Χρόνος μαγειρέματος 1 μερίδας: 10'
Βαθμός δυσκολίας: 1/5
Ποσότητα
Επιλέξτε αριθμό μερίδων!
Υλικά
Φρέσκα μανιτάρια Για την εκτέλεση της συνταγής εμείς χρησιμοποιήσαμε μανιτάρια Agaricus. Αποξηραμένα μανιτάρια Η προσθήκη αποξηραμένων μανιταριών είναι προαιρετική. Ωστόσο, η διαφορά που θα χαρίσει στο πιάτο σας ακόμη και μία τόσο μικρή προσθήκη, είναι στ' αλήθεια καθοριστική. Μουστάρδα Νερό Για τον ευκολότερο υπολογισμό του νερού, λάβετε υπόψιν πως ένα φλιτζάνι του τσαγιού έχει χωρητικότητα περίπου 240ml. Αντί για νερό, μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε την ίδια ποσότητα σε λευκό ξηρό κρασί. Χυμός λεμονιού ανάλογα με το γούστο Το λεμόνι είναι αυτό που θα εξισορροπήσει την έντονα γήινη γεύση των μανιταριών. Ωστόσο, αν χρησιμοποιήσετε κρασί, μπορείτε ακόμη και να το παραλείψετε. Ελαιόλαδο Δενδρολίβανο Μαύρο πιπέρι ανάλογα με το γούστο Μαϊντανός ανάλογα με το γούστοΔιαδικασία
1. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια μας με λίγο χαρτί κουζίνας ή με ένα καθαρό στεγνό σφουγγάρι. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε και αποξηραμένα μανιτάρια, δοκιμάστε να τα μουλιάσετε μέσα στο νερό ή το κρασί που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε. Εδώ, ωστόσο, λάβετε υπόψιν πως το υγρό στοιχείο σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν καλό να έχει προηγουμένως θερμανθεί. 2. Κόβουμε τα μανιτάρια στο μέγεθος της αρεσκείας μας, προθερμαίνοντας παράλληλα το τηγάνι που θα χρησιμοποιήσουμε. 3. Σε μέτρια φωτιά "σοτάρουμε" τα φρέσκα μανιτάρια χωρίς λάδι για περίπου 1'. 4. Στη συνέχεια προσθέτουμε το υγρό στοιχείο και τα αποξηραμένα μανιτάρια (αν βάλουμε) μαζί με τη μουστάρδα και το δενδρολίβανο, ανακατεύοντας και αφήνοντας τη σάλτσα μας να "δέσει" για μερικά λεπτά. 5. Σβήνουμε τη φωτιά και αποσύρουμε το σκεύος μας από την εστία. Έπειτα προσθέτουμε, το χυμό λεμονιού (αν βάλουμε), το ελαιόλαδο, το μαύρο πιπέρι και το μαϊντανό, ανακατεύουμε μία τελευταία φορά πριν σερβίρουμε. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε λεμόνι, αξίζει επίσης να δοκιμάσετε να προσθέσετε και λίγο από το ξύσμα του.Παρατηρήσεις
Η παραπάνω συνταγή μπορεί να μας δώσει ένα ισορροπημένο κυρίως γεύμα σε συνδυασμό με 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι (περίπου 120g μαγειρεμένο) και τη συνοδεία σαλάτας. Ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει κάλλιστα και ένα ωραίο ορεκτικό μαζί με φρέσκο ψωμάκι σε πιο επίσημα τραπέζια. Σε αυτήν την περίπτωση βεβαίως, λάβετε υπόψιν πως η μία μερίδα κυρίους γεύματος αντιστοιχεί σε 2 μερίδες ορεκτικού. Όσον αφορά το ελαιόλαδο, επιλέξαμε να μη χρησιμοποιήσουμε καθόλου κατά το σοτάρισμα των μανιταριών – καθώς, ούτως ή άλλως, δεν επηρεάζει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα της παρασκευής μας – προσθέτοντάς το όλο στο τέλος, ώστε να κρατήσει τη σπιρτάδα, αλλά και τη θρεπτικότητά του. Τέλος, όπως θα έχετε προσέξει, στη συνταγή μας δεν έχουμε χρησιμοποιήσει καθόλου αλάτι, καθώς η μουστάρδα έχει αρκετό από μόνη της.Wine Pairing
Τα μανιτάρια με μουστάρδα και δενδρολίβανο μπορούν να συνοδευτούν ιδανικά με ένα ξηρό λευκό κρασί με υψηλή οξύτητα και μεταλλικότητα. Ποικιλίες όπως είναι το Sauvignon Blanc, το Pinot Grigio, το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και η Μαλαγουζιά μπορούν να ισορροπήσουν με την πικάντικη γεύση της μουστάρδας, αλλά και τη συνολική οξύτητα της σάλτσας μας, συμπληρώνοντας παράλληλα τις γήινες αποχρώσεις των μανιταριών και παντρεύοντας τις μοναδικές βοτανικές τους νότες με τα αρώματα του δενδρολίβανου και του μαϊντανού.Διατροφική αξία*
Ενέργεια | 187kcal |
Λιπαρά | 12,2g |
εκ των οποίων κορεσμένα | 3,3g |
Υδατάνθρακες | 13,4g |
Εδώδιμες ίνες | 4,1g |
Πρωτεΐνες | 12,8g |
Αλάτι | 1,4g |
Σχόλια (0)