Άλμη για τη φέτα σας

Άλμη για τη φέτα σας | Enallaktiko.gr
Η μακρά συντήρηση της φέτας, ως γνωστόν, επιτυγχάνεται μέσα σε άλμη. Η άλμη δεν είναι τίποτε άλλο παρά αλατόνερο, το οποίο έχει υποστεί προηγουμένως θερμική επεξεργασία. Για τη συντήρηση λοιπόν της φέτας μας οι επιλογές μας είναι δύο, είτε να ζητήσουμε να μας δώσουν λίγη μαζί με τη φέτα που αγοράσαμε, είτε να τη φτιάξουμε οι ίδιοι. 

Ποσότητα

Επιλέξτε ποσότητα σε ml!

Υλικά

Νερό
Αλάτι

Διαδικασία

1. Προσθέτουμε το νερό σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού.
Ο λόγος που βράζουμε το νερό είναι για να το απαλλάξουμε από τους μικροοργανισμούς που ζουν σε αυτό.
2. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε με μία καθαρή ξύλινη κουτάλα μέχρι το αλάτι μας να διαλυθεί εντελώς.
Μία μέθοδος υπολογισμού, την οποία εφάρμοζαν οι γιαγιάδες μας ήταν να τοποθετούν μέσα στο αλατισμένο νερό μία ελιά ή ένα φρέσκο αβγό. Όταν έβλεπαν την ελιά ή το αβγό να ανεβαίνει στην επιφάνεια του νερού, τότε ήξεραν πως είχαν προσθέσει τη σωστή ποσότητα.
3. Αφήνουμε το νερό να κρυώσει και στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε ένα καθαρό σκεύος της επιλογής μας. 
4. Τοποθετούμε το σκεύος μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, ώστε η θερμοκρασία του να φτάσει στους 4ºC.
Ο λόγος που θέλουμε την άλμη μας στους 4ºC είναι γιατί σε αυτή τη θερμοκρασία το νερό αποκτά τη μέγιστη δυνατή πυκνότητά του. Επίσης, σε θερμοκρασίες μικρότερες των 5ºC οι μικροοργανισμοί, αν και μπορούν να επιβιώσουν, δε μπορούν να αναπτυχθούν, γεγονός που βοηθάει στην περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου συντήρησης της φέτας μας.
5. Βγάζουμε την άλμη από το ψυγείο και τοποθετούμε μέσα σε αυτήν τη φέτα μας. Η άλμη πρέπει να σκεπάζει το τυρί, διαφορετικά θα πρέπει είτε να αλλάξουμε μπολ, είτε να φτιάξουμε επιπλέον άλμη. 
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Τι είναι η ακουαφάβα & πώς φτιάχνεται; | Enallaktiko.gr
Φαντάσου να υπήρχε ένα φυσικό συστατικό, το οποίο μέχρι σήμερα πετούσες και το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει το αβγό στη μαγιονέζα, στη μαρέγκα, στο κέικ, στο παντεσπάνι, στα pancakes, στο παγωτό, στα κοκτέιλ, στη μους σοκολάτας, στα μπισκότα, στα brownies κ.α.. Το συστατικό αυτό υπάρχει και λέγεται aquafaba!
Συνταγές: Εύκολη μους σοκολάτας με αβοκάντο | Enallaktiko.gr
Υπάρχουν κάποιες συνταγές που μας δίνουν τόσο νόστιμες δημιουργίες και ταυτόχρονα είναι τόσο εύκολες, που όταν τις ανακαλύψουμε είναι δύσκολο να μην αναφωνήσουμε "Μα πώς δεν το είχα σκεφτεί νωρίτερα;". Μία τέτοια συνταγή είναι και αυτή της μους σοκολάτας με αβοκάντο.