DIY: Σπιτικό απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων σε σκόνη

DIY: Σπιτικό απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων σε σκόνη | Enallaktiko.gr
Φτιάχνοντας κανείς μόνος του το δικό του απορρυπαντικό ρούχων με μόλις 3 υλικά, δεν εξοικονομεί απλώς χρήματα, αλλά αποφεύγει παράλληλα τα μη βιωδιασπώμενα χημικά πρόσθετα πολλών απορρυπαντικών του εμπορίου και την επιμόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.
Ένα σπιτικό απορρυπαντικό ρούχων είναι απολύτως ασφαλές τόσο για εμάς και το περιβάλλον, όσο για το πλυντήριό μας και ιδανικό ακόμη και για ευαίσθητα ή βρεφικά ρούχα, έγχρωμα και μη.

Ποσότητα

Συμπληρώστε την ποσότητα απορρυπαντικού που θέλετε να παρασκευάσετε σε γραμμάρια!

Υλικά

Σαπούνι ελαιολάδου (τριμμένο)
Βόρακας
Σόδα πλύσης

Διαδικασία

1. Τοποθετείστε όλα τα υλικά σε μία χοντρή νάυλον σακούλα ή ένα δοχείο χωρητικότητας τουλάχιστον 2½ λίτρων και ανακατέψτε καλά χωρίς να εισπνέετε το μείγμα. 
2. Αποθηκεύστε το απορρυπαντικό σε ξηρό περιβάλλον και σε θερμοκρασία δωματίου. Ιδανικά για την αποθήκευση της σκόνης μας είναι τα πλαστικά τάπερ ή οποιαδήποτε άλλη συσκευασία που κλείνει αεροστεγώς. 

Παρατηρήσεις

Και τα τρία συστατικά του σπιτικού απορρυπαντικού είναι βιωδιασπώμενα. Επιπλέον, η σκόνη είναι ιδανική για το πλύσιμο των βρεφικών ρούχων και για εκείνους που υποφέρουν από αλλεργίες.
Η δοσολογία για ένα μέτριο φορτίο πλυντηρίου ισοδυναμεί με μία κουταλιά της σούπας ή 15g απορρυπαντικού, κάτι που σημαίνει πως το 1,5kg του σπιτικού απορρυπαντικού μας είναι αρκετό για έως και 100 πλύσεις! 
Αν πρόκειται να πλύνετε πιο βρώμικα ρούχα, μπορείτε να αυξήσετε τη δοσολογία, χωρίς όμως να ξεπεράσετε τις 2 κουταλιές της σούπας (30g απορρυπαντικού).

Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να θέσετε το πληντύριό σας σε κατάσταση παύσης κατά τη διάρκεια της πλύσης, αφήνοντας τα ρούχα σας να μουλιάσουν για 1-2 επιπλέον ώρες. 

Η ελάχιστη συνιστώμενη θερμοκρασία του νερού όταν χρησιμοποιούμε σπιτικό απορρυπαντικό στο πλυντήριο είναι οι 40ºC. Πάνω από αυτή τη θερμοκρασία ενισχύεται σημαντικά η καθαριστική δράση του βόρακα, ενώ διαλύεται καλύτερα και το σαπούνι μας. 
Η σκόνη πλυντηρίου καλό είναι να τοποθετείται στην ειδική θήκη και όχι απευθείας μέσα στον κάδο.
Η χρήση μαλακτικού είναι προαιρετική. Ωστόσο, για να αποφύγουμε το ξεθώριασμα των ρούχων σε βάθος χρόνου, μπορούμε να χρησιμοποιούμε σε κάθε πλύση μας - αντί μαλακτικού - μισό φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ξύδι.
Για τη συντήρηση του πλυντηρίου σας, μπορείτε να θέτετε τη συσκευή σε λειτουργία χωρίς ρούχα, μόνο με ζεστό νερό (ιδανικά στους 90°C) και με την προσθήκη ενός φλιτζανιού του τσαγιού λευκό ξύδι μία φορά ανά 10 πλύσεις. 
Το σπιτικό απορρυπαντικό, όπως και κάθε απορρυπαντικό, αποτελεί καθαριστικό και ως τέτοιο πρέπει να φυλάσσεται μακριά από παιδιά. 
Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ): 166
Κέντρο Δηλητηριάσεων: 210 7793777
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (5)

 • Ο λόγος για τον οποίο ο βόρακας χρησιμοποιείται σαν καθαριστικό, είναι η αλκαλικότητά του, η οποία δεν σχετίζεται με τη θερμοκρασία. Συνεπώς, μπορεί να είναι αποτελεσματικός ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, συχνά χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό πλύσης ειδικά για χρήση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τέλος, λειτουργώντας παράλληλα και σαν αποσκληρυντικό του νερού, ο βόρακας μπορεί να βελτιώσει την καθαριστική δύναμη των απορρυπαντικών και να μειώσει την ποσότητα του απορρυπαντικού που απαιτείται.

  Δημήτρης από Enallaktiko.gr
 • Καλημερα, η συνταγη για απορρυπαντικο πλυντηριων σε σκονη ειναι αποτελεσματικη στους 30 βαθμους ??? Ευχαριστω

  Ελενη Σιγμα
 • Ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες σας

  Τσιριγωτάκης Γεώργιος
 • Αγαπητέ κ. Γιώργο,

  Όταν το λουλάκι χρησιμοποιείται σαν λευκαντικό, είναι καλό να συνδυάζεται με ένα απορρυπαντικό, το οποίο έχει κριθεί ασφαλές για χρήση σε ευαίσθητα ή και χρωματιστά υφάσματα. Επειδή δε θα μπορούσαμε να έχουμε μία τέτοια πληροφορία για ένα σπιτικό προϊόν, θα σας πρότεινα να περιορίσετε το συνδυασμό λουλακιού με το απορρυπαντικό της παραπάνω συνταγής μόνο σε λευκά και όχι ευαίσθητα υφάσματα και πάντα στη δοσολογία που προτείνει η παραγωγός εταιρεία.

  Δημήτρης από Enallaktiko.gr
 • Καλημέρα σας Κύριε Τριανταφυλλίδη,

  Θα ήθελα να σας ρωτήσω όταν κάνω απορρυπαντικό για το πλυντήριο ρούχων σε σκόνη μπορώ να προσθέσω και κάποια γραμμάρια λουλάκι σαν ενισχυτικό πλύσης και για λευκά και χρωματιστά χωρίς πρόβλημα. Επίσης πόσα γραμμάρια θα είναι αν τηρήσω την πιο πάνω συνταγή σας
  Τσιριγωτάκης Γεώργιος

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευτούν

Διαβάστε επίσης

Δημιουργώντας ένα τροπικό δάσος | Enallaktiko.gr
Στα μέσα της δεκαετίας του 90' ο βραζιλιάνος Sebastião Ribeiro Salgado αναλάμβανε τη διαχείριση του οικογενειακού του αγροκτήματος στην περιοχή μεταξύ της επαρχίας Minas Gerais και Espírito Santo νοτιοανατολικά της Βραζιλίας.
Ζεόλιθος - Τι είναι, τι κάνει & πού χρησιμοποιείται; | Enallaktiko.gr
Ο ζεόλιθος (zeolite) είναι ένα πορώδες αργιλοπυριτικό άλας με ηφαιστειογενή προέλευση και χαρακτηρίζεται από την ιοντοανταλλακτική του ικανότητα. Με πιο απλά λόγια, έχει την ιδιότητα να δεσμεύει άλλα στοιχεία – ακόμη και ολόκληρες ενώσεις – προσλαμβάνοντας ή αποβάλλοντας νερό σε ποσοστό που φτάνει το 30% του βάρους του.