρα ανά δευτερόλεπτο.

Σε διάφορες χώρες του κόσμου τα αναψυκτικά τύπου Cola σερβίρονται και ζεστά, ενώ σε άλλες συνοδεύουν τον καφέ αντί για νερό.

Περισσότερες από 15.000 αναψυκτικά τύπου Cola καταναλώνονται σε όλον τον κόσμο κάθε δευτερόλεπτο.

Στις ΗΠΑ, τα φορτηγά που μεταφέρουν το κύριο συμπυκνωμένο διάλυμα των αναψυκτικών τύπου Coca πρέπει να φέρουν το σήμα "Hazardous Material" που σημαίνει "Υλικό Υψηλού Κινδύνου".

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.