DIY: Απορρυπαντικό gel πλυντηρίου ρούχων

DIY: Απορρυπαντικό gel πλυντηρίου ρούχων | Enallaktiko.gr
Σε άλλη ανάρτησή μας είδαμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα, γρήγορα και ανέξοδα τη δική μας σπιτική σκόνη πλυντηρίου. Σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να παρασκευάσουμε υγρό πλυντηρίου σε μορφή gel. 

Ποσότητα

Συμπληρώστε την ποσότητα απορρυπαντικού που θέλετε να παρασκευάσετε σε γραμμάρια!

Υλικά

Νερό
Σαπούνι ελαιολάδου (τριμμένο)
Τα 50 γραμμάρια τριμμένου σαπουνιού αντιστοιχούν σε ¾ φλιτζανιού του τσαγιού αν είναι τριμμένο σε ψιλό τρίφτη και σε 1½ φλιτζάνι του τσαγιού αν είναι τριμμένο σε χοντρό τρίφτη.
Βόρακας
Τα 100 γραμμάρια βόρακα αντιχτοιχούν σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού.
Σόδα πλύσης
Τα 100 γραμμάρια σόδας πλύσης αντιχτοιχούν σε 1⅓ φλιτζάνι του τσαγιού.
Φυτική γλυκερίνη
Τα 35ml φυτικής γλυκερίνης αντιχτοιχούν σε ⅛ φλιτζανιού του τσαγιού ή αλλιώς 2½ κουταλιές της σούπας.
Η γλυκερίνη θα απορροφήσει και θα συγκρατήσει αρκετή από την υγρασία του περιβάλλοντος. Αυτό θα αποτρέψει το διαχωρισμό των συστατικών του gel μας, χαρίζοντάς του μία πιο ομοιόμορφη υφή. Τέλος, θα αποτρέψει τη στερεοποίηση ή το σβόλιασμα του απορρυπαντικού μας.

Διαδικασία

1. Συγκεντρώνουμε τα υλικά και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Εκτός από τα συστατικά του απορρυπαντικού μας, θα χρειαστούμε επίσης ένα ή περισσότερα δοχεία συνολικής χωρητικότητας τριών λίτρων για την αποθήκευση του απορρυπαντικού και δύο μεγάλες κατσαρόλες ή μία μεγάλη κατσαρόλα και ένα καθαρό πλαστικό ή γυάλινο σκεύος χωρητικότητας τουλάχιστον δύο λίτρων για την προετοιμασία. Τέλος, θα χρειαστούμε έναν αβγογδάρτη για το ανακάτεμα.
2. Ζεσταίνουμε το νερό σε μία κατσαρόλα και στη συνέχεια μεταφέρουμε το μισό νερό σε ένα άλλο σκεύος και μέσα σε αυτό που απέμεινε στην κατσαρόλα μας, προσθέτουμε σιγά-σιγά το τριμμένο σαπούνι, ανακατεύοντας καλά με τον αβγογδάρτη.
3. Προσθέτουμε τον βόρακα και τη σόδα πλύσης και τελευταία προσθέτουμε τη φυτική γλυκερίνη.
4. Προσθέτουμε το ένα μείγμα μέσα στο άλλο και ανακατεύουμε σχολαστικά με τον αυγογδάρτη.
5. Μεταφέρουμε το υγρό μας σε δοχείο ή δοχεία με καπάκι. Ιδανικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις άδειες συσκευασίας των παλιών υγρών απορρυπαντικών μας.
6. Φυλάσσουμε το μείγμα μας και το αφήνουμε για μία μέρα στην άκρη.
7. Ανακινούμε καλά πριν από κάθε χρήση.

Παρατηρήσεις

Όλα τα συστατικά του παραπάνω σπιτικού απορρυπαντικού είναι βιοδιασπώμενα και ως εκ τούτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα για το πλύσιμο των βρεφικών ρούχων, αλλά και όσων υποφέρουν από κάποια αλλεργία.
Εκτός από τη φυτική γλυκερίνη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, το gel μας δεν περιέχει κάποιο γαλακτωματοποιητή που θα του χαρίσει μία σταθερά ομοιόμορφη υφή. Έτσι, η υφή του δε μπορεί να συγκριθεί με εκείνη ενός αντίστοιχου απορρυπαντικού του εμπορίου.
Η δοσολογία εξαρτάται από τον όγκο των ρούχων, από το πόσο λερωμένα είναι, αλλά και από τη σκληρότητα του νερού στην περιοχή μας. Σε γενικές γραμμές πάντως η ελάχιστη συνιστώμενη δοσολογία είναι τα 110ml.
Σε περιπτώσεις πολύ βρώμικων ρούχων, μπορείτε ακόμη να θέσετε το πληντύριό σας σε κατάσταση παύσης κατά τη διάρκεια της πλύσης, αφήνοντας τα ρούχα να μουλιάσουν για μερικές ώρες. Έτσι θα επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς επιπλέον απορρυπαντικό.
Το gel πλυντηρίου καλό είναι να τοποθετείται στην ειδική θήκη και όχι απευθείας μέσα στον κάδο.
Η χρήση μαλακτικού είναι προαιρετική. Ωστόσο, η σόδα που περιέχει το απορρυπαντικό μας μπορεί με τον καιρό να κάνει τα ρούχα μας να ξεθωριάσουν. Για να αποφύγουμε αυτή την ανεπιθύμητη παρενέργεια, μπορούμε να χρησιμοποιούμε σε κάθε πλύση μας - αντί μαλακτικού - μισό φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ξύδι.
Για τη συντήρηση του πλυντηρίου σας, μπορείτε να θέτετε τη συσκευή σε λειτουργία χωρίς ρούχα, μόνο με τη θερμοκρασία του νερού στου 90°C και με την προσθήκη ενός φλιτζανιού του τσαγιού λευκό ξύδι ή μισής μεζούρας σόδας πλύσης μία φορά για κάθε 10 πλύσεις.
Το σπιτικό απορρυπαντικό, όπως και κάθε απορρυπαντικό αποτελεί καθαριστικό και ως τέτοιο πρέπει φυλάσσεται μακριά από παιδιά.
Τηλέφωνο Κέντρου Δηλητηριάσεων: 210 7793777
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

DIY: Σαπούνι ελαιολάδου (κλασική συνταγή) | Enallaktiko.gr
Η παρασκευή σαπουνιού φαίνεται να έχει τις ρίζες της στην αρχαία Βαβυλώνα ήδη από το 2.800 π.Χ.. Αν και από τότε έχουν αλλάξει πολλά, μία συγκεκριμένη συνταγή παραμένει δημοφιλής μέχρι και τις μέρες μας. Φυσικά αναφερόμαστε στο σαπούνι ελαιολάδου, γνωστό και ως σαπούνι Καστίλης.
DIY: Σαπούνι ελαίων (ψυχρή μέθοδος) | Enallaktiko.gr
Η παρασκευή σαπουνιού φαίνεται να έχει τις ρίζες της στην αρχαία Βαβυλώνα ήδη από το 2.800 π.Χ.. Έκτοτε, η μέθοδος παρασκευής, αλλά και ο τρόπος χρήσης του έχουν αλλάξει, καθώς μέχρι και πριν λίγα χρόνια το σαπούνι παρασκευαζόταν με τη χρήση αλισίβας (σταχτόνερο) και πολλές φορές από ζωικά λίπη.