Συνταγές: Εύκολη μαγιονέζα από αβοκάντο

Συνταγές: Εύκολη μαγιονέζα από αβοκάντο | Enallaktiko.gr
Η μαγιονέζα αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο δημοφιλείς σάλτσες που έγινε ευρέως γνωστή μέσω της ραγδαίας διάδοσης της γαλλικής κουζίνας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα αρκετά απλό γαλάκτωμα με βασικά συστατικά κάποιο φυτικό λάδι ή μείγμα φυτικών λαδιών σε περιεκτικότητα έως και 80% και κρόκο αβγού σε περιεκτικότητα που να μην ξεπερνά το 6% επί του τελικού προϊόντος. Στη μαγιονέζα προστίθεται επίσης χυμός λεμονιού ή και ξύδι, μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι, ενώ τέλος, μπορεί να προστεθεί ακόμη το ασπράδι του αβγού... ακόμη και νερό. 

Ωστόσο, με 90kcal και 10gr λίπους (εκ των οποίων το 1,5gr είναι κορεσμένα λιπαρά) ανά κουταλιά, η μαγιονέζα προφανώς θα πρέπει να αποτελέσει παρελθόν για κάποιον που θέλει να χάσει βάρος ή έστω να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες. 

Επειδή όμως ένας κόσμος χωρίς μαγιονέζα θα ήταν ιδιαίτερα αφιλόξενος για πολλούς από εμάς, στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κλασική μαγιονέζα με ένα εφάμιλλο σε γεύση γαλάκτωμα από αβοκάντο (αβοκαντέζα) με λιγότερο από το ⅓ των θερμίδων και το ¼ των συνολικών λιπαρών της μαγιονέζας. 

Ποσότητα: 250gr
Χρόνος προετοιμασίας: 10’
Βαθμός δυσκολίας: 1/5

Υλικά:


= 1 ώριμo αβονάντο μετρίου μεγέθους
= 225gr (μόνο η σάρκα)

Το πιο σημαντικό και ίσως το πιο δύσκολο σημείο για την επιτυχία της συνταγής μας, είναι τo αβοκάντο που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι ώριμο.  

Μία καλή συμβουλή σχετικά με τα αβοκάντο είναι να τα προμηθεύεστε αρκετές ημέρες πριν τα χρησιμοποιήσετε, αφήνοντάς εκτός ψυγείου την ποσότητα που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε πρώτα. Μόλις δείτε πως τα αβοκάντο σας έχουν ωριμάσει, μπορείτε να τα καταναλώσετε άμεσα ή να τα φυλάξετε για λίγες ακόμη μέρες στο ψυγείο. Τέλος, μπορείτε να προστατέψετε τυχόν περισσεύματα από την οξείδωση (μαύρισμα), περνώντας την επιφάνειά τους με λίγο λεμόνι και καλύπτοντάς την με μία μεμβράνη.

= 3 κουταλιές της σούπας
= 9gr

Μάθετε περισσότερα για τη διατροφική μαγιά κάνοντας κλικ εδώ.

= 2 κουταλιές της σούπας

Για την παρασκευή μαγιονέζας συχνά συστήνεται το ηλιέλαιο, κυρίως λόγω της πιο λεπτόρρευστης υφής του σε σχέση με το ελαιόλαδο. Λάβετε όμως υπόψιν πως το ηλιέλαιο που θα βρείτε στα ράφια των Supermarket είναι πιθανότατα ένα ραφιναρισμένο λάδι χαμηλής διατροφικής αξίας. Για το λόγο αυτό, και ειδικά για παρασκευές που δεν επιδέχονται θερμικής επεξεργασίας, συνιστούμε το παρθένο ηλιέλαιο, ένα λάδι ψυχρής έκθλιψης, πλούσιο σε βιταμίνη Ε και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Αν δεν έχετε πάντως στη διάθεσή σας παρθένο ηλιέλαιο, μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας και με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

= ½ λεμόνι

Το λεμόνι θα δράσει και ως συντηρητικό, προστατεύοντας το γαλάκτωμα από τη γρήγορη οξείδωση και το μαύρισμα. Αντί για λεμόνι, μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε και λευκό ξύδι.

= 1 κουταλιά της σούπας

Η μουστάρδα θα βοηθήσει το γαλάκτωμα να "δέσει" καλύτερα, ενώ το ξύδι που περιέχει θα λειτουργήσει ως ενισχυτικό γεύσης. Ωστόσο, εδώ προσέξτε την ισορροπία της οξύτητας σε συνδυασμό με το λεμόνι.

= 2 πρέζες

Αν ακολουθείτε μία δίαιτα, φτωχή σε νάτριο, μπορείτε - αντί για αλάτι - να χρησιμοποιήσετε υποκατάστατο αλατιού από λαχανικά.

= 2 κουταλιές της σούπας

Το νερό θα βοηθήσει στην καλύτερη άλεση του μείγματος, μειώνοντας ταυτόχρονα το ιξώδες (την πυκνότητά του). Αν θέλετε ένα πιο υδαρές γαλάκτωμα, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές της σούπας επιπλέον νερό.

Τα παραπάνω υλικά είναι αρκετά για να υλοποιήσετε τη συνταγή σας. Ωστόσο, αν θέλετε να πειραματιστείτε περισσότερο, δημιουργώντας τη δική σας εκδοχή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποια επιπλέον μπαχαρικά όπως είναι τα παρακάτω:

= 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι

= ¼ κουταλιάς του γλυκού

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία πρέζα από σκόνη σκόρδου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μην το παρακάνετε, εκτός κι αν θέλετε να φτιάξετε κάτι που να παραπέμπει περισσότερο σε τζατζίκι.

= 1 πρέζα

Διαδικασία:

1. Με ένα μαχαίρι κόβουμε προσεκτικά το ώριμο αβοκάντο στη μέση. Έπειτα, αφαιρούμε το κουκούτσι του και με ένα κουτάλι του γλυκού μεταφέρουμε τη σάρκα του απευθείας στον κάδο του multi. 

2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και αλέθουμε για περίπου 1' έως ότου το γαλάκτωμά μας αποκτήσει την επιθυμητή υφή. 

3. Η αβοκαντέζα μας μπορεί να καταναλωθεί επί τόπου ή να φυλαχθεί σε κάποιο μικρό αποστειρωμένο βάζο στο ψυγείο για μερικές ημέρες.

Παρατηρήσεις:

Παρόλο που το αβοκάντο είναι φρούτο, διατροφικά συγκαταλέγεται στην κατηγορία του λίπους (όπως και η ελιά). Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία ως γνωστόν μπορούν να μειώσουν τη συνολική, αλλά και την "κακή" LDL χοληστερόλη, αυξάνοντας ταυτόχρονα την καλή HDL. Επιπλέον, περιέχει πολυακόρεστα Ω3 και Ω6 λιπαρά και μάλιστα σε πολύ καλή μεταξύ τους αναλογία. Τέλος, το αβοκάντο αποτελεί μία πλούσια πηγή καλίου, φυτικών ινών, αλλά και αρκετών βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Συνταγές: Ταμπουλέ με πλιγούρι και κόκκινη φακή | Enallaktiko.gr
Η ταμπουλέ (tabbouleh) είναι μία καλοκαιρινή σαλάτα, η οποία - στην αυθεντική της μορφή - μας έρχεται από τη Μέση Ανατολή. Μπορεί να συνοδεύσει οποιοδήποτε κυρίως πιάτο ή ακόμη και να καταναλωθεί μόνη της σαν ένα ελαφρύ γεύμα. Σαν βασικά συστατικά της έχει το πλιγούρι, τη ντομάτα, το αγγούρι, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο και το λεμόνι. 
Συνταγές: Σοκολατάκια με ινδοκάρυδο, μπανάνα & μέλι | Enallaktiko.gr
Σύμφωνα με τον Alexander Woollcott, τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή είναι ή ανήθικα ή παράνομα ή παχαίνουν. Όπως και να έχει πάντως, ο Αμερικανός κριτικός και σχολιαστής δε γνώριζε την παρακάτω συνταγή...