Το να φτιάξει κανείς το δικό του σπιτικό ζωμό με τα υλικά της αρεσκείας του σαφώς απαιτεί περισσότερο χρόνο και κόπο από το πετάξει απλώς έναν κύβο μέσα σε βραστό νερό.
Ωστόσο, στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό ζωμό εκμεταλλευόμενοι τη φύρα μερικών ημερών. Μόνη προϋπόθεση είναι να συλλέγουμε τη φύρα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μέσα σε μία κλειστή σακούλα ή τάπερ στη συντήρηση με μέγιστο χρόνο φύλαξης τις 2-3 ημέρες.
Υλικά:
Για την παρασκευή 1½ λίτρου σπιτικού ζωμού θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά:
= 1½ λίτρο
= 250gr
Ως πρώτη ύλη μπορούμε ιδανικά να χρησιμοποιήσουμε κοτσάνια μανιταριών ή ολόκληρα μανιτάρια που μαράθηκαν, κοτσάνια από μπρόκολο ή κουνουπίδι, περισσεύματα κρεμμυδιών, κοτσάνια από καρότα ή καρότα που μαράθηκαν, πράσσο, σέλινο, σκόρδο, φινόκιο, σέλερι, μαϊντανό και ό,τι άλλο σχετικό διαθέτουμε και πιστεύουμε πως ταιριάζει.
Διαδικασία:
1. Καθαρίζουμε καλά και κόβουμε τα λαχανικά μας σε μεγάλα κομμάτια.
2. Σε μέτρια φωτιά τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα όπου προηγουμένως έχουμε προσθέσει όλα μας τα υλικά.
3. Αφήνουμε τα λαχανικά μας να βράσουν σε χαμηλή φωτιά και με κλειστό καπάκι για περίπου 30-40'.
4. Αποσύρουμε το σκεύος μας από τη φωτιά και αφήνουμε το ζωμό να κρυώσει.
5. Περνάμε το ζωμό από ένα σουρωτήρι, στραγγίζοντας καλά τα υλικά μας ώστε να βγάλουν όλο τους το ζουμί. Μπορούμε να φυλάξουμε το ζωμό μας μέσα σε ένα κλειστό τάπερ στη συντήρηση για 3-4 ημέρες ή σε παγοθήκες μίας χρήσης στην κατάψυξη.
Παρατηρήσεις:
Καλό είναι να αποφύγουμε την προσθήκη αλατιού ή άλλων καρυκευμάτων, όπως λ.χ. το πιπέρι, ο κουρκουμάς, η πάπρικα και το τζίντζερ, καθώς μπορεί να κάνουν το ζωμό μας σαφώς πιο νόστιμο, αλλά θα του δώσουν περισσότερη ένταση από αυτή που επιθυμούμε από ένα ζωμό.
Δημήτρης Τριανταφυλλίδης
Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr.
Σχόλια (0)