Spring rolls αλά Ελληνικά στο air fryer

Spring rolls αλά Ελληνικά στο air fryer

Τα spring rolls είναι ένα ελαφρύ και τραγανό ορεκτικό συνήθως με γέμιση λαχανικών, το οποίο συνοδεύεται από γλυκόξινες ή πικάντικες σάλτσες.
Η προέλευσή τους χρονολογείται πριν από περισσότερα από χίλια χρόνια στην Κίνα και ο λόγος που εμπεριέχουν την Άνοιξη στο όνομά τους είναι γιατί παραδοσιακά φτιάχνονταν κατά τον εορτασμό της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, η οποία πέφτει μεταξύ 21/1 και 20/2, δηλαδή λίγο πριν την Άνοιξη.
Τα πρώτα ίχνη της συνταγής εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Τανγκ (618-907 μ.Χ.) με λεπτά ψωμάκια, τα οποία γεμίζονταν με διάφορα λαχανικά ως σύμβολο ανανέωσης και ευημερίας για τη νέα χρονιά.
Σήμερα, εκτός από την Κινέζικη κουζίνα, θα τα συναντήσουμε συχνά στο Βιετνάμ και στις Φιλιππίνες, φρέσκα ή τηγανητά, με φύλλο ρυζιού ή άλλο φύλλο, με γαρίδες ή χοιρινό κρέας, με μανιτάρια ή κρεμμύδι και διάφορα μυρωδικά.
Στη δική μας περίπτωση, θα φτιάξουμε μία ελληνική εκδοχή τους, χρησιμοποιώντας φριτέζα αέρος, ώστε να αποφύγουμε το βαθύ τηγάνησμα, εντάσσοντάς τα στην καθημερινότητά μας χωρίς τύψεις.
Χρόνος προετοιμασίας: 25'
Χρόνος ψησίματος: 12'
Βαθμός δυσκολίας: 2/5
Extra εξολισμός: Air-fryer

Μερίδες

Πόσα spring rolls θέλεις να φτιάξεις;

Υλικά

Φύλλα για spring rolls
Στο εμπόριο κυκλοφορούν φύλλα ρυζιού για spring rolls, αλλά μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε και κοινό φύλλο κρούστας. Φυσικά το αποτέλεσμα δε θα είναι το ίδιο, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα σας απογοητεύσει.
Καρότο τριμμένο
Πιπεριά κόκκινη
Λάχανο τριμμένο
Ελαιόλαδο
Στην πιο διαδεδομένη εκδοχή των spring rolls, αντί για το δικό μας ελαιόλαδο, χρησιμοποιείται ραφιναρισμένο σησαμέλαιο για το τηγάνησμα και παρθένο σησαμέλαιο, το οποίο προστίθεται ωμό επάνω στα λαχανικά. Αν έχετε στη διάθεσή σας παρθένο σησαμέλαιο σας συστήνω να το χρησιμοποιήσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε λίγους σπόρους σουσαμιού μέσα στα λαχανικά σας.
Αλάτι
Στην αυθεντική εκδοχή των spring rolls δεν προστίθεται αλάτι, αλλά σόγια σως. Αν έχετε στη διάθεσή σας, αντικαταστήστε το κάθε μέρος αλατιού με δύο μέρη σόγιας.
Τζίντζερ

Διαδικασία

1. Προετοιμάζουμε τα λαχανικά μας, τρίβοντας το καρότο και το λάχανο και κόβοντας την πιπεριά σε πολύ λεπτές λωρίδες.
2. Ζεσταίνουμε το λάδι μας σε ένα τηγάνι και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα λαχανικά μας μέχρι να μαλακώσουν.
3. Προσθέτουμε το τζίντζερ και το αλάτι ή τη σόγια σως και ανακατεύουμε. Αν έχουμε στη διάθεσή μας σησαμέλαιο, αυτή είναι μία καλή στιγμή για να αρωματίσουμε τα λαχανικά μας.
4. Γεμίζουμε τα φύλλα με το μείγμα των λαχανικών μας και στη συνέχεια τυλίγουμε σε ρολά, κλείνοντας πρώτα τις άκρες.
5. Με ένα πινέλο αλείφουμε κάθε spring roll με λίγο ελαιόλαδο και τα τοποθετούμε στο air fryer.
6. Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 12' ή μέχρι να ροδίσουν.
7. Σερβίρουμε, συνοδεύοντάς τα με μία γλυκόξινη ή ακόμη και καυτερή σάλτσα.
Δοκιμάστε τα συνοδεύσετε τα ρολάκια σας με μία μαρμελάδα πιπεριάς ή με ένα πικάντικο τσάτνεϊ πιπερόμελο από τα κτήματα Ναουμίδη και θα με θυμηθείτε!

Διατροφική αξία*

Ενέργεια 80 kcal
Λιπαρά 2,5 g
εκ των οποίων κορεσμένα 0,5 g
Υδατάνθρακες 12,0 g
εκ των οποίων σάκχαρα 2,0 g
Εδώδιμες ίνες 1,0 g
Πρωτεΐνες 2,0 g
Αλάτι 0,6 g
*: Κατά προσέγγιση υπολογισμός ανά τεμάχιο 75 γραμμαρίων (83g αν είναι ωμά).

Wine pairing

Τα spring rolls μπορούν να συνδυαστούν ιδανικά με λευκά κρασιά υψηλής οξύτητας όπως είναι το Sauvignon Blanc, καθώς και αρωματικά λευκά όπως το Riesling. Από τον ελληνικό αμπελώνα ένα Ασύρτικο με τη χαρακτηριστική του μεταλλικότητα φαντάζει η τέλεια επιλογή.

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.