Η μαγιονέζα αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο δημοφιλείς σάλτσες που έγινε ευρέως γνωστή μέσω της ραγδαίας διάδοσης της γαλλικής κουζίνας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα αρκετά απλό γαλάκτωμα με βασικά συστατικά κάποιο φυτικό λάδι ή μείγμα φυτικών λαδιών σε περιεκτικότητα έως και 80% και κρόκο αβγού σε περιεκτικότητα που να μην ξεπερνά το 6% επί του τελικού προϊόντος. Στη μαγιονέζα προστίθεται επίσης χυμός λεμονιού ή και ξύδι, μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι, ενώ τέλος, μπορεί να προστεθεί ακόμη το ασπράδι του αβγού... ακόμη και νερό.
Ωστόσο, με 90kcal και 10g λίπους (εκ των οποίων το 1,5g είναι κορεσμένα λιπαρά)ανά κουταλιά, η μαγιονέζα προφανώς θα πρέπει να αποτελέσει παρελθόν για κάποιον που θέλει να χάσει βάρος ή έστω να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες.
Επειδή όμως ένας κόσμος χωρίς μαγιονέζα θα ήταν ιδιαίτερα αφιλόξενος για πολλούς από εμάς, στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κλασική μαγιονέζα με ένα εφάμιλλο σε γεύση γαλάκτωμα από αβοκάντο.
Χρόνος προετοιμασίας: 10' Βαθμός δυσκολίας:1/5
Μερίδες
Πόσα ώριμα αβοκάντο έχεις στη διάθεσή σου;
Υλικά
ΑβοκάντοΤο πιο σημαντικό και ίσως το πιο δύσκολο σημείο για την επιτυχία της συνταγής μας, είναι τo αβοκάντο που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι ώριμο.Μία καλή συμβουλή σχετικά με τα αβοκάντο είναι να τα προμηθεύεστε αρκετές ημέρες πριν τα χρησιμοποιήσετε, αφήνοντάς εκτός ψυγείου την ποσότητα που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε πρώτα. Μόλις διαπιστώσετε πως τα αβοκάντο σας έχουν ωριμάσει, μπορείτε να τα καταναλώσετε άμεσα ή να τα φυλάξετε για λίγες ακόμη μέρες στο ψυγείο. Τέλος, μπορείτε να προστατέψετε τυχόν περισσεύματα από την οξείδωση (μαύρισμα), περνώντας την επιφάνειά τους με λίγο λεμόνι και καλύπτοντάς την με μία μεμβράνη.ΕλαιόλαδοΧυμός λεμονιούΜουστάρδαΑνθός αλατιούΝερόΑνάλογα με το πόσο υδαρές θέλετε το μείγμα σας, μπορείτε να προσθέσετε λίγο επιπλέον νερό μέχρι να σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα.
Διαδικασία
1. Με ένα μαχαίρι κόβουμε προσεκτικά το ώριμο αβοκάντο στη μέση. Έπειτα, αφαιρούμε το κουκούτσι του και με ένα κουτάλι του γλυκού μεταφέρουμε τη σάρκα του απευθείας στον κάδο του multi.
2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και αλέθουμε για περίπου 1' έως ότου το γαλάκτωμά μας αποκτήσει την επιθυμητή υφή.
3. Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο βάζο και αποθηκεύουμε στο ψυγείο για έως και 2 ημέρες.
Διατροφική αξία*
Ενέργεια
32 kcal
Λιπαρά
2,9 g
εκ των οποίων κορεσμένα
0,4 g
Υδατάνθρακες
1,6 g
εκ των οποίων σάκχαρα
0,1 g
Εδώδιμες ίνες
1,3 g
Πρωτεΐνες
0,4 g
Αλάτι
0 g
*: Κατά προσέγγιση υπολογισμός ανά κουταλιά της σούπας (20 g)
Παρατηρήσεις
Παρόλο που το αβοκάντο είναι φρούτο, διατροφικά συγκαταλέγεται στην κατηγορία του λίπους (όπως και η ελιά). Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία ως γνωστόν μπορούν να μειώσουν τη συνολική, αλλά και την "κακή" LDL χοληστερόλη, αυξάνοντας ταυτόχρονα την καλή HDL. Επιπλέον, περιέχει πολυακόρεστα Ω3 και Ω6 λιπαρά και μάλιστα σε πολύ καλή μεταξύ τους αναλογία. Τέλος, το αβοκάντο αποτελεί μία πλούσια πηγή καλίου, φυτικών ινών, αλλά και αρκετών βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Σχόλια (0)