Μανιτάρια με μουστάρδα & δενδρολίβανο

Μανιτάρια με μουστάρδα & δενδρολίβανο | Enallaktiko.gr
Τα μανιτάρια είναι μία τροφή με λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά, αλλά πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης D και βιταμινών του συμπλέγματος Β, καθώς και μετάλλων όπως το κάλιο, ο φώσφορος και το σελήνιο. 
Είναι επίσης πλούσια σε ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες, όπως οι β-γλυκάνες, καθώς και και σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν πρωτίστως στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
Αν και συνήθως κατατάσσονται στα λαχανικά, τα μανιτάρια δεν είναι τίποτε άλλο από μύκητες. Τα είδη τους είναι εκατοντάδες, ωστόσο τα βρώσιμα είδη περιορίζονται σε μόλις μερικές δεκάδες.
Οι πιο γνωστές εδώδιμες ποικιλίες μανιταριών στη χώρα μας είναι τα agaricus, τα pleurotus και τα porto bello, τα οποία μπορούμε να βρούμε φρέσκα στα ράφια των supermarket. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές ακόμη ποικιλίες που θα τις βρείτε πιο εύκολα σε αποξηραμένη μορφή και που αξίζει να δοκιμάσετε, διευρύνοντας τους γαστρονομικούς σας ορίζοντες. Κάποιες από αυτές μπορείτε μάλιστα να τις βρείτε και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα.
Χρόνος προετοιμασίας 1 μερίδας: 10'
Χρόνος μαγειρέματος 1 μερίδας: 10'
Βαθμός δυσκολίας: 1/5

Ποσότητα

Επιλέξτε αριθμό μερίδων!

Υλικά

Φρέσκα μανιτάρια
Για την εκτέλεση της συνταγής εμείς χρησιμοποιήσαμε μανιτάρια Agaricus.
Αποξηραμένα μανιτάρια
Η προσθήκη αποξηραμένων μανιταριών είναι προαιρετική. Ωστόσο, η διαφορά που θα χαρίσει στο πιάτο σας ακόμη και μία τόσο μικρή προσθήκη, είναι στ' αλήθεια καθοριστική.
Μουστάρδα
Νερό
Για τον ευκολότερο υπολογισμό του νερού, λάβετε υπόψιν πως ένα φλιτζάνι του τσαγιού έχει χωρητικότητα περίπου 240ml.
Αντί για νερό, μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε την ίδια ποσότητα σε λευκό ξηρό κρασί.
Χυμός λεμονιού
ανάλογα με το γούστο
Το λεμόνι είναι αυτό που θα εξισορροπήσει την έντονα γήινη γεύση των μανιταριών. Ωστόσο, αν χρησιμοποιήσετε κρασί, μπορείτε ακόμη και να το παραλείψετε.
Ελαιόλαδο
Δενδρολίβανο
Μαύρο πιπέρι
ανάλογα με το γούστο
Μαϊντανός
ανάλογα με το γούστο

Διαδικασία

1. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια μας με λίγο χαρτί κουζίνας ή με ένα καθαρό στεγνό σφουγγάρι.
Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε και αποξηραμένα μανιτάρια, δοκιμάστε να τα μουλιάσετε μέσα στο νερό ή το κρασί που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε. Εδώ, ωστόσο, λάβετε υπόψιν πως το υγρό στοιχείο σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν καλό να έχει προηγουμένως θερμανθεί.
2. Κόβουμε τα μανιτάρια στο μέγεθος της αρεσκείας μας, προθερμαίνοντας παράλληλα το τηγάνι που θα χρησιμοποιήσουμε.
3. Σε μέτρια φωτιά "σοτάρουμε" τα φρέσκα μανιτάρια χωρίς λάδι για περίπου 1'. 
4. Στη συνέχεια προσθέτουμε το υγρό στοιχείο και τα αποξηραμένα μανιτάρια (αν βάλουμε) μαζί με τη μουστάρδα και το δενδρολίβανο, ανακατεύοντας και αφήνοντας τη σάλτσα μας να "δέσει" για μερικά λεπτά.  
5. Σβήνουμε τη φωτιά και αποσύρουμε το σκεύος μας από την εστία. Έπειτα προσθέτουμε, το χυμό λεμονιού (αν βάλουμε), το ελαιόλαδο, το μαύρο πιπέρι και το μαϊντανό, ανακατεύουμε μία τελευταία φορά πριν σερβίρουμε.
Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε λεμόνι, αξίζει επίσης να δοκιμάσετε να προσθέσετε και λίγο από το ξύσμα του.

Παρατηρήσεις

Η παραπάνω συνταγή μπορεί να μας δώσει ένα ισορροπημένο κυρίως γεύμα σε συνδυασμό με 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι (περίπου 120g μαγειρεμένο) και τη συνοδεία σαλάτας. Ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει κάλλιστα και ένα ωραίο ορεκτικό μαζί με φρέσκο ψωμάκι σε πιο επίσημα τραπέζια. Σε αυτήν την περίπτωση βεβαίως, λάβετε υπόψιν πως η μία μερίδα κυρίους γεύματος αντιστοιχεί σε 2 μερίδες ορεκτικού.
Όσον αφορά το ελαιόλαδο, επιλέξαμε να μη χρησιμοποιήσουμε καθόλου κατά το σοτάρισμα των μανιταριών – καθώς, ούτως ή άλλως, δεν επηρεάζει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα της παρασκευής μας – προσθέτοντάς το όλο στο τέλος, ώστε να κρατήσει τη σπιρτάδα, αλλά και τη θρεπτικότητά του.
Τέλος, όπως θα έχετε προσέξει, στη συνταγή μας δεν έχουμε χρησιμοποιήσει καθόλου αλάτι, καθώς η μουστάρδα έχει αρκετό από μόνη της.

Wine Pairing

Τα μανιτάρια με μουστάρδα και δενδρολίβανο μπορούν να συνοδευτούν ιδανικά με ένα ξηρό λευκό κρασί με υψηλή οξύτητα και μεταλλικότητα. Ποικιλίες όπως είναι το Sauvignon Blanc, το Pinot Grigio, το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και η Μαλαγουζιά μπορούν να ισορροπήσουν με την πικάντικη γεύση της μουστάρδας, αλλά και τη συνολική οξύτητα της σάλτσας μας, συμπληρώνοντας παράλληλα τις γήινες αποχρώσεις των μανιταριών και παντρεύοντας τις μοναδικές βοτανικές τους νότες με τα αρώματα του δενδρολίβανου και του μαϊντανού.

Διατροφική αξία*

Ενέργεια 187kcal
Λιπαρά 12,2g
εκ των οποίων κορεσμένα  3,3g
Υδατάνθρακες 13,4g
Εδώδιμες ίνες 4,1g
Πρωτεΐνες 12,8g
Αλάτι 1,4g
*: Κατά προσέγγιση υπολογισμός ανά μερίδα 340 γραμμαρίων (χωρίς ρύζι & σαλάτα)
Αγόρασε προϊόντα μανιταριών ››

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Εύκολο σορμπέ πεπόνι χωρίς ζάχαρη | Enallaktiko.gr
Το σορμπέ είναι ένα είδος παγωτού, το οποίο όμως δεν περιέχει γάλα, λίπος ή αβγό. Για να το παρασκευάσουμε θα χρειαστούμε μόλις δύο βασικά συστατικά - κάποιο φρούτο και κάποια γλυκαντική ουσία. Έτσι, σε αντίθεση με τα περισσότερα παγωμένα γλυκίσματα, το σορμπέ αποτελεί μία καλή επιλογή για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους.
Μελιτζανοσαλάτα σε 6+1 παραλλαγές | Enallaktiko.gr
Η μελιτζανοσαλάτα αποτελεί ένα δημοφιλές ορεκτικό τόσο της αραβικής, όσο και της βαλκανικής κουζίνας. Στη χώρα μας έχουμε την "πολίτικη" και την "αγιορείτικη" εκδοχή της, ενώ δε λείπουν και οι νεωτεριστικές παραλλαγές που τη θέλουν με προσθήκη μαγιονέζας, πατάτας, φέτας, παρμεζάνας και άλλων υλικών.