Συνταγές: Σαντιγύ από κρέμα καρύδας

Συνταγές: Σαντιγύ από κρέμα καρύδας | Enallaktiko.gr
Η κρέμα καρύδας αποτελεί μία εξαιρετική πρώτη ύλη, ειδικά όταν αυτή αντικαθιστά άλλα, βαριά επεξεργασμένα υλικά. Σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μία πανεύκολη σαντιγύ με βασικό μας υλικό την κρέμα καρύδας.

Ποσότητα: 300gr
Χρόνος προετοιμασίας: 10’
Χρόνος μαγειρέματος: 0’
Βαθμός δυσκολίας: 1/5

Υλικά:


= 400ml

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλών ειδών υποπροϊόντα καρύδας. Το πιο κλασικό λάθος που μπορείτε να κάνετε είναι να θεωρήσετε πως το γάλα καρύδας είναι το ίδιο με την κρέμα καρύδας, καθώς μόνο το δεύτερο έχει τα λιπαρά και την πυκνότητα που θέλουμε για αυτή τη συνταγή.


= 2 κουταλιές του γλυκού

Αντί για σιρόπι σφενδάμου, μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε την ίδια ποσότητα σε ακατέργαστο σιρόπι αγαύης, το οποίο σημειωτέον διαθέτει εξαιρετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (12-30), γεγονός που το καθιστά κατάλληλο ακόμη και για άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ.

Και τα δύο αυτά γλυκαντικά υπόκεινται σε ελάχιστη επεξεργασία, διατηρώντας όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.


= ¼ stick

Η βανίλια Bourbon είναι ένα μοναδικό φυσικό συστατικό που καλλιεργείται και συλλέγεται με το χέρι στο ομώνυμο νησί της Μαδαγασκάρης. Το δυνατό γλυκό και πικάντικο άρωμα της αυθεντικής αυτής βανίλιας μπορεί να μετατρέψει οποιαδήποτε γλυκιά παρασκευή σε πραγματική γαστρονομική εμπειρία.


= 2gr

Το κόμμι γκουάρ θα βοηθήσει το μείγμα να πήξει τόσο, όσο να θυμίζει τη σαντιγύ του εμπορίου. Σε αντίθεση με άλλους πηκτικούς παράγοντες, το κόμμι γκουάρ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και απευθείας χωρίς προηγούμενη θερμική επεξεργασία του υγρού που θέλουμε να πήξουμε, κάτι που το καθιστά ιδανικό για χρήση σε κρύες παρασκευές όπως παγωτά, κρύα επιδόρπια, κρέμες, σαντιγί, cheesecake, μαγιονέζες, ποτά κ.α.

Διαδικασία:

1. Τοποθετούμε αποβραδίς την κρέμα καρύδας στο ψυγείο. 

Μπορεί για κάποιους να φαντάζει σαν λεπτομέρεια, ωστόσο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η κρέμα καρύδας μας να είναι παγωμένη, διαφορετικά η παρασκευή μας απλώς δε θα πετύχει.

2. Όταν ανοίξουμε τη συσκευασία της κρέμας μας, το νερό θα έχει διαχωριστεί από το λιπαρό μέρος, το οποίο θα έχει παγώσει. Για να φτιάξουμε τη συνταγή μας θα χρειαστούμε μόνο τα λιπαρά. Για το λόγο αυτό θα χρειαστεί να μεταφέρουμε το νερό σε ένα φλιτζάνι, κρατώντας το για να φτιάξουμε ένα ωραιότατο smoothie ή ό,τι άλλο θέλουμε.

3. Σε ένα μεγάλο μπολ μεταφέρουμε την κρέμα με ένα κουτάλι και τη χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός μέχρι αυτή να αφρατέψει.

4. Μόλις η κρέμα μας αφρατέψει αρκετά, προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου ή το ακατέργαστο σιρόπι αγαύης και προαιρετικά το κόμμι γκουάρ και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου αναμειχθούν καλά τα υλικά μας.

5. Η σαντιγύ μας είναι έτοιμη! Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε άμεσα ή να τη φυλάξουμε στο ψυγείο έως και για μία εβδομάδα, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψιν πως σε αυτήν την περίπτωση ενδέχεται να χρειαστεί εκ νέου ανακάτεμα πριν τη χρήση.

Παρατηρήσεις:

Η σαντιγύ από κρέμα καρύδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακριβώς όπως και η κλασική σαντιγύ με τη διαφορά ότι η πρώτη είναι κατάλληλη και για άτομα που ακολουθούν vegan διατροφή, καθώς και για άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ταυτόχρονα, η σαντιγύ από κρέμα καρύδας αποτελεί μία εξαιρετική εναλλακτική καθώς δίνει μόλις το 40% των θερμίδων της κλασικής συνταγής (περίπου 260kcal έναντι 660kcal ανά 100 γραμμάρια). 

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Συνταγές: Εύκολο ζελέ φράουλας χωρίς ζελατίνη & ζάχαρη | Enallaktiko.gr
Ένα από τα πιο εύκολα και γρήγορα γλυκά που μπορεί να φτιάξει κανείς είναι χωρίς αμφιβολία το ζελέ "φρούτων". Ναι, αυτή η έτοιμη σκόνη που βρίσκουμε στα supermarket και η οποία αποτελείται εξ ολοκλήρου από ζάχαρη, ζελατίνη χοιρινών οστών, κιτρικό οξύ και διάφορες χρωστι
Συνταγές: Tofu πανέ στο φούρνο | Enallaktiko.gr
Το tofu είναι ένα υποπροϊόν του φασολιού της σόγιας, κατάλληλο για όσους ακολουθούν κάποιου είδους χορτοφαγική διατροφή και όχι μόνο.